10 fontos részlet a babaváró hitelről

A babaváró hitelt 2019 júliusától 2022 decemberének végéig lehet felvenni, vagyis átmeneti támogatásként jelenik meg a családtámogatási rendszerben. Mivel szabad felhasználású, bármire költhető, nem is kell annak szorosan a családhoz kötődnie. Ugyanakkor akár hitelkiváltásra is használható, és a babaváró 75 százaléka akár önerőnek is bepörgethető egy lakáshitel mellé.

2019.12.19

A babaváró hitel speciális, jelzálog alapú szabad felhasználású hitel, amelyben az adóst annak fényében támogatja az állam, hogy a családba hány gyerek születik. A támogatást csak a még meg nem született gyerekek után lehet igénybe venni, de nem akadály, ha már vannak gyerekek a családban. A kor, a jövedelem, a biztosítotti státusz, az igénylendő összeg viszont tartalmaz korlátozásokat. Íme 10 kérdés és a Bank360 válasza a részletszabályokról.

  1. Ha a törvényi előírásoknak megfelelünk, biztos megkapjuk a hitelt?

Nem. A bankoknak figyelembe kell venniük a szabályozás adta előírásokat, ettől függetlenül azonban minden bank a maga szabályai szerint végzi a bírálatot. Emellett meg kell felelni a JTM-szabályoknak is, ami véd a túlzott eladósodottságtól. A bankok eltérően határozzák meg a hitelhez szükséges minimum jövedelmet, de előírhatnak akár minimum kort is, vagy meghatározhatják a minimálisan igényelhető hitel összegét. Az Erste például 23 éves kor alatt nem ad hitelt, és a babavárónál legalább 2,5 millió forint hitelösszeget határoz meg.

  1. Rövidíthető a futamidő?

Elvileg igen, valójában nem. A szabályozás szerint a hitel maximális törlesztője 50 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, hogy 10 millió forint hitelt nem tudunk felvenni 10 évre, hiszen ezzel a havi törlesztő sokkal több lenne, mint 50 ezer forint. Ám ha csak 5 millió forintot igénylünk, a havi 50 ezer forint tölresztési plafont figyelembe véve rövidebbre szabhatjuk a futamidőt.

  1. Mi az a kezességvállalási díj és mikor kell fizetni?

A kezességvállalási díj a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka. Ezt minden hónapban meg kell fizetni a törlesztési időszakban. 10 millió forint hitellel számolva ezt azt jelenti, hogy induláskor a díj 4167 forint havonta. A tőketartozás csökkenésével az évente megállapított díj értelemszerűen folyamatosan csökkenni fog. A hitel szüneteltetése alatt nem kell megfizetni, hiszen akkor nem történik törlesztés.

  1. Igényelhetnek babavárót az elváltak is?

Megkötésekkel. Ha nem született a házasságokban gyerek, akár mindkét fél lehet elvált. Ellenkező esetben az egyik félnek az első házassága kell legyen a “babavárós”. A meglévő gyerekeknél annyival megengedőbb a szabályozás az első házasságba lépővel, hogy esetében nem kizáró ok a gyerek. Vagyis ha az egyik fél elvált, a másiknak ez lesz az első házassága, de már van házasságon kívül született gyereke, igényelhetnek babaváró hitelt.

  1. Mikor születhet meg az első baba?

A hitelt akkor is lehet igényelni, ha a feleség már terhes. Annyi a kikötés, hogy a baba az igénylés után szülessen meg. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kérelem benyújtását, de végeredményben ha a bank befogadta a kérelmet, már jöhetnek a tolófájások. A babáról legkésőbb az igénylést követő 5 éven belül hírt kell adni. Nem kell addig megszületnie, de legalább azt be kell jelenteni, hogy a magzat 12 hetes. Ezt sem érdemes nagyon kicentizni, ha ez lehetséges.

