Ezek a legjobb kölcsönök, ha segítség kell a nyári kiadásokhoz

Itt a nyár, ekkor pedig rendszeresen megsokasodnak a ház körüli és a kertet érintő munkák. A felújítások, új bútorok sokba kerülhetnek, a kiadásokat pedig sokan rendezik egy hitel segítségével. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelt veszünk fel, hiszen jelentős különbségek vannak az ajánlatok között. Megnéztük, mihez nyúlhatunk a nyári hónapokban, ha nem akarunk rosszul járni.

2019.10.05

Kertrendezés, kerti bútorok vásárlása, az autó cseréje, festés, renoválás, és még egy nyaralásnak is bele kellene férnie a családi költségvetésbe? Ha nincs elég megtakarításunk, de a munka nem várhat már, sokan vesznek fel személyi kölcsönt. Okkal: akár 10 millió forintot is igényelhetünk fix kamatozással, szabad felhasználással, ingatlan fedezet nélkül. Ráadásul még mindig nagyon alacsonyak a kamatok és akár már 8 százalékos THM alatt is találhatunk kölcsönt.

Nem vagyunk elég alaposak

Bár a 2019-ben elérhető személyi kölcsönök hatalmas rugalmasságot adnak és messze nem olyan drágák már, mint négy-öt éve voltak, még mindig vannak jelentős különbségek a bankok árazásában, azaz ugyanakkora a hitelösszeg mellett az egyik pénzintézetnél többet, a másiknál kevesebbet kell visszafizetnünk. A különbség egy több milliós hitelnél akár százezer forintban is mérhető, magyarán az ablakon dobjuk ki a pénzt, ha nem vagyunk elég alaposak és nem járunk utána annak, hogy melyik bank adja a legkedvezőbb feltételekkel nekünk a kölcsönt.

Sajnos azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy pénzügyeinkben még mindig nem vagyunk elég tudatosak, a többség pedig a legjobb ajánlatok felkutatása helyett ahhoz a bankhoz fordul leggyakrabban, amelyik

  • fiókja a lakóhelyén megtalálható
  • amelynél folyószámláját is vezeti
  • amelyikkel a leggyakrabban találkozik a reklámokban, hirdetésekben

Ez pedig igencsak leszűkíti a lehetőségeket, arról nem is beszélve, hogy a fiók fenntartásának és a reklámozásnak a költségeit a hiteligénylők fizetik meg egy drágább kölcsön formájában. Azt pedig kevesen tudják, hogy ma már online is felvehetünk hitelt több banknál is, ami azt jelenti, hogy nem kell személyesen bemennünk ezért a bankfiókba, elég mindössze egy okostelefon vagy laptop, ahol megkezdhetjük az igénylést.

Szintén fontos segítség lehet a döntésben, hogy ma már 3 perc alatt, mindössze néhány adat megadásával, teljesen ingyenesen hasonlíthatjuk össze a bankok aktuális személyi kölcsön kínálatát egy online személyi kölcsön kalkulátor segítségével. Arra sincs szükség tehát, hogy bankról bankra megnézzük, ki mit ajánl, hiszen mindezt automatikusan elvégzi helyettünk villámgyorsan egy kalkulátor, mi pedig rangsor szerint láthatjuk a legkedvezőbbtől kezdve a hiteleket.

Vissza is kaphatjuk a törlesztőrészletet

A Személyi Kölcsön Kalkulátor számításai alapján például az alábbi kölcsönökből érdemes válogatni, ha nyáron jól jönne az átmeneti anyagi segítség:

Ha 500 000 forintra van szükségünk és 60 hónap alatt vissza is fizetnénk, látható hogy a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne lehet a legjobb választás, hiszen a törlesztőrészlet 10 109 Ft havonta, a teljes visszafizetendő összeg pedig 606 540 forint lesz. Szintén kedvező még az MKB Bank Mosoly kölcsöne, amely alig több mint 200 forinttal kerül többe havonta, és 648 080 forint lesz a teljes visszafizetésünk a futamidő végén. Ha új ügyfelek vagyunk, a Raiffeisen Bank kölcsöne is befutó lehet, hiszen - ahogy arra a kalkulátor is felhívja a figyelmet - akciós a kölcsön és így 11 110 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetünk hitelt, a 60. hónap végére pedig 674 454 forintot fizettünk vissza mindent összeszámolva.

Hasonlóan jó ajánlatokra lelhetünk a kalkulátorral, ha

1 500 000 forint segítene: szintén a CIB a nyerő 60 hónapos futamidővel és legalább nettó 250 000 forintos jövedelem igazolásával, fizetés érkeztetésével, hiszen ekkor 30 327 forint lesz a törlesztőrészletünk 60 hónapig, ha pedig rendben megy a törlesztés, 1 819 620 forintot fogunk visszafizetni összesen. A K&H Bank kiemelt kölcsöne is megfontolandó: alacsonyabb a törlesztőrészlet majdnem 300 forinttal, de a teljes visszafizetendő összeg végül 1 832 580 forint lesz. A Raiffeisen Bank is bekerült a legjobb háromba az új ügyfeleknek szóló kedvezménnyel: ha nincs múltunk a bankkal, a törlesztő 30 379 forint, a teljes visszafizetendő pedig 1 846 290 forint.

3 000 000 forintból már szinte tényleg mindent fedezhetünk, megnéztük, hol a legjobbak az ajánlatok ekkora hitelösszeghez. A vizsgálathoz itt már 60 hónap helyett 86 hónapos futamidővel számoltunk és ez alapján kiderült: nettó 400 000 forintos igazolt havi jövedelemtől a Budapest Bank adja a legkedvezőbb feltételekkel a kölcsönt, 46 212 forint a törlesztőrészlet és végül 3 881 808 forintot fizetünk vissza. Ha ennyi jövedelmünk nincs, akkor 300 000 forinttól a K&H Bank kölcsöne húzhat ki minket az átmeneti pénzügyi csávából 46 000 forintos törlesztőrészlettel és 3 905 412 forintos teljes visszafizetendővel, míg 250 000 forintos jövedelem igazolásával a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne is jó választás: 46 575 forint a törlesztőrészlet és 3 912 384 forint a teljes visszafizetendő összeg.

Érdemes utánajárni az ajánlatoknak

Ahogy a kalkulációból is látszik, nagyobb összeg esetén a törlesztőrészletek közti különbség nem olyan feltűnő, azonban a teljes visszafizetendő összegben jócskán lehetnek eltérések. Érdemes tehát időt szánni a hitelválasztásra, hiszen kalkulátorral ma már könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelő kölcsönt.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.