Kell-e aggódni a CSOK-osoknak a kamatemelkedés miatt?

2020 elején több referenciaérték is emelkedésnek indult, amelyek közvetve a lakáshitelek kamatát is befolyásolják. A Bank360.hu szakértői annak jártak utána, a kamatváltozás érinti-e a CSOK igénylőket, és ha igen, akkor milyen mértékben.

2020.05.08

Az Otthonteremtési Kamattámogatás (OTK), ismertebb nevén CSOK hitel egy speciális jelzáloghitel, melynek az ügyleti kamatát az Államadósság Központ Kezelő (ÁKK) által meghatározott referenciahozamokhoz igazítják. A rendelet szerint a hitel kamata nem haladhatja meg “az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 3 százalékponttal növelt mértékét”.

A CSOK mellé felvett lakáshitel jellemzője, hogy a támogatott személyek nem a teljes ügyleti kamatot fizetik, hanem annak csak egy részét - a kamattámogatás időszakában fixen 3 százalékot. Az ügyleti kamat fennmaradó része az állami kamattámogatás, amelyről fontos tudni, hogy a mértéke nem állandó, 5 évente változik. Az alábbi grafikonon az állami kamattámogatás a kék és a piros vonalak közé eső rész.

Ha a hiteltörlesztés alatt nem történik semmi rendkívüli, akkor végig a pirossal jelölt 3 százalékos kamattal kell számolnunk. Ez azt jelenti, hogy egy 10 millió forintos hitelt 20 éves futamidővel számolva 3,04 százalékos THM-mel törleszthetjük. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 55 460 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 310 400 forint.

Más helyzet áll elő, ha valamivel megszegjük a CSOK szerződést: ebben az esetben a kölcsön piaci kamatozásúvá válik, és vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást.

Mitől függ, hogy mennyit kell visszafizetni?

Attól, hogy mikor kötöttük meg a támogatási szerződést, illetve attól is, hogy mikor vesztjük el a kamattámogatást. A grafikonon látszik, hogy a vizsgált időszakban 2019 decemberében volt a legalacsonyabb ügyleti kamat, 4,30%. Ez az öt éves kamatperiódusú hitelek között egészen kedvező ajánlatnak számít, hiszen ennél több banknál is drágábban juthatnánk hozzá ekkora kölcsönhöz. Az ügyleti kamat 2019. januárban volt a legmagasabb, 6,92 százalékkal. Láthatjuk, hogy a 2020 áprilisában szerződőkre vonatkozó 4,70 százalékos érték még a közelében sincs az egy évvel ezelőttinek, így az enyhe emelkedés dacára is kedvező feltételekkel vehetjük fel a kamattámogatott hitelt.

Fontos, hogy a 3 százalékos érték az egész futamidőre vonatkozik, ha jogosultak vagyunk a kamattámogatásra, az ügyleti kamat azonban 5 évente változik, mivel 5 éves kamatperiódusú hitelről van szó.

A büntetőkamat lehet a feketeleves

A CSOK hitel soha nem igényelhető önmagában, csak a vissza nem térítendő támogatással együtt. Ezzel alapvetően nincs teendő, ha a futamidő alatt megfelelünk minden feltételnek, szerződésszegés esetén azonban két út lehetséges:

  1. Csak az igénybe vett támogatást kell visszafizetni.
  2. A támogatás mellett büntetőkamatot is kell fizetni.

A vissza nem térítendő támogatás büntetőkamatát a Ptk. szerinti késedelmi kamat határozza meg, amit a jegybanki alapkamat alapján számítanak ki. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta változatlan, 0,9%. A fizetendő büntetőkamat mértékét a rendeletben meghatározott módon a Magyar Államkincstár (MÁK) számolja ki az alapján, hogy mióta él a szerződés, mikor történt a szerződésszegés, és hogy mi miatt kell visszafizetni a támogatást.

A kamatváltozás nem jelent hátrányt

A kamattámogatott hitelt igénylőket nem befolyásolja számottevően a referenciaértékek emelkedése, hiszen a folyósítást követően a 3 százalékos kamat vonatkozik rájuk, és eszerint is kell törleszteniük.

Ha visszafizetésre kerül sor, a referenciakamatok alakulásától függetlenül is mélyen a zsebükbe kell nyúlni a támogatottaknak, de erre fel tudnak készülni: az állami támogatás mértéke adott, a hitellel igénybe vett kamattámogatás összegéről pedig minden évben kapnak értesítést. Utóbbit befolyásolja az ÁKK által meghatározott referenciahozam, de jelenleg nem olyan mértékű az emelkedés, hogy az hátrányt jelentene az új igénylőknek.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 04.