Melyik jobb: kártyás vagy klasszikus utasbiztosítás?

Több bank is azzal reklámozza hitelkártyáit, hogy ahhoz automatikusan jár utasbiztosítás is. Ez azt jelenti, hogy befellegzett az utasbiztosításoknak? Aligha. De mire is jók ezek a kártyához járó biztosítások? Néha meglepően sokra, de sok minden függ az utazási szokásainktól és attól is, hogy kivel utazunk.

Melyik jobb: kártyás vagy klasszikus utasbiztosítás?

2019.12.16

Három bank ajánlatát vetettük össze az átlagos utasbiztosítások ajánlataival, hogy kiderüljön, mennyit érnek a kártyához járó biztosítások, illetve hogy kinek való és mire jó egyáltalán egy ilyen szolgáltatás. Az OTP, az Erste és a Budapest Bank kártyáit néztük meg.

A legfapadosabb ajánlata az OTP-nek van: Bonus Gold kártyájához adja az ingyenbiztosítást, amiben csak a legalapabb dolgok vannak. A sürgősségi ellátás limite 2 millió forint, ami azt jelenti, hogy nem járunk jól, ha valami komolyabb bajjal, gonddal kerülünk kórházba, és adott esetben műtéti kezelésre szorulunk. Baleseti halál, rokkantság és holttest hazaszállítása 1 millió forintot ér a kártyás biztosításnál, a poggyászkárra pedig 100 ezer forint díjat fizet. A biztosítás egyéni, tehát csak a kártyabirtokosra érvényes, a családjára nem.

Az Erste és a Budapest Bank többféle biztosítást pakol a hitelkártya mellé. Az Erste négyet, ebből az alapcsomagban 3 millió forintot ér a baleseti halál, a legmagasabb csomagban pedig 9 milliót. A poggyászkárra ugyanakkor egységesen 50 ezer forintot szán az Erste. Az alap kártyás biztosítás nem érvényes semmilyen sportra, így lényegében csak a városnézés fér bele mint biztosított tevékenység az utazás alatt. Hasonló a helyzet az OTP-s kártyánál is, sőt az még rándulásra és napszúrásra sem fizet. Az Erste kártyás biztosítása szintén csak egyénre szól, családra nem.

A Budapest Bank háromfokú biztosítása különböző kártyákhoz van rendelve, de bármilyen kártyához kérhető nagyobb csomag - az Ersténél adott kártyához egyfajta csomag jár -, csak ki kell fizetni a biztosítások különbözeti díját. Az alap csomag egyénre szól, 5 millió forint az ellátási limit és még ebben is benne vannak az amatőr sportokból eredő sérülések, így síelés, snowboardozás, raftingolás és búvárkodás során is biztosított az ügyfél. A közepes csomagban - amely az Aranykártyához jár automatikusan - már benne van a családi biztosítás, vagyis a kártyabirtokos önmaga mellett házastársát és gyerekeit is biztosítja. Ezt a csomagot az alapkártyák mellett 7800 forint éves díjért lehet megkapni.

Ehhez képest mit nyújt egy utasbiztosítás? Nyilván sokkal többet. A Bank360 egy klasszikus és egy síelős egyhetes pihenésre keresett biztosítást három fő részére. A legolcsóbb szegmensben is 4 millió forint a tipikus összeg, amelyet baleseti halálra kifizetnek, a kezelésekre, ellátásra pedit több tízmillió forintig vállal díjfizetést a biztosító, és fizet kórházi napidíjat is. A poggyászkár limitje is többszöröse a kártyás biztosítások limitjének. Három főre az alap verzió nagyjából 13 ezer forint körüli összegért vásárolható meg, a sportos időtöltésre pedig 16 ezer forintot kell szánni az alsó árszegmensben.

Ez nyilvánvalóan többe kerül, mint a kártyás biztosítás - hiszen az ingyen van -, ugyanakkor valódi védelmet nyújt több kár esetében is. Ráadásul ha azzal számolunk, hogy a családtagokra úgyis kell biztosítást kötni, akkor máris sokkal kisebb a két ajánlat közti különbség. Vagyis leegyszerűsítve a kártyás biztosítást felhasználva a két családtagra fizetett biztosítási díj mintegy 8700 forint lenne, így 4300 forintot spórolhatunk egy-egy út alkalmával.

A Budapest Bank esetében kicsit más a helyzet, hiszen ott az alap kártyákhoz vásárolható kiterjesztett biztosítás is. Ha az alapkártyához az ügyfél 7800 forintért megvásárolja a Komfort10 biztosítást, a családnak már nem kell külön biztosítást kötni. Egy egyhetes nyaralás esetében ez nagyjából ugyanekkora kiadás lenne - 8700 forint, sportos utazás esetében valamivel több.

Mit érdemes tenni ez esetben? Az utasbiztosítás jóval nagyobb összeget fizet a kár vagy baleset esetében, mint a kártyához kapcsolt biztosítás, vagyis megéri egy hajszálnyival többet fizetni. Főleg akkor, az utazás teljes költségét mérjük ehhez az összeghez. Vagyis nem nagyon éri meg a kártyás verziót választani, egyszerűen nem kerül annyival kevesebbe.

Más a helyzet akkor, ha a család viszonylag sokat utazik. Ebben az esetben ugyanis minden egyes alkalommal ki kell fizetni az utasbiztosítást, ami alkalmanként - csak két főre számolva - 8700 forint. Ezzel szemben a kártyás biztosítást csak egyszer kell feljebb tornászni és - évente - kifizetni a különbözetet, a továbbiakban ezzel már nem lesz feladat, a biztosítás addig él, amíg a kártya érvényes.

Összességében tehát sok minden múlik azon, hogy milyenek az utazási szokásaink. Ha sokat utazunk, apránként összeadódik a biztosítási díj, ami egész évre már akár jelentős összegre is duzzadhat - persze a többi, utazással kapcsolatos költséggel együtt. Ezen a ponton ugyanakkor érdemes megnézni, milyen lehetőségeink vannak a kártyánkhoz kapcsolt biztosításoknál. Ha van lehetőség arra, hogy ezeket feljebb tornázzuk, érdemes megtenni. Így a biztosítási összeg emelkedni fog és a család is védőernyő alá kerül.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: