3 millió forintot is kaphatsz lakásfelújításra

Hatalmas az érdeklődés az állami lakásfelújítási támogatás iránt. A Bank360.hu összegyűjtötte a konstrukció részleteit.
2021-től már igényelhető az állami lakásfelújítási támogatás. Az otthonteremtési program részeként az állam a felújítási költségek 50 százalékát téríti meg legfeljebb 3 millió forintig olyan családok és egyedülállók számára, ahol legalább egy gyermeket nevelnek.

2021.01.20

Tényleg csak 50-50 százalék jöhet szóba

A Bank360.hu rávilágít: a legfeljebb 3 millió forintos támogatás anyagköltségre és munkadíjra számolható el 50-50 százalékban számlák és szerződés ellenében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy munka során, ahol az anyagköltség 600 000 forint volt, a munka díja pedig 150 000 forint, az állam 300 000 forint támogatást fog kifizetni. A felújítás teljes költsége 750 000 forint, amelynek az 50 százalékát vállalja át az állam, ami 375 000 forint lenne. Ám a munkaköltségre és az anyagköltségre is szigorúan 50-50 százalék a kifizetés aránya, és ha a két tétel nem egyezik, ahogy példánkban, úgy a kisebb összeget veszik alapul, tehát 150 000-150 000 forintot tudunk majd anyag- és munkaköltségre elszámolni.

Kik igényelhetik?

A lakásfelújítási támogatás egyik nagy előnye, hogy az igényléshez nem szükséges házastársi kapcsolatban élni, sőt, egyedülállók is igényelhetik, amennyiben

  • nevelnek legalább egy 25 évesnél fiatalabb gyermeket
  • párok esetén legalább az egyik szülő minimum egy éves, folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkezzen
  • és legalább egy éve a felújítani kívánt ingatlanban élnek, amelyben az igénylőnek tulajdonjoga is van. Az egy éves feltétel alól kivétel, ha az anya várandós, ha még nincs egy éves a nevelt gyerek, illetve ha még nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést.

Azt, hogy teljesítjük-e a jogszabályi feltételeket, nagyon könnyen ellenőrizhetjük a Bank360.hu jogosultság ellenőrző alkalmazásával.

A támogatás széleskörűen alkalmazható:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,

A teljes listáért érdemes ellátogatni a Bank360.hu lakásfelújítási támogatás részleteit bemutató oldalra.

A felújítási munkálatok növelik ingatlanunk értékét, így érdemes megvizsgálni, hogy lakásbiztosításunk fedezi-e az értéknövelő felújítást. Ha nem, gondoljuk meg a biztosítás cseréjét.

Jó, ha van önerő, ha nincs, van hitel

A lakásfelújítási támogatás “hátránya”, hogy utófinanszírozású. Ez azt jelenti, hogy a támogatás maximális kihasználásához 6 millió forint megtakarításra van szüksége az igénylőnek, amiből ki tudja fizetni a munkálatok költségét, majd azok számláival igényelheti a támogatást.

Akinek nincs a munkálatokra elegendő félretett pénze, segítségül hívhatja az otthonfelújítási hitelt.

  • A kölcsön összege legfeljebb 6 millió forint,
  • a futamidő legfeljebb 10 év,
  • a kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot
  • ingatlanfedezetű, és a bankoktól igényelhető.

Ez a speciális otthonteremtési hitel kizárólag a lakásfelújítási támogatással kombinálva vehető fel: ha a hitel felvétele után kifizettük a munkálatokat és a számlákkal igényeltük a támogatást, azt a folyósítás után kizárólag a hitel előtörlesztésére lehet fordítani.

A Bank360.hu számításai szerint a kamattámogatott kölcsön induló törlesztőrészlete kezdetben kevesebb mint 59 000 forint 6 millió forintos hitelösszeg esetén, majd attól függően, hogy mikor törlesztjük elő a kölcsönt a támogatásból, 30 ezer forint alá is csökkenhet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.