Adás-vételi <br>tudnivalók
Adás-vételi
tudnivalók
Eladók teendői

Hasznos tippek, tanácsok, letölthető dokumentumok

Partnereink az oldalon
Atlantasport
Businessbox
Carglass
Carvingsi
Cortinasport
Dolomitoksport
Dreamsport
Magyar-Autoklub
Mapfre
OMSZ
Shos-Sibolt
Siker
Skislat
Skitotal
Snowboardland
Sportsziget
Stbsport
Thesetupshop
Titansport
Vitalclub
Xtremesport
Zentaisport
Bonus-malus átvezetése új autóra

Amennyiben egy használt autót eladunk, jó esély van rá, hogy viszonylag rövid időn belül veszünk egy másikat. Az is meglehetősen gyakori, hogy az eladás pillanatában már van egy másik autónk.

Felmerül a kérdés, hogy az eladott autóval addig gyűjtött bonusunkkal mi lesz? Átvihető a bonus-malus fokozat egy másik autóra?

A válasz: IGEN. Az eladott autóval megszerzett bonus-malus fokozat 2 éven belül átvihető egy másik, alacsonyabb bonus fokozatú autóra. (Fontos részlet, hogy a bonus fokozat kizárólag azonos kategóriában vihető át, azaz nem használható fel a személygépjárműre szerzett bonus fokozat tehergépjárműre).

A bonus átvezetés ügyintézése automatikusan és díjmentesen megtörténik, amennyiben Ön egy teljes körű ügyintézési folyamattal rendelkező közvetítőn (pl. Biztosítás.hu) keresztül köti az új biztosítást. Ha nem vett igénybe közvetítőt, akkor a bonus átvezetéséhez az eladott autóra vonatkozó szerződés megszűnésekor - a biztosító által - kiküldött kártörténeti, avagy bonus-malus igazolást küldjük el az újonnan vásárolt autó biztosítója részére. Az így beküldött adatok alapján a biztosító az erre szolgáló elektronikus rendszerből lekéri az előzmény biztosítás bonus fokozatát és rögzíti az új szerződésen.

Eladásra került autóra visszajáró biztosítási díj ügyintézése

Ha eladunk egy autót, akkor a biztosítási szerződés, érdekmúlás miatt, az eladás napján megszűnik. A legtöbb esetben a biztosítási díjat már előre kifizettük (egy negyedévre, félévre vagy évre), így az eladás napjától kezdődő időszakra járó díjrészlet nem illeti meg a biztosítót, az a szerződő részére visszajár.

Hogyan kaphatom vissza a túlfizetést?

A túlfizetés visszaigényléséhez annyit kell tenni, hogy az eladás tényéről szóló adásvételi (vagy azzal egyenértékű tulajdon átruházását igazoló pl.: ajándékozási) szerződést kell beküldeni a biztosításközvetítő (Alkusz) vagy a biztosító részére és a napokra számolt részarányos biztosítási díj visszafizetése automatikusan megtörténik.

Szolgáltatás kereső - Autó HELP

Segítség a nap 24 órájában!

Bizhu help 0-24 mobilapplikáció

Érje el segélyszolgáltatásainkat mobiltelefonról is! Részletek >

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: