Nekem okoztak<br>balesetet
Nekem okoztak
balesetet
Tanácsok külföldi ügyintézéshez

Vezessen biztonságban külföldön is!

Partnereink az oldalon
Atlantasport
Businessbox
Carglass
Carvingsi
Cortinasport
Dolomitoksport
Dreamsport
Magyar-Autoklub
Mapfre
OMSZ
Shos-Sibolt
Siker
Skislat
Skitotal
Snowboardland
Sportsziget
Stbsport
Thesetupshop
Titansport
Vitalclub
Xtremesport
Zentaisport
Nekem okoztak balesetet

Ez esetben mindenképpen ragaszkodjon a rendőri intézkedéshez és ahhoz is, hogy a károkozó kitöltse és aláírja a kék-sárga kárbejelentő nyomtatványt, valamint ellenőrizze a károkozó adatai valóságtartalmát és felelősségbiztosítása részleteit, érvényességét. Önnek több lehetősége is van kártérítési igényének érvényesítésére. Amennyiben a baleset a Zöldkártya Rendszer valamely tagországa területén következett be és a kárt az Európai Unió valamely más tagállamában üzembe helyezett gépjármű okozta, Ön igényével közvetlenül fordulhat a károkozó külföldi felelősségbiztosítójához de annak magyarországi ún. kárrendezési megbízottjához is.

Mivel ilyenkor a magyarországi kárrendezési megbízott feladatát valamely magyar biztosító társaság vagy kárrendezési iroda látja el, így a kár érvényesítése során nem merülhetnek fel nyelvi problémák. Ezért inkább ez utóbbi megoldást javasoljuk. Ez esetben a kárrendezési megbízott feladata az Ön kárigényének beterjesztése külföldi partneréhez és a partner jóváhagyásával az igény rendezése is.

Javasoljuk, hogy amennyiben a károsult igényét kárrendezési megbízotton keresztül szeretné érvényesíteni , a hazaérkezést követően igényét a kárrendezési megbízottnál, ha ez nem ismert, akkor valamelyik magyar biztosítónál (esetleg saját felelősségbiztosítójánál) haladéktalanul jelentse be. A kárrendezési megbízott személyéről a MABISZ által működtetett Információs Központ tud felvilágosítást adni. A lekérdezés sajnos csak faxon megküldött levél útján lehetséges. A nyomtatvány a MABISZ.hu oldalon érhető el. Amennyiben a balesetet NEM az Európai Unió valamely tagországa területén üzembe helyezett gépjármű okozta, Ön nem tudja igénybe venni kárrendezési megbízott segítségét. Ilyen esetben igényét közvetlenül a külföldi felelősségbiztosítóval szemben érvényesítheti.

Abban az esetben, ha a károkozó gépjármű nem az Európai Unió területén és nem is a baleset helye szerinti országban lett üzembe helyezve, Ön eldöntheti, hogy igényének rendezését közvetlenül a károkozó felelősségbiztosítójától, vagy annak a baleset helye szerinti képviselőjétől (úgynevezett "levelező"-jétől) kéri. Minden esetben figyelembe kell venni, hogy a kárigények elbírálása és a kár rendezése a baleset helye szerinti ország jogszabályai szerint történik. Amennyiben a baleset a nemzetközi Zöldkártya Rendszeren kívüli országba tartozó károkozó által következik be, a kártérítés érvényesítése csak közvetlenül a károkozóval szemben történhet.

Szolgáltatás kereső - Bajban külföldön HELP

Segítség a nap 24 órájában!

Bizhu help 0-24 mobilapplikáció

Érje el segélyszolgáltatásainkat mobiltelefonról is! Részletek >

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: