Drága az autóhitel? Így tudsz csökkenteni a kiadásokon

Van úgy, hogy az ember elszámolja magát, és nagyobb hitelt vállal be, mint amekkorát hosszú távon fizetni tud. Ennek vannak igen komoly kockázatai is, de szerencsére van lehetőség arra, hogy csökkentsük a kiadásokat.

2019.09.20

Az egyik leggyakoribb cél, amiért az ember hitelt vesz fel, az autóvásárlás, legyen szó akár használtról, akár újról. Nagyon sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy a realitások helyett a vágyaikra hallgatnak és nem számolnak a várható kockázatokkal, következményekkel: tipikus hiba, amikor egy szebb, jobb és természetesen drágább autóval akarjuk lenyűgözni a környezetünket, ezért pedig a kelleténél nagyobb hitelt veszünk fel úgy, hogy közben nincsen vésztartalékunk.

A Bank360 vizsgálata szerint ma már akár 10 millió forint autóvásárlásra fordítható személyi kölcsönt is felvehetünk. Ennek törlesztőrészlete a lehető leghosszabb futamidővel számolva is 136 000 forint havonta, 96 hónapon keresztül.

De előfordulhat az is, hogy egyszerűen kimarad a számításból, hogy a választott autónak egyébként jelentős fenntartási költsége is van, sokat fogyaszt, ráadásul még a hitel törlesztőrészlete is terheli a havi fizetésünket. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha vésztartalékunk sincs és véletlenül munka nélkül maradunk hosszabb időre. A törlesztőt ekkor is fizetnünk kell.

Sok csapda leselkedik tehát ránk, ha nem a lehetőségeinkhez mérten választunk magunknak kölcsönt, még úgy is, hogy mára kifejezetten komoly adósságfék szabályokkal próbálják megakadályozni a túlzott eladósodottságot, mint például a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató vagy a Központi Hitelinformációs Rendszer.

Így csökkenthetjük a kiadásokat és óvhatjuk magunkat a túlzott eladósodottságtól

Mit tehetünk viszont, ha rosszul választottunk korábban, és látjuk, hogy probléma lesz a visszafizetéssel? A Bank360 szerint szerencsére több lehetőségünk is van, hogy némileg csökkentsük a hitelek jelentette terhet.

1. Mindenképpen egyeztessünk a bankkal!

Ha úgy érezzük, hogy baj lesz, jelezzük a banknak. Átmeneti pénzügyi problémák esetén több pénzintézetnél is van lehetőség a fizetés szüneteltetésére, így nyerhetünk egy, legfeljebb két hónapot, ami alatt talpra állhatunk.

2. Kérjünk biztosítást a hitel mellé!

Bár ennek extra költsége van, de ha elveszítjük a munkánkat vagy egy maradandó sérülés ágyhoz köt, a biztosító átvállalja bizonyos ideig a hitel törlesztését, súlyosabb problémák esetén pedig a teljes visszafizetését.

3. Törlesszünk elő!

Ha van rá lehetőségünk, használjuk ki, hogy akár többet is vissza tudnánk fizetni a hitelbe! Azaz, ha extra pénz áll a házhoz, azt használjuk az adósságunk csökkentésére! Viszont arra érdemes felkészülni, hogy ennek is lehet díja, méghozzá az előtörlesztett összeg 1,5 vagy 2 százaléka. A 2010 márciusa után kötött nem lakáscélú szerződéseknél részleges vagy teljes előtörlesztés esetén külön díjat nem számolnak fel, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1 000 000 forintot és az ezt megelőző tizenkét hónapban előtörlesztés nem volt.

Akkor is megúszhatod az előtörlesztési díjat, ha sikerül valamilyen akciót kifognod a hitelfelvételnél, ugyanis a bankok gyakran elengedik az esetei díjakat, amennyiben náluk veszel fel kölcsönt. Évente egyszer 200 000 forintig pedig díjmentes az előtörlesztés.

Ha kihasználjuk az előtörlesztést, választhatunk, hogy a bank a törlesztőrészletünk nagyságát vagy a futamidőt csökkentse a visszafizetett összeg tekintetében.

4. Váltsuk ki a hitelünket egy kedvezőbbre!

Ha régen vettük fel az autóhitelt, jó eséllyel a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben találunk annál kedvezőbb kamatozású adósságrendező hitelt. Érdemes megfontolni, hogy felvesszük ezt az újabb hitelt, abból kifizetjük a régit, és már csak a kedvezőbb kamatozásút fizetjük tovább, amelyiknek értelemszerűen a törlesztőrészlete is alacsonyabb. Például csak tavaly májushoz képest a személyi kölcsönök átlagos hiteldíjmutatója 1 százalékkal lett alacsonyabb, ami akár több ezer forinttal teheti kedvezőbbé a havi törlesztőrészletet nagy összegű hitel esetén.

A megfelelő hitel kiválasztásában és az adósságrendező kölcsönök felkutatásában is segíthet a Bank360 kalkulátora. Érdemes az ingyenes eszközt használni, hiszen így több ezer forintot is spórolhatunk hitelünkön, amelyet akár az autó fenntartására is költhetünk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.