Így kenyerezhetők le a bankok? Jár-e kamatkedvezmény a hitelből, ha mindent a pénzintézetnél intézünk?

Vajon csökkenthetjük a kölcsönünk díját, ha vállaljuk, hogy a hitelező banknál kötünk kötelező biztosítást és cascot is? Ennek járt utána a Bank360 legfrissebb elemzésében.

2019.12.11

Legyen szó akár lakás- vagy autóvásárlásról, egyértelmű, hogy a legkedvezőbb megoldást kell keresnünk, ha külső finanszírozást veszünk igénybe. Ez a legtöbbször azt jelenti, hogy a lehető legolcsóbb kölcsön felkutatására kell törekedünk. Ehhez nagyszerű kiinduló pontot adnak a különféle kalkulátorok, ahol összehasonlíthatjuk a bankok ajánlatait.

A Bank360 azonban arra volt kíváncsi: vajon egy autóhitel esetében kaphatunk-e további kamatkedvezményt, amivel még a kalkulációkban szereplő ajánlatot is felülmúlhatjuk?

Van lehetőség kombinálni a bankoknál

A szakportál közel egy tucat bank és a hozzájuk tartozó biztosítók ajánlatait nézte át. A példához kiszemelt autó egy Dacia Lodgy volt, amelyhez akár a nagycsaládos autóvásárlási támogatás is igénybevehető. A külső finanszírozásnál 60 hónapos futamidőt vettek alapul. Megvizsgálták, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha

● a hitel mellé kötelező biztosítást,

● a hitel mellé cascot,

● a hitel mellé kötelező biztosítást és cascot is kötünk.

A Bank360 egy pénzintézet, a K&H Bank esetében talált autóhitel kedvezményt: a bank kedvezményes személyi kölcsönt és kedvezményes cascot ad hétszemélyes autókra, ha azt a nagycsaládosok gépjárműszerzési támogatásával vásároljuk. A hitel így kedvezményes, 7,49 százalékos kamattal vehető fel munkabér-átutalással, ami 2 százalékponttal kedvezőbb. Sőt, a casco díjából is elengednek 15 százalékot, ha hétajtósra kötünk.

Olcsóbb hitelt az UniCredit Bank sem kínál, viszont ha rajtuk keresztül kötünk kfgb-t, 10 százalék kedvezményt kapunk a díjból.

A Budapest Bank esetében is más típusú kedvezményről beszélhetünk: az autóhitel törlesztőrészletébe a náluk kötött casco díja is bekerülhet kedvezményes díjjal, így egyszerűen, egy fizetéssel rendezhetjük a hitel törlesztőjét és a casco díját is. A Bank360 egy gyors számítást is elvégzett a fentebb már említett nagycsaládos kategóriás Dacia Lodgy-ra, beépített cascoval. A finanszírozott összeg így 2,1 millió forint, cascoval együtt pedig 902 848 forint a hitel teljes díja. A THM 13,39 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 002 848 forint, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet 41 609 forint lesz havonta.

A Bank360 Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján azonban érdemes odafigyelni, hiszen más pénzintézeteknél ennél kedvezőbben is találhatunk személyi kölcsönt, amelyet szintén felhasználhatunk autóvásárlásra, igaz, casco nincs benne a költségekbe. A szakportál így, casco nélkül is megvizsgálta a konstrukciót, ebből pedig kiderült: 35 392 forintra csökkenne a törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 555 224 forint lenne 6,92 százalékos THM-mel.

Sőt, akár még ennél is kedvezőbb ajánlatot kaphatunk a hitelre, ha valahol máshol kötünk cascot: ebben az esetben 5,33 százalék a THM, 33 909 forint a törlesztőrészlet és 2 448 448 forint a teljes visszafizetendő összeg. Persze a Bank360 szerint érdemes ezzel együtt számolni a máshol kötött casco díját, hogy objektív képet kapjunk a felmerülő költségekről.

Az MKB Euroleasingnél is hasonló elv szerint tudjuk megnézni, hogy mennyibe kerül a finanszírozás, ha 2 100 000 forintra van szükségünk, igaz, ebben az esetben egy zártvégű lízingről van szó:

Ha nem kötünk mellé cascot: a THM 8,2 százalék, a törlesztőrészlet pedig 42 388 forint 60 hónapra. Az összes törlesztő 2 543 280 forint.

Ha máshol kötünk cascot: a THM 6,2 százalék, a törlesztőrészlet 40 530 forint, az összes törlesztő 2 431 800 forint.

Ha pedig beépített cascot választunk: a THM 6,2 százalék, a törlesztőrészlet 48 020 forint, az összes törlesztő pedig 2 881 200 forint.

A Merkantil Banknál a kamat cascoval vagy anélkül is ugyanannyi. Lízing esetén vannak eltérések és itt :

Ha nem kötünk mellé cascot: a THM 7,53 százalék, a törlesztőrészlet pedig 41 720 forint.

Ha máshol kötünk cascot: a THM 6,45 százalék, a törlesztőrészlet 40 725 forint.

Ha pedig beépített cascot választunk: a THM 18,94 százalék, a törlesztőrészlet 52 544 forint.

A CIB Banknál, Erste Banknál és Raiffeisen Banknál pedig nincs lehetőség cascot és kötelezőt kötni.

Hitelből nem engednek

Ahogy az a fentieken is látszik, aki autóhitelből szeretne kedvezményt, az nem a cascoval és a kötelezővel fogja megszerezni, hiszen erre nem igazán van ajánlatuk a bankoknak. A biztosítási költségeken azonban több helyen tudunk spórolni, így akinek ez mérvadó, jó helyen keresgél, ha egy szolgáltatónál kötne mindent és venne fel kölcsönt vagy lízingelne. A Bank360 tapasztalatai szerint a pénzintézetek inkább munkabér-átutalás alapján és egyéb csatolt banki termékek (hitelkártya, bankszámla) igénybevétele esetén adnak különböző kedvezményeket a kölcsönökből, amelyeket érdemes lehet kihasználni.

Persze az akció nem minden: érdemes kalkulálni és összehasonlítani a pénzintézetek kölcsöneit, hogy akár autóvásárláshoz is megtaláljuk az ideális ajánlatot!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.