Mennyivel olcsóbb egy új építésű lakás 2021-ben?

Jelentős változások léptek életbe az ingatlanpiacon, amelyek elsősorban az új építésű ingatlanok iránt érdeklődőknek kedveznek. Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent a lakásáfa, emellett a saját erőből építkezők és a csokos ügyfelek is több kedvezményhez jutottak. A Bank360.hu elemzői annak számoltak utána, hogy mennyivel kell kevesebbet fizetni 2021-ben egy új építésű ingatlanért, mint 2020-ban.

2021.01.14

Ismét 5 százalékra csökkent az új építésű ingatlanok értékesítése után fizetendő általános forgalmi adó. A kedvezményes áfa január elsejétől él, és azokra az ingatlanokra vonatkozik, ahol a műszaki átadás 2021. január elsejét követően valósul meg - abban az esetben is, ha az adásvételi szerződést még 2020-ban kötötték meg. A kedvezmény a 150 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű lakásokra, valamint a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházakra 2022 végéig vehető igénybe.

A csokos vevők az 5 százalékot is visszaigényelhetik

Jó hír a csok igénylése előtt álló családoknak, hogy ők új építésű lakás vásárlása esetén még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, vagyis végeredményben áfamentesen juthatnak hozzá a lakáshoz. Az áfa visszaigénylése a vételár kifizetése után történik, tehát azzal még kalkulálniuk kell a családoknak a vásárlásnál.

Mennyit jelent ez egy konkrét lakás megvásárlásánál?

Egy nettó 30 millió forint értékű lakás 27 százalékos áfával számolva 38,1 millió forintba kerülne, az 5 százalékos áfával számolva viszont a bruttó ár 31,5 millió forintnál áll meg - így 6,6 millió forinttal kerül kevesebbe egy új építésű ingatlan megvásárlása. A csokos vevők pedig további 1,5 millió forintot igényelhetnek vissza az államtól.

További kedvezmény azoknak, akik igénybe veszik a csokot, hogy az ingatlan után nem kell kifizetniük a visszterhes vagyonátruházási illetéket, ami egyébként az ingatlan árának 4 százaléka lenne. 30 millió forintos vételárnál így a család további 1,2 millió forintot takarít meg.

A kedvezményeknek köszönhetően előbb juthatnak a családok új építésű ingatlanhoz, illetve kisebb összegű lakáshitelt kell felvenniük, ha ez is a terveik között szerepel - így a hiteligényléshez is kevesebb önerőt kell összegyűjteni.

A saját erőből építkezők is jól járnak

Nemcsak azok vehetnek igénybe kedvezményt, akik generálkivitelezővel építtetnek lakást, hanem azok is, akik saját erőből építkeznek. Utóbbiak számára eddig is lehetőség volt az áfa visszaigénylésére legfeljebb ötmillió forintig, ha valamelyik preferált kistelepülésen építkeztek. Január elsejétől az összes hazai településre kiterjesztette az állam a kedvezményt, vagyis a saját erőből építkezők a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát visszaigényelhetik, legfeljebb ötmillió forintig.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.