5 jelentős autós kiadás, amit fedezhetsz a vásárláshoz felvett hitelből

Kevesen tudják, hogy a ma kínált autóhitelek jelentős része nem csak magára az autó vásárlására, de az ezzel járó költségek fedezésére is alkalmas. Ezekből szemezgettünk.A manapság igényelt és folyósított autóhitelek gyakorlatilag szabad felhasználású kölcsönök, amelyeket egyrészt 100 százalékban fordíthatunk a vételárra, de ha az autó vételáránál magasabb hitelösszeget vettünk fel, az autó forgalomba állításával kapcsolatos kiadásokat is fedezhetjük.

2020.11.03

A manapság igényelt és folyósított autóhitelek gyakorlatilag szabad felhasználású kölcsönök, amelyeket egyrészt 100 százalékban fordíthatunk a vételárra, de ha az autó vételáránál magasabb hitelösszeget vettünk fel, az autó forgalomba állításával kapcsolatos kiadásokat is fedezhetjük.

Téliesítés

Legyen szó akár új vagy használt autóról, az évszaknak megfelelő gumiabroncs nem egy kétfilléres tétel. Mérettől, anyagtól, minőségtől függően akár bőven százezer forint feletti is lehet a tétel. Természetesen egy alapos szerviz, a folyadékok cseréje sem árt, ami további költségeket ró ránk.

Kötelező biztosítás

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást természetesen kötnünk kell az autónkra. Ennek éves díja rengeteg tényezőtől függ, de éves szinten szintén egy több tízezres kiadást jelent még problémamentes vezetéssel is. Szintén fedezhető kiadás a kötelező az igényelt hitelösszegből. Persze nem mindegy, mennyit fizetünk. Érdemes évről évre kalkulálni egy kötelező biztosítás kalkulátorral és megvizsgálni a biztosítók ajánlatait.

Forgalomba helyezéssel kapcsolatos kiadások

A forgalomba helyezés ára és költségei változnak attól függően, hogy honnan vásároljuk az autót illetve mekkora teljesítménye, milyen idős. Illeték, törzskönyv, rendszámtábla, forgalmi engedély, érvényesítő címke egyaránt szükséges, ráadásul külföldről behozott autónál - ami nem ritka itthon - még a, honosítás, az autó adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díját is ki kell fizetnünk, illetve eredetiségvizsgálatra is szükség lehet. Ezek a költségek együtt szintén megközelíthetik a százezer forintos összeget az autó teljesítményétől és korától függően.

Casco biztosítás

Ha nem csak a kötelezőről akarunk gondoskodni és fontos, hogy lopás, törés, elem kár esetén a mi autónk is védve legyen és a biztosító fedezze a keletkezett kárunkat, érdemes cascot is kötni az autóra. Attól függően, hogy milyen kockázatokra keresünk fedezetet és milyen autót szeretnénk biztosítani, a Bank360.hu kalkulációi szerint éves szinten 40 ezer forinttól akár százezer forint feletti is lehet a biztosítás költsége. Nem mindegy, hogy melyik biztosító ajánlatát választjuk, hiszen ugyanazt a védelmet akár megkaphatjuk olcsóbban is, sőt, kedvezményeket kihasználva (például ha átutalással, elektronikusan fizetünk) tovább faraghatunk a díjakon. A megfelelő ajánlat kiválasztásában mindenképp segítség a casco biztosítás kalkulátor.

Súlyadó

Hivatalos nevén gépjárműadót idén és jövőre is fizetnie kell minden tulajdonosnak és üzembentartónak a lakhely szerinti önkormányzat részére. A súlyadó 140 Ft/kilowatt és 345 Ft/kilowatt között alakulhat a gépjárműtől függően, tehát könnyedén kiszámolható, hogy ez is egy több tízezer forintos tétel.

Nem kevés kiadással jár egy autó

A gyors felsorolásból is látszik: bőven lesz még fizetnivalónk, ha megvásároltunk egy autót. A fent felsoroltak közel 500 000 forintot is kitehetnek, ami önmagában is egy igen magas összeg. Ha az önerőnk már nem terjed ki ezekre a költségekre, érdemes kicsit magasabb összegű autóhitelt felvenni, hogy a vásárláson felül a forgalomba helyezés költségeit is fizetni tudjuk. Az aktuális banki ajánlatok összehasonlításához használjunk hitelkalkulátort, hiszen a pénzintézetek kölcsönei között is több tíz- gyakran százezer forintos különbségek vannak ugyanakkora hitelösszeg mellett.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.