Lecserélnéd az autód, de nem elég a pénzed? Ez a 3 módszer segíthet

Bár magánszemélyeknél leginkább a készpénz az úr, ha autóvásárlásról vagy cseréről van szó, megannyi más - gyakran kedvezőbb - lehetőség is elérhető, hogy miénk legyen a kiszemelt járgány. A Bank360 pénzügyi specialistái három alternatívát vettek górcső alá.

2019.07.11

Ha autóvásárlásra kerül sor, a nagy többség használt autóban és készpénzes fizetésben gondolkozik ma Magyarországon. A vásárlások értéke átlagosan 1 millió forint körül alakul, azaz egy ilyen tranzakció igen jelentős terhet ró a család pénztárcájára, több havi jövedelmet kell erre szánni. Mit tehetünk, ha ezt el akarjuk kerülni, vagy éppen nincs elég pénzünk az autóvásárlásra?

Szerencsére több alternatíva is létezik a Bank360 szerint, hogy lecseréljük az autót és akár egy újjal távozzunk a szalonból. Az alábbiakban három ilyen megoldást ismertetünk:

Autólízing - nem csak cégeknek

Ami a vállalkozások világában bevett szokás, az a magánszemélyek számára is elérhető. Lízingelhetünk akár új akár használt autót is, ami azt jelenti, hogy a kocsit lízingbe adó (amely lehet kereskedés, gyártó, pénzintézet stb.) vásárolja meg az autót, amit lízingdíjért cserébe használatra ad át nekünk, tehát mi leszünk az üzembentartók.

A díjat bizonyos futamidő alatt kamattal terhelten fizetjük, majd a futamidő végén az utolsó lízingdíj megfizetését követően az autó tulajdonjoga ránk száll.

A lízing előnye tehát, hogy használt vagy új autót is elhozhatunk és - legtöbbször új autók esetében - akár 0 százalékos THM mellett, gyakorlatilag részletfizetéssel rendezhetjük a vételár egy részét. Magánszemélyek akár már néhány százezer forintos finanszírozáshoz is találhatnak lízingcéget és akár 10 évesnél idősebb autó is szóba jöhet.

Ebből következik, hogy a lízingeléshez önerőre is szükség van, azaz kelleni fog egy nagyobb összeg, de még mindig kevesebb (jellemzően a vételár 20-40 százaléka), mintha egyben fizetnénk ki az autó vételárát. További hátrány, hogy nem adhatjuk el az autót addig, amíg nem kerül a tulajdonukba, az üzembentartás költségeit pedig mi fizetjük. Ráadásul többletteher lehet, hogy a lízingcég előírhat casco biztosítást is.

Visszatartó erő lehet még, hogy a jelenlegi kamatkörnyezethez képest igen magas, akár 15-18 százalékos kamata is lehet a lízingnek attól függően, hogy milyen idős autót választottunk, milyen hosszú a futamidő és mekkora önerőt vállalunk.

Autóbérlés - ülj évente új autóba

A lízinghez igen hasonló a már magánszemélyek körében is megjelent tartós bérlés. Ekkor hosszú távon bérelünk egy új autót, amelyet a futamidő végén nem vásárolunk meg, hanem a szerződés lejártával visszaadhatjuk a lízingcégnek vagy cserélhetünk egy újabb járgányra. A bérlés előnye, hogy már néhány hónapra is köthetünk szerződést, úgy cserélgethetjük az autót, mint a mobiltelefonokat, viszont nincs szükség önerőre, és ahogy a zárt végű lízingnél, úgy itt is csak az üzembentartás költségeit kell fizetnünk.

Hátránya ugyanakkor, hogy a bérleti díjat az új autó vételárához mérten állapítják meg, így egy átlagos fizetéshez képest igen borsos áron bérelhetünk havonta: már alsó-közép kategóriában is nagyjából 100 000 forintos havi bérleti díjra készülhetünk. A helyzeten pedig tovább ront, hogy egyes szolgáltatók több havi kauciót is elkérnek. Az autó nem lesz a tulajdonunkban, azaz nem tehetjük pénzzé, ráadásul - ahogy lízing esetén is - a megtehető kilométerek számát korlátozzák.

Hitel autóvásárláshoz - a legrugalmasabb?

Sokak számára egy hitel jelenthet jó megoldást, ha autóvásárlásra kerül a sor, hiszen ez a legismertebb külső finanszírozási forma. Slágertermék most a szabad felhasználású személyi kölcsön és okkal: akár 10 millió forintot is felvehetünk önerő és fedezet nélkül, miközben arra költhetjük a hitelösszeget, amire jónak látjuk, azaz nincs kizárva az autóvásárlás sem, legyen a gépkocsi használt vagy új.

Azon túl, hogy rugalmasan felhasználható, előnye még a kiszámíthatósága, mivel végig fix kamatozású hitelekről van szó az esetek elsöprő többségében, továbbá a korábbi évekhez képest sokkal olcsóbbá vált: egy jó minősítésű ügyfél akár már 7 százalékos THM alatt is talál kölcsönt a kalkulációk szerint.

A hitel törlesztése tehát havonta, azonos összegekkel történik, a kölcsönösszegből pedig akár magánszemélytől is vehetünk egy használt autót. Az igénylés gyors: ha interneten keresztül megyünk végig a folyamaton, amire már több banknál is lehetőségünk van, akár egy órán belül pénzhez juthatunk, de a hagyományos úton is 2 napon belül folyósítják az összeget pozitív elbírálás után.

A személyi kölcsön és a lízingelés hátránya, hogy KHR-esek nem igényelhetik és akkor sem vehetjük fel, ha nem tudunk havi rendszeres jövedelmet igazolni. A kínálat is igen széles, nagyon könnyű elveszni az ajánlatok között, ezért érdemes egy ingyenes kalkulátorral átfésülni a piacot, hogy honnan kaphatjuk meg a legolcsóbban a kölcsönt autóvásárláshoz.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.