A legjobb bankszámlák nyomában

Alig foglalkozunk vele, pedig tízezreket spórolhatunk évente egy jól megválasztott bankszámlával. Utánajártunk, hogy milyen lehetőségeink vannak 2019. őszén, ha számlacsomagot váltanánk.

2019.11.13

Bár az egyszerűsített bankváltás miatt igazából komolyabb nehézségünk sem akad vele, mégis kevesen vannak, akik időről időre megnézik, hol bankolhatnának olcsóbban. Pedig a Bank360 felmérése szerint a bankszámla-költségek között évente akár több tízezer forintos különbségek is lehetnek, ami persze nagyban függ a használattól is.

Az azonban a Bank360 szerint összességében elmondható, ha minél kedvezőbb számlakonstrukciót keres valaki, az alábbiaknak kell megfelelni.

  • érkezzen a lehető legmagasabb jövedelem a számlára
  • ne vegyen fel több készpénzt a törvényileg meghatározott két ingyenes, legfeljebb összesen 150 000 forintos   összegnél
  • válassza az elektronikus bankszámlakivonatot a papír alapú helyett
  • és válasszon lehetőleg digitális megoldásokat a tranzakciók lebonyolítására, vagy tranzaktáljon keveset

A szakportál összefoglalása szerint a pénzintézetek nagy többsége kedvezményes bankolást kínál bizonyos jövedelemszintek felett. Nézzünk egy példát: ha vállaljuk az egyik banknál, hogy legalább havi 225 000 forint, vagy legfeljebb két részletben 300 000 forint jövedelem érkezik a számlára és elektronikus számlakivonatot kérünk, akkor

  • ingyenes lesz a számlavezetés,
  • a csoportos beszedési megbízásokra csak tranzakciós illetéket (0,3%) kell fizetni,
  • és ha mobilbankon vagy netbankon keresztül adjuk le a megbízást, 0 forint az eseti és rendszeres átutalás díja belföldön forintban, 20 000 forint feletti összegrészre pedig csak a tranzakciós illetéket kell megfizetni.

Persze nem mindenki él a digitális megoldásokkal és sokan inkább a készpénzben hisznek, vagy a bankkártyájukkal fizetnek és semmi pénzért nem használnának mobilos fizetést. Ők is megtalálhatják a legkedvezőbb bankszámlákat például a Bank360 teljesen megújult bankszámla kalkulátorával. A kalkulátorral szinte minden részletet személyre szabhatunk az alapján, hogy mi hogyan használjuk a számlánkat: megadhatjuk, hogy mennyi átutalásunk van és mekkora összegben, mennyi készpénzt szoktunk felvenni, milyen összegben és hány csoportos beszedési megbízásunk van, vagy éppen milyen bankkártyát szeretnénk és hogyan használjuk azt.

A Bank360 kalkulációi alapján kiderült:

Aki kártyával szeret fizetni és legalább 240 000 forintot érkeztet havonta a számlára, az akár már 5 000 forintos második éves díjtól is bankolhat.

Aki inkább a készpénzt szereti ugyanilyen feltételek mellett még kedvezőbben, éves szinten 2 500 forintért is bankolhat a második évtől.

Aki pedig inkább a digitális szolgáltatások híve, az szintén 5 000 forintért bankolhat évente a második évtől a szakportál ügyfélprofiljai alapján.

A kényelmi szempontok is számítanak

A számla kiválasztásánál a költség a legfontosabb, de vannak olyan egyéb kényelmi szolgáltatások, amelyek szintén nem elhanyagolhatóak.

Netbank, mobilbank: ma már szinte minden pénzintézet nyújt valamilyen online lehetőséget arra, hogy a tranzakcióinkat bárhonnan, önállóan intézhessük. Ezt ma már nem csak az asztali gépeken és laptopokon, de tableteken vagy mobiltelefonokon is megtehetjük a bank applikációjával.

Mobilfizetés: aki az egyszerűséget szereti, ma már digitalizálhatja bankkártyáját akár andoridos vagy Apple-készüléket használ, és egy mobiltelefonos érintéssel fizethet például az üzletekben. Erre még nem minden banknál van lehetőségünk, de a Bank360 szerint egyre nő azon pénzintézetek száma, ahol ezt megtehetjük.

Online számlanyitás: ha messziről elkerülnénk a bankfiókot, már erre is van lehetőség, hiszen videóchaten keresztül történő azonosítással és dokumentumok szkennelésével is tudunk teljesértékű bankszámlát nyitni. Ez a lehetőség szintén csak egy-két banknál érhető még el.

Gyors ügyintézés: egyes prémium számlacsomagokhoz “forró drót” is jár, így elsőbbségi kiszolgálást kaphatunk telefonos ügyintézés során.

Kedvezmények: több banknál is vásárolhatunk kedvezményesen partnereknél, legyen szó szállásról, utazásról vagy mindennapi bevásárlásról. Használjuk a kártyánkat ezekben az üzletekben és jellemzően automatikusan jóváírják a kedvezményt a számlánkon.

KGFB-kedvezmény: sőt, egyes bankoknál a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjából kaphatunk kedvezményt, ha számlát nyitunk.

Érdemes megfontolni a váltást

Ahogy azt láthattuk, akár néhány ezer forintért is bankolhatunk, ha viszont nem vagyunk elég alaposak, besétálhatunk egy több tízezres csapdába is, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk van egy drága bankszámlára. Egy online kalkulátorral, mint a Bank360 megújult bankszámla kalkulátora, könnyedén összehasonlíthatjuk az ajánlatokat, és kiválaszthatjuk azt a pénzintézetet, ahol a legkedvezőbb feltételek mellett bankolhatunk. Az egyszerűsített bankváltással pedig csak egy megbízást kell adnunk az új banknak, hogy végezze el a váltást, nekünk pedig csak néhány napot kell várni, amíg a két bank elvégzi egymás között az általunk engedélyezett adatok átadását.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.