Nagyobb rugalmasságot ad az autóhitel

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szinten biztosítjuk az autónkat a károkkal szemben. Sokaknak azonban nem fér bele az akár évi több százezer forintos casco-biztosítás. Ugyanakkor van olyan finanszírozási forma, ahol kötelező. Vajon az autóhitel is ilyen?

2019.10.24

A CASCO-biztosítás sok esetben jól jöhet a kötelezőn felül, hiszen utóbbi csak akkor fizeti az autó javítását, ha nem mi voltunk a káreset okozói, csak elszenvedői. A casco viszont akkor is véd, ha mi okoztuk a kárt.

CASCO-biztosítás kötése az esetek többségében opcionális, viszont néhány helyzetben szinte kötelező. Tipikusan ilyen például a lízingelés, ahol vagy beépül a CASCO díja a lízingdíjba, vagy külön kötünk egyet, társbiztosítottként megjelölve a finanszírozót. Lízingelhetünk CASCO nélkül is, ebben az esetben viszont nagyot nőhet a havonta fizetendő díjunk, hiszen a biztosítatlan autófedezet kockázata beépül a díjba, ráadásul a károk esetén is nekünk kell fizetni.

Az önerőből és lízingből történő vásárlás mellett jellemző még az autóhitel használata. A Bank360 vizsgálata szerint ma már jellemzően a szabad felhasználású személyi kölcsönök vették át a korábban igen népszerű, hagyományos autóhitelek helyét.

A szakportál szerint ennek több oka is van:

  • akár 10 millió forintot is felvehetünk,
  • ehhez elegendő egy megfelelő jövedelemigazolás,
  • és nincs szükség se ingatlan-, se autófedezetre,
  • a kölcsön ráadásul teljesen szabad felhasználású.

Ez azt jelenti, hogy akár 10 millió forintot is felhasználhatunk autóvásárlási célokra anélkül, hogy ezt a bank felé igazolnánk. Arra is van lehetőség, hogy a vételár 100 százalékát rendezzük a hitelből, tehát önerő sem szükséges a vásárláshoz. Mivel jövedelemfedezetű hitel felhasználásáról van szó, legfeljebb hitelfedezeti biztosítás lehet az, amelynek kötését kérheti a finanszírozó bank, ugyanakkor ahogy az a fentiek alapján látszik, casco kötését nem. Azaz autóhitel (személyi kölcsön) segítségével vásárolt autó mellé választhatunk, hogy kötünk-e CASCO-t.

Persze más előnyei is vannak a személyi kölcsönöknek, például, hogy igen alacsony kamatszinten juthatunk gyorsan pénzhez. Az utóbbi időben folyamatosan csökkentek a hitelkamatok és ez a személyi kölcsönöket sem kerülte el.

A Bank360 számításai szerint a bankban elérhető ajánlatok között már bőven találni 8 százalékos THM alatti költségmutatóval felvehető kölcsönt. Ez egy 5 millió forintos hitelösszeg esetében, amelyet 8 évre veszünk fel, akár fix 68 000 forintos havi törlesztőrészletet is jelenthet. Érdemes viszont kalkulálni és összehasonlítