Adás-vételi<br>tudnivalók
Adás-vételi
tudnivalók
Vevők teendői

Hasznos tippek, tanácsok, letölthető dokumentum

Partnereink az oldalon
Atlantasport
Businessbox
Carglass
Carvingsi
Cortinasport
Dolomitoksport
Dreamsport
Magyar-Autoklub
Mapfre
OMSZ
Shos-Sibolt
Siker
Skislat
Skitotal
Snowboardland
Sportsziget
Stbsport
Thesetupshop
Titansport
Vitalclub
Xtremesport
Zentaisport
Adók, egyéb fizetendő költségek

A megvásárolt autó vételárán kívül még többféle, megkerülhetetlen költséggel is kell számolnunk. Az első tétel az eredetvizsgálat díja. Ezt elméletileg az eladónak kellene elvégeztetnie és megfizetnie, a gyakorlatban ez azonban néha a vevőre hárul, de ez persze mindig a szerződő felek megegyezésén múlik.

Az eredetvizsgálatot hatósági minimáláron veheti igénybe, amennyiben letölti BizHU-HELP 0-24 mobil applikációnkat . Az appon keresztül elérhető eredetiségvizsgálatról bővebb információt itt talál > >

Ide tartozik még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja is, ami leginkább a megvásárolt autó teljesítményétől, a szerződő életkorától és lakhelyétől, az eddig megszerzett és felhasználható bónuszfokozattól, valamint sok száz (nem elírás!) egyéb tényezőtől (kedvezményre való jogosultságtól) is függ. Ezzel kapcsolatban nem is lehet jobb tanácsot adni, minthogy a díjakat egy online alkuszportálon érdemes kiszámoltatni, pl.: itt, weboldalunk kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kalkulátorában , valamint ha már úgyis ott vagyunk, akkor rögtön meg is kötni.

A következő jelentős tétel a vagyonszerzési, közismertebb nevén átírási illeték. Ennek mértéke a megvásárolt autó teljesítményétől és életkorától függ. Fizetnünk kell még az új forgalmiért és az új törzskönyvért, ezek darabja személyautó esetében kb. 6.000 Ft-ba kerül, tehát összesen mintegy 12.000 Ft lesz.

Külföldről behozott gépjárművek további teendői

Ha a külföldön vásárolt autónak van érvényes műszaki engedélye, akkor "lábon" is haza lehet hozni, ellenkező esetben, vagy ha a jármű törött, akkor csak a tréler lehet a megoldás. A származási ország szabályaitól függően ideiglenes rendszám kiváltása, és egy erre szóló biztosítás megkötése is szükséges lehet. A következő lépés az, hogy az autót el kell vinni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Itt egy vizsgálat után kiállítják a Műszaki Adatlapot, amely azt igazolja, hogy az autó megfelel a magyarországi előírásoknak.

Az EU-n belülről hozott autó esetében vámot (és ÁFÁ-t) nem kell ugyan fizetni, de mégis be kell jelentkezni a NAV-nál, mert a regisztrációs adó befizetése személygépjárművek esetében minden esetben megfizetendő. Ennek mértéke meglehetős rendszerességgel változik, de leginkább az autó környezetvédelmi besorolásától, a motor hengerűrtartalmától és az életkorától függ.

Természetesen ilyenkor sem maradhat el a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése, amely a fentiekben említett dokumentációval együtt az átírás, vagyis az autó névre kerülése egyik alapfeltétele.

Szolgáltatás kereső - Autó HELP

Segítség a nap 24 órájában!

Bizhu help 0-24 mobilapplikáció

Érje el segélyszolgáltatásainkat mobiltelefonról is! Részletek >

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: