Ausztria ékszerdoboza: kalandozás Hallstatt városában

Nem kell nagyon messzire mennünk, ha egy emlékezetes kirándulásra vágyunk: Hallstatt hegyekkel körülölelt városkája Budapestről autóval nagyjából 6 óra alatt elérhető, és rengeteg érdekességet tartogat. Tökéletes úti cél azok számára, akik egy változatos programokkal tarkított hosszú hétvégét szeretnének eltölteni külföldön. Nézzük, milyen élmények várnak Hallstattban!

Ausztria ékszerdoboza: kalandozás Hallstatt városában

2021.06.27

Mesés óváros

Az első dolog, amivel Hallstattban szembesülünk, az a lélegzetelállító óváros, ami a valóságban még szebb, mint a képeken. Méltán nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé, és az is sokat elárul különlegességéről, hogy Kínában felépítették a város tökéletes mását annak érdekében, hogy azok is átélhessék a hallstatti életérzést, akiknek nincs lehetőségük Európába látogatni. Az első programunk lehet a városnézés: sétáljunk végig a szűk utcácskákon, csodáljuk meg a házfalakra felfuttatott fákat, igyunk meg egy kávét az egyik hangulatos cukrászdában, majd készítsünk fényképeket a híres fotópontnál.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Kalkulálok!

A só városa

A Hallstatt jelentése a „só helye” – nem véletlen, hogy a város a nevét is a sóról kapta, itt található ugyanis a világ legrégebben kialakult sóbányája. A 7000 éves bánya felfedezését feltétlenül írjuk fel a tervezett hallstatti programok közé, hiszen a földalatti tóval, a sókristályteremmel, és a fa csúszdákkal az egyik legfőbb látványosság a Sóhegy belsejében található bánya. A látogatást még izgalmasabbá teszi, hogy a hegytetőre siklóval juthatunk fel, a bányába pedig bányavonat kalauzol minket.

Vallás és kultúra: templomok és a Csontház

Mivel a tóparti város egy szűk völgyben terül el, ezért terjeszkedésre nem igazán van lehetőség, a lakosság száma az évek során nem változott nagy mértékben. Emiatt a temetkezési lehetőségek is korlátozottak, ami Hallstatt legbizarrabb látványosságát eredményezi. A kézzel festett koponyákkal teli Csontház maradandó élményt nyújt, ezért semmiképp ne hagyjuk ki, ha itt járunk! A templomok kedvelői sem fognak unatkozni Hallstattban: a Csontházat rejtő Szent Mihály-kápolnán kívül a városka látképét meghatározó gótikus templomot is megnézhetjük belülről.

Fürdőzés és csónakázás a Hallstatti-tóban

A Hallstatti-tó minden évszakban más és más arcát mutatja. Télen a környező hegység a síelők paradicsoma, nyáron pedig hűsölhetünk a tó vizében. A fürdőzni vágyókat több ingyenes strand is várja a tó különböző településein – Hallstattban egy strandszigeten élvezhetjük a forró napokat. Itt a gyerekeket sekély víz és játszótér várja, azonban érdemes tudni, hogy a tó vize nyáron is elég hideg. Ha a hideg víz miatt a strandolást kihagynánk, válasszuk a csónakázás lehetőségét! Akár menetrend szerinti hajójárattal, akár bérelt csónakkal szeljük a habokat, a felénk magasodó hegyek között hajókázni felejthetetlen élmény lesz.

Járjuk be a környéket is!

Ha több napot töltünk Hallstattban, érdemes bejárni a környező városokat vagy a Hallstatthoz közeli hegyvidékeket is. A barlangok szerelmeseinek kihagyhatatlan Dachstein hegyi világa: Obertraunból felvonóval közelíthető meg a Jégbarlang és a Mammutbarlang. Ugyanezen az útvonalon található a 5 Fingers nevű kilátóhely, ami a tériszonyosoknak talán nem a legjobb választás, ám a látványért cserébe megéri legyőzni a félelmet. Gyerekekkel vagy akár babakocsival is kényelmes túraútvonalakat találunk Gosauban – itt szintén egy festői szépségű tó vár minket. Ötvözhetjük a hegyvidéki élményt városnézéssel is: látogassunk el Mozart szülővárosába, Salzburgba, ahol vár- és múzeumlátogatással is megfűszerezhetjük a kirándulást. Bárhogyan is döntünk az úti céllal és a programokkal kapcsolatban, gondoljunk a család biztonságára is, és indulás előtt kössünk az utazásnak megfelelő utasbiztosítást, illetve tájékozódjunk az aktuális beutazási szabályokról és korlátozásokról!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: