Hírek, érdekességek

Készpénz vagy bankszámla?

Nagyon kevés a bankszámlaváltás: a népek a babérjaikon ülnek? Dehogy! Új megoldáshoz folyamodtak: készpénzre váltanak!

Ez meg is látszik a magyar készpénzforgalmon, júliusban már 2900 milliárd forint forgott közkézen, és az éves készpénz forgalomnövekedés is 8 %-os! Ez pedig igen drága a magyar társadalomnak. (Te fizeted adóként….) Gondolj csak bele: rettentő összetett logisztika van mögötte! Rengetegbe kerül a bankjegyek és érmék folyamatos átvizsgálása, csoportosítása, ki- és beszállítása az MNB-be és a bankokhoz. Ezeken hatalmas apparátus dolgozik nap, mint nap. Az MNB szerint százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást lehetne elérni készpénzkímélő fizetési eszközökkel.

Csakhogy azok egyre drágábbak! Egyre többen vannak olyan vállalkozók, akik ezeket az árakat már nem hajlandók megfizetni és kiszállnak a banki fizetési rendszerből (vagyis nem tudsz kártyával fizetni). Viszont ezt nem mindenki teheti meg, mert vannak kényszerítő erők – mint például az, hogy a munkabért csak számlára hajlandó utalni a munkáltató.

A másik megoldáshoz, a bankváltáshoz azonban nem fűlik a népek foga. Pedig már 2009 óta lehetőség van egyszerűsített formában bankot váltani, és egyre jobbak, részletesebbek az internetes bankszámla választó programok is. Ma már a legtöbb bank honlapján megtalálható az egyszerűsített bankváltásról szóló útmutató nem is annyira eldugva. Ha kicsit számolsz (és itt segíthetnek a netes kalkulátorok) rájössz, hogy a bankok árai között jelentősek a különbségek. Persze van, akinek mindegy, hogy 11 ezer, vagy 27 ezer az éves számladíja, de nem nekik készült ez a blog bejegyzés.

Mi az egyszerűsített bankváltás? Az egyszerűsített bankváltás egyik előnye, hogy előre meghatározott, rövid határidőkkel működik. Egy csomó papírmunkát meg lehet vele spórolni, mert az adatokat az egyik bank adja át a másiknak. Az új banknál kell kezdeményezni a bankváltást, a régi bankhoz jó esetben be sem kell menni. Olyan ez, mint az egyablakos ügyintézés.

Figyelem! Azoknak is van lehetősége bankszámlaváltásra, akik a hitelük miatt hozzá vannak kötve egy bankhoz. Bankon belül is több számlacsomag létezik, biztosan van kedvezőbb a mostaninál is, vagy például a folyószámla hitelt sok új bank átvállalja! Persze, ha az ügyfelek nem használják ki a lehetőségeket, a bankok minek mozduljanak? Minek csökkentsék – és egyszerűsítsék! - a költségeket és díjakat, ha úgysincs következménye, nem pártolnak el az ügyfelek, nem alakul ki versenyhelyzet? A hűség szép dolog, de nem mindenben célravezető.

Na, most akkor merre menjen az ügyfél? Bankszámlaváltás vagy áttérés készpénzre? Ez persze költői kérdés, hiszen áttérni készpénzre ma már egyre kevésbé lehet. Szóval marad a régi bank a drága, vagy át lehet szerződni egy másik, olcsóbbhoz, aki sokszor még jobb szolgáltatást is nyújt.