Adás-vételi <br>tudnivalók
Adás-vételi
tudnivalók
Eladók teendői

Hasznos tippek, tanácsok, letölthető dokumentumok

Partnereink az oldalon
Atlantasport
Businessbox
Carglass
Carvingsi
Cortinasport
Dolomitoksport
Dreamsport
Magyar-Autoklub
Mapfre
OMSZ
Shos-Sibolt
Siker
Skislat
Skitotal
Snowboardland
Sportsziget
Stbsport
Thesetupshop
Titansport
Vitalclub
Xtremesport
Zentaisport
Autó eladás: A bonus-malus átvitele, átvezetése új autóra

Egy használt autó eladás során jó esély van rá, hogy viszonylag rövid időn belül veszünk egy másikat - de az is meglehetősen gyakori, hogy az eladás pillanatában már van egy másik autónk.

Felmerül a kérdés, hogy az eladott autóval addig gyűjtött bonusunkkal mi lesz? Átvihető a bonus-malus fokozat egy másik autóra?

A válasz: IGEN. Az eladott autóval megszerzett bonus-malus átvitele 2 éven belül lehetséges egy másik, alacsonyabb bonus fokozatú autóra. (Fontos részlet, hogy a bonus fokozat kizárólag azonos kategóriában vihető át, azaz nem használható fel a személygépjárműre szerzett bonus fokozat tehergépjárműre).

A bonus átvezetés ügyintézése automatikusan és díjmentesen megtörténik, amennyiben Ön egy teljes körű ügyintézési folyamattal rendelkező közvetítőn (pl. Biztosítás.hu) keresztül köti az új biztosítást. Ha nem vett igénybe közvetítőt, akkor a bonus átvezetéséhez az eladott autóra vonatkozó szerződés megszűnésekor - a biztosító által - kiküldött kártörténeti, avagy bonus-malus igazolást küldjük el az újonnan vásárolt autó biztosítója részére. Az így beküldött adatok alapján a biztosító az erre szolgáló elektronikus rendszerből lekéri az előzmény-biztosítás bonus fokozatát és rögzíti azt az új szerződésen.

Eladásra került autóra visszajáró biztosítási díj ügyintézése

Az autó eladása miatt a biztosítási szerződés érdekmúlás miatt megszűnik - az eladás napjával. A legtöbb esetben a biztosítási díjat már előre kifizettük (egy negyedévre, félévre vagy egész évre), így az eladás napjától kezdődő időszakra járó díjrészlet nem illeti meg a biztosítót, az a szerződő részére visszajár.

Hogyan kaphatom vissza a túlfizetést?

A túlfizetés visszaigényléséhez annyit kell tenni, hogy az eladás tényéről szóló adásvételi (vagy azzal egyenértékű tulajdon átruházását igazoló pl.: ajándékozási) szerződést kell beküldeni a biztosításközvetítő (Alkusz) vagy a biztosító részére és a napokra számolt részarányos biztosítási díj visszafizetése automatikusan megtörténik.

Szolgáltatás kereső - Autó HELP

Segítség a nap 24 órájában!

Bizhu help 0-24 mobilapplikáció

Érje el segélyszolgáltatásainkat mobiltelefonról is! Részletek >

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: