Lakásbiztosítás váltás menete: mit, mikor, hogyan

2-3 évente javasolt felülvizsgálni lakásbiztosításunkat, hiszen ennyi idő alatt a korábban kötött biztosításunk elavulttá válhat (pl. mert új értékek kerületek otthonunkba, felújításon esett át), új kiegészítő fedezetek jelentek meg a lakásbiztosítási piacon (mobil eszközökre kiterjesztett garancia, garázsban tárolt gépjárművekre vagy kisállat biztosítás), és ár miatt is érdemes egy kalkulátor segítségével összehasonlítani a meglévő szerződésünket az aktuális ajánlatokkal.

Lakásbiztosítás váltás menete: mit, mikor, hogyan

Ha pedig találunk otthonunk számára nagyobb biztonságot jelentő, kedvezőbb ajánlatot, akkor egy dologtól függ, hogy hogyan kell eljárnunk: ugyanannál a biztosítónál választunk másik biztosítást, vagy biztosítót is szeretnénk váltani.

Mi történik, ha más biztosítónál szeretnénk biztosítást kötni?

Ebben az esetben ahhoz, hogy az új lakásbiztosítási szerződést megköthessük, előbb fel kell mondanunk a korábbi lakásbiztosításunkat.

Mutatjuk a lakásbiztosítás váltás menetét:

  1. Szükségünk van a meglévő lakásbiztosítási szerződés évfordulójára. Ezt a szerződést ugyanis bármikor felmondhatjuk, kivétel az évforduló előtti 30 (naptári) napban. Nézzünk egy példát: az évforduló napja legyen november 30.. A felmondásnak a biztosítóhoz ebben az esetben legkésőbb október 31-ig kell beérkeznie.
  2. A felmondást 3 módon indíthatjuk: személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán, faxon, illetve postai úton ajánlott levélben. A felmondáshoz szükségünk lesz az alábbi adatokra: nevünk, lakcímünk, és ha lakcímünk nem azonos a biztosított épület címével, akkor a biztosított épület címe, a szerződés kezdetének időpontja, szerződésszám és/vagy kötvényszám.
    Fontos, hogy a felmondásunk a biztosítás kötés évfordulója előtt minimum 30 nappal érkezzen be a biztosítóhoz. Tehát, ha közeleg a határidő és nem tudjuk személyesen vagy faxon eljuttatni a felmondást a biztosítóhoz, akkor a postai utat választva érdemes lehet elsőbbségivel és ajánlottként feladni a levelet, és/vagy a biztosítási évforduló előtt több mint 35 nappal elküldeni a felmondást a biztosítóhoz.

  3. A korábbi biztosítónk a beérkezett felmondás utána az évforduló napjával törli a korábbi szerződést, addig kell fizetnünk a korábbi lakásbiztosítást, biztosításunk addig fog élni, nem pedig a felmondás napjáig. A felmondott szerződés helyett az évfordulót követő kezdettel már szabadon megköthetjük a számunkra kedvezőbb új lakásbiztosítási szerződést a másik biztosítónál. Kalkulátorunk ehhez is rugalmas megoldást nyújt, hiszen a kiválasztott biztosítást a kalkulálás napjára vagy megadott kezdődátummal is kiválaszthatjuk.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Mi összegyűjtjük az igényeinek megfelelő ajánlatokat, Ön dönt!

Tovább
Amennyiben a felek a lakásbiztosítást határozott tartamra kötik, akkor a biztosítási szerződés – ha a felek rövidebb időtartamban nem állapodnak meg – legfeljebb 3 évig nem mondható fel, azaz a negyedik évtől kezdve mondható csak fel.

Ha pedig a szerződő biztosításkötéskor díjengedményért (tartamkedvezmény) cserébe 2 vagy 3 évre lemond a felmondási jogáról, de mégis úgy dönt, hogy évfordulóra ezen időszakon belül felmondja a szerződést, akkor a biztosító követelheti annak a díjengedménynek (tartamengedmény) a megfizetését, amelyet a szerződés hosszabb tartamára tekintettel nyújtott.

Mi történik, ha ugyanannál a biztosítónál szeretnénk másik lakásbiztosítást választani?

Vannak olyan biztosítók, akiknél van lehetőség biztosítási évfordulótól függetlenül másik ajánlatra váltani év közben. Ez esetben szerződésmódosításról beszélünk, vagyis nem kell felmondani a korábbi biztosítást, hanem a korábbi konstrukcióról egy új konstrukcióra módosítjuk a szerződésünket. Mivel ez biztosító függő, így velük szükséges felvenni a kapcsolatot és egyeztetni a szerződésmódosítás lehetőségéről.

Ingatlan eladásakor hogyan mondhatjuk fel lakásbiztosításunkat?

Ha azért szeretnénk felmondani a lakásbiztosítást, mert az ingatlant eladjuk, akkor a biztosítási díj annak a hónapnak a végéig illeti meg a biztosítót, amikor az érdekmúlás bekövetkezett. Ingatlan eladás miatti szerződés megszüntetéséhez az adásvételi szerződésre és a birtokba adási jegyzőkönyv másolatára lesz szükség, ezeket kell eljuttatni a biztosítóhoz.

Miben segíthetünk mi?

Amennyiben oldalunkon kötött lakásbiztosítását szeretné új konstrukciójú lakásbiztosításra váltani, jelezze igényét szakértőink felé a lakásbiztosítási szerződés évfordulója előtti 33. napig, és kollégáink elvégzik Ön helyett a korábbi szerződés felmondását és az új, kiválasztott lakásbiztosítási szerződés megkötését. Kalkulátorunkban összehasonlíthatja a lakásbiztosítási ajánlatokat, és kiválaszthatja a lakására szabott konstrukciót.

Kérdése van a témában? Írjon nekünk chaten, vagy kérjen visszahívást!

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: