Mi történik a szuperállampapírral?

A statisztikák szerint március közepén megtorpant az eddig elképesztően sikeres MÁP+ állampapír iránti érdeklődés. Olyannyira, hogy a korábbi adatokhoz képest töredékére esett a heti jegyzés: stabil 40-50 milliárd forintról 20 milliárdra. Mi lehet az oka?

2020.06.08

Márciusban eltűntek a vevők

Valójában nem lehet tudni, miért taposott a fékbe a lakosság, de a heti jegyzések alapján épp akkor kezdett zuhanórepülésbe a kibocsátott állampapír értéke, amikor berobbant a kontinensre a koronavírus. Március közepén kezdte el több ország is bejelenteni, hogy lezárja a határait, s ekkor kezdtek el hazaáramlani a külföldön dolgozó magyarok. És ez az az időszak, amikor bezártak az iskolák és jelentős korlátozó intézkedések léptek életbe.

A heti jegyzés pedig az alábbiak szerint alakult: a kibocsátott érték 100 milliárd forint volt, a jegyzett mennyiség pedig az év elején 50-80 milliárd forint környékén mozgott. Erről a szintről februárra lassan 50 milliárd alá apadt a jegyzés, majd jött a március. A 23-ai adatok szerint ugyanis 29 milliárdra, majd a későbbi hetekben 19 milliárd forintra esett a jegyzés. Vagyis az emberek megijedtek? Elfogyott a pénzük?

Utóbbi nem valószínű. Néhány hétig tartott ugyanis a mélyrepülés. Öt héttel a beszakadás után ismét emelkedni kezdett a jegyzett állampapír értéke, így az 53, majd 38 és 43 milliárd forintnál állt meg. Ez azt jelenti, hogy időszakos sokk volt csak a visszaesés.

Érdemes váltani?

Azt nem tudni, hogy így marad-e vagy sem. Bár egyre többen számolgatják, hogy még mindig a MÁP+ a legjobb befektetés az állampapírpiacon, egyelőre nem várható hogy máshova áramoljon a pénz. Azért merülhet fel, hogy máshol is megéri körülnézni, mert az elszaladó infláció egyre szebb köntösbe bújtatja a változó kamatozású Prémium Állampapírt. Itt minden kibocsátott papír esetében meghatározzák a kamatforduló napját. Az ekkor érvényes éves inflációt veszik alapul és ez alapján állapítják meg a kamatot a következő fordulóig.

A számítások szerint az inflációkövető papír 4,01 százalékos inflációnál már magasabb hozamot ad, mint a MÁP+, és az év elején megugrott az infláció. Ám a várakozás még mindig 4 százalék alatti. Bár el lehet gondolkodni azon, nem jobb-e gyorsan Prémiumba tenni a pénzt a MÁP+ helyett, fontos tudni: akkor lesz magasabb az inflációkövető állampapír hozama, ha az infláció tartósan 4 százalék felett ragad. Mind a kormány, mind a jegybank célja, hogy ez ne így legyen. Ez ugyanakkor nem jelenti egyértelműen azt, hogy mégsem alakul majd így.

2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. Ebből a MÁP Plusz teljes állománynövekedése 676 milliárd forint volt. A Prémium Magyar Állampapír pedig 33,6 milliárd forint állománynövekedést ért el. Előbbi állomány így 3872 milliárd forintot tett ki március végén, utóbbi pedig 2552 milliárdot.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.