  1. Van időkorlát a második és harmadik gyerekre?

Nincs. Ha az első öt éven belül megszületik (vagy legalább 12 hetes a magzat eddigre), nincs több kikötés. Nem is lenne értelme. Az időhatár azért fontos, mert az első baba adja a hitel kamatmentességét. A későbbiek már csak a fennálló tartozást csökkentik. Az pedig már a családon múlik, hogy mekkora összegtől szabadulnak meg. Minél több idő telik el, annál több lesz a visszatörlesztett összeg és kevesebb az elengedhető tartozás.

  1. Kötelező a hitelt szünetelteni?

Nem. Sőt alapesetben nem is szünetel a törlesztés, azt kifejezetten kérelmezni kell. Vagyis ha nem akarja a család plusz három évvel kitolni a törlesztés időszakát, nem kell tennie semmit. Ugyanakkor ha fontos, hogy pár évig a törlesztés kimaradjon, azt kérelmezni kell. A második baba érkezésekor is jár a hároméves szüneteltetés, ám ez már nem vonzza magával a futamidő kitolódását. Mivel a tőketartozás 30 százalékát eleve elengedik, a három év alatt meg nem fizetett összeg beépül a későbbi törlesztőbe. A harmadik babánál szóba sem jön a szüneteltetés, hiszen ekkor a teljes tőketartozást elengedik, megszűnik a hitel.

  1. Milyen bejelentési határidőket kell betartani?

A válást, illetve ha a család külföldre költözik, 30 napon belül be kell jelenteni. A válásnál a válás kimondása számít, nem az eljárás megindítása. Ha megszületett a baba vagy ha 12 hetes lett a magzat, illetve ha örökbe fogadott a család egy gyereket, azt 60 napon belül kell bejelenteni. Ezzel nem is igazán érdemes várni sokat, hiszen ha nem jelenti be a család a gyerek érkezését, feleslegesen fizeti a magasabb törlesztőt. Ha probléma van, és kiderül, hogy vissza kell fizetni a kamattámogatást, akkor 120 napon belül utalni kell. Ez 10 millió forint hitel mellett 1,5 millió forint.

  1. Kaphat-e babaváró hitelt az, aki rajta van a KHR-listán?

A negatív lista kizáró ok, ám elvileg az, aki a passzív KHR-listán szerepel, kérhet babaváró hitelt. Ez azt jelenti, hogy a tartozását már kifizette, de 12 hónapig még fenn marad a listán. Fontos, hogy ez elvi engedmény, a bankok a bírálat során ezt nem kötelesek figyelembe venni. Azaz, ha a bank üzletszabályzata szerint nem adható hitel passzív KHR-es ügyfélnek, akkor babavárót sem fog adni.

  1. Mi számít bele a tb-jogviszonyba?

Magától értetődően a munkaviszony, a főállású vállalkozói státusz - ideértve a főállású katást is - a megbízási és egyéb, jövedelemszerzést, munkavégzést feltételező jogviszony. Emellett ide tartozik a nyugdíj is - az öregségi nyugdíj esetében ugyanakkor az igénylésnél kizáró tényező lehet, hogy az egyik adós a futamidő végére 70 évnél idősebb lesz. Ide tartozik a végzett közmunkából 12 hónap és az álláskeresési támogatásra jogosultság időszaka. Biztosítotti jogviszonyt eredményez a tanulói jogviszony is, vagyis egy év munkaviszonyt megelőző két év hallgatói jogviszony elegendő. Az egyes jogviszonyok összeszámíthatók - például álláskeresési támogatás után közmunka, majd munkaviszony, illetve tanulói jogviszony majd munkaviszony - de az egyes jogviszonyok között nem telhet el 30 napnál hosszabb idő. Önmagában a gyed, gyes, tgyás nem minősül tb-jogviszonynak - ez egyéb ellátás - csak akkor, ha eleve megvolt a szükséges hároméves jogviszony.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.