HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK

Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Betéti kamat

A 2000-es évek óta különösen sokféle befektetési lehetőség közül választhatunk. A kifejezetten pénzügyi megoldások, mint befektetési alapok, kockázati tőkealapok, értékpapírok, tőzsde, életbiztosítás, devizakereskedelem közös nevezője, hogy kisebb-nagyobb kockázatot rejtenek.

A kockázatok megoszlanak abban, hogy a befektető a tőkéjét is kockáztatja-e, vagy csak a tőkéje által megtermelhető hozamot, de általában elmondható, hogy minél nagyobb egy kockázat, annál nagyobb hozammal kecsegtet. Az elérhető hozam azonban annak növekedésével arányosan a növekvő kockázat miatt egyre kevésbé biztos.

Közgazdaságtani alapszabály, hogy széles körűen, bárki által nyíltan elérhetően nincs kiugró kockázatmentes hozamlehetőség. Ha ilyen létezne, akkor mindenki abba a lehetőségbe fektetne be, amely így levinné a hozam nagyságát.

Pénze kockáztatását mindenki maga szabja meg a saját kockázatvállalási hajlandósága alapján, azonban létezik egy olyan befektetési lehetőség is, mely ugyan alacsony hozamot kínál, azonban a fenti közgazdasági törvény szellemében teljesen kockázatmentes.

Ez a banki lekötött betét. Ennek biztonsága abban rejlik, hogy a bankba betett pénzünk (és annak megígért kamatai) visszafizetését az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként és hitelintézetenként 100.000 eurónak megfelelő összegig garantálja. A betétbiztosításról itt olvashat bővebben: A legfontosabb a pénze biztonsága!

Amennyiben Ön nem szeretne semmilyen kockázatot vállalni, mert esetleg nem ért a befektetésekhez, vagy egyszerűen csak garantáltan kockázatmentes befektetést szeretne, úgy a banki lekötött betétet javasoljuk.

A banki lekötött betétben is lehetséges azonban jól és rosszul választani. Akkor járunk el a legjobban, ha a pénzünkre nem csak a legmagasabb hozamot, de összességében is a legnagyobb hasznot kapjuk, vagyis ha optimálisan választjuk ki a befektetés kamatát és költségeit is.

Ilyen költség lehet például a lekötött betéthez szükséges lakossági bankszámla költsége, esetleg az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások költsége (pl. bankkártya, internetbank). Az ún. egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) pont azért lett létrehozva, hogy Ön a banki költségekkel együtt hasonlíthassa össze a kamatokat. Különösen hosszabb (féléves, egyéves) betétek esetén fontos lehet tudni azt is, hogy a kamat fix-e a futamidő alatt, vagy megváltozhat, hiszen utóbbi esetben a hozamunk ki van téve valamelyest a piaci változásoknak is. Szintén érdemes lehet tudni, hogy kaphatunk-e az ajánlat alatt kamatos kamatot is, vagy az csak a futamidő végén kerül kifizetésre. Végül, ma már léteznek olyan konstrukciók is, melyekben a kamatot már a lekötéskor előre kifizeti a bank, így azt máris el lehet költeni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.