Autócsere még a tél beállta előtt?

Ne a finanszírozáson ússzon el a vásárlás!

Az autóvásárlást sok mérlegelés előzi meg: először is el kell dönteni, hogy milyen legyen az autó, mit szeretnénk bele tankolni, és hogy honnan szerezzük be - ezek az izgalmasabb kérdések. Ennél kevésbé érdekes, de legalább ugyanilyen fontos a finanszírozás is, amit szintén érdemes alaposan átgondolni, hiszen akár évekig is kihathat a döntés a pénztárcánkra. A Bank360.hu szakértői az autóvásárláshoz szükséges forrás előteremtéséhez adnak néhány hasznos tanácsot.

2020.11.25

Milyen hitelt érdemes felvenni?

Kifejezetten autóvásárlásra fordítható kölcsönt viszonylag keveset találhatunk a piacon, ellenben szabad felhasználású személyi kölcsönt minden nagybank kínál - a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafonnak köszönhetően a valamennyi fogyasztási kölcsönt legfeljebb 5,75 százalékos teljes hiteldíj-mutatóval (THM) vehetjük fel. A Bank360.hu kalkulátorával összehasonlíthatjuk az elérhető lehetőségeket, akár használt, akár új autó vásárlása a cél.

Hárommillió forint igénylése esetén 60 hónapos futamidővel számolva 5,75 százalékos kezdő THM-mel vehetünk fel személyi kölcsönt, de a teljes futamidőre nézve is találunk a kalkulátorban 6,95 százalékos THM-mel ajánlatot. A havi törlesztőrészlet így év végéig 57 442 forint lesz, januártól pedig 59 091 forintra nő. A teljes visszafizetendő összeg 3 542 162 forint.

Ha nem szeretnénk havonta ennyit törleszteni, akkor hosszabb futamidővel is kalkulálhatunk. 84 hónapos futamidővel számolva a teljes futamidőre a kalkulátor szerint a legkedvezőbb THM 7,33 százalék. Az induló törlesztőrészlet a THM-plafon miatt 43 248 forint, 2021-től pedig 45 490 forint. A teljes visszafizetendő összeg 3 816 676 forint.

Ne csak az autó árával számoljunk

Hiteligénylésnél érdemes számításba venni azokat a költségeket is, amelyek az autó árán kívül felmerülnek. Egyrészt vannak egyszeri költségek, amelyeket a vásárlással egy időben kell kifizetni: ezek új és használt autó vásárlásánál eltérőek lehetnek, érdemes ezekkel már előre kalkulálni.

Az egyszeri költségek mellett az autóra havonta is költeni kell, ezt az autótulajdonosok hamar megtanulják. Először is meg kell kötni a kötelező biztosítást, illetve ha további védelmet szeretnénk, a casco is ajánlott - ezekkel a költségekkel évente számolni kell; a két biztosítás éves díja 100-200 ezer forint között alakul, a megvásárolt autó típusától függően.

Ezután jön az üzemanyagköltség - elektromos autónál ezen spórolhatunk -, a pályamatricák, illetve a szezonális gumicsere. Emellett a rendszeres ellenőrzések díjával és az esetleges szervizköltségekkel is érdemes számolni.

Hiteligénylésnél mindent vegyünk számításba

Összességében, ha hitelből finanszírozzuk az autót vagy a költségek egy részét, mindenképpen úgy kalkuláljunk, hogy a vásárlást követően ki tudjuk fizetni az egyszeri díjakat is.

“Emellett a havi kiadásokat is érdemes úgy tervezni, hogy nemcsak a törlesztőrészlet összegével számolunk, hanem az autó fenntartási költségeit is figyelembe vesszük, hiszen ezek is csökkenteni fogják a másra fordítható jövedelmünket” - javasolja a Bank360.hu elemzője, Vrazsovits Rita.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.