Vihar előrejelző<br>szolgáltatások
Vihar előrejelző
szolgáltatások
Segítség a nap 24 órájában

Megbízható partnerek, kedvezmények!

Partnereink az oldalon
Atlantasport
Businessbox
Carglass
Carvingsi
Cortinasport
Dolomitoksport
Dreamsport
Magyar-Autoklub
Mapfre
OMSZ
Shos-Sibolt
Siker
Skislat
Skitotal
Snowboardland
Sportsziget
Stbsport
Thesetupshop
Titansport
Vitalclub
Xtremesport
Zentaisport
Villámvédelem

A viharokkal együtt gyakran jár a villámlás, és így a villámcsapás bekövetkezése is. A közvetlen villámcsapás – tehát amikor a villám a házunkba csapódik be – komoly károkat tud okozni, mind a mechanikai, mind a gyújtó hatásával. Szerencsére az ilyen esemény nem túl gyakori, mert egyrészt a villám leginkább a legmagasabb tereptárgyakba csap be (a környéken a legmagasabb épület, villanyoszlop, legmagasabb fák), másrészt egy megfelelően kiépített és jól méretezett villámhárító is jó védelmet ad.

Sokkal gyakoribb, és az elektronikai berendezések elterjedtével egyre nagyobb károkat is okoz a villámok indukciós hatása. Itt arról van szó, hogy egy közelben kisülő villám túlfeszültséget gerjeszt az elektromos hálózatban, ami az arra csatlakozó berendezéseket károsítja. 20-30 éve még a csengőreduktorok és az akkori villanyboylerek voltak a jellemző áldozatok, manapság a számítógépek, lapostévék, hifi-berendezések kárai sokkal nagyobb veszteséget jelenthetnek.

A biztosítók többsége az 1 km-es körzetben kisülő villámok indukciós hatása miatti károkat téríti meg. Persze ezt senki nem fogja lemérni, a gyakorlatban a keletkezett károk jellegéből, valamint a nagyobb biztosítóknál a környékbeli egyéb kárbejelentésekből lehet következtetni arra, hogy ez az esemény történt. Itt is előfordul, hogy tömeges kárbejelentés esetén a biztosító „látatlanban” felajánl egy kisebb összeget, amit elfogadhatunk, és ekkor nem kell a szemlére, javítási számlákra vagy szakvéleményekre várnunk.

A fentebb már említett villámhárítón kívül túláramtól védő berendezésekkel védekezhetünk (szinte mindenhol kaphatók ilyen funkciót is ellátó elosztókat pár ezresért), de a legegyszerűbb, ha a vihar közeledtével, főleg, ha már halljuk a dörgéseket, nem csak áramtalanítjuk, hanem ki is húzzuk a készülékeinket. Bár kár esetén fizetne a biztosító, ez mégiscsak kisebb kiesés vagy kellemetlenség, mint később napokon át ügyintézni.

Vihar előrejelző

INGYENES VIHAR ELŐREJELZŐ LAKÁSÁRA, NYARALÓJÁRA MAGYARORSZÁGON

Tovább a letöltéshez
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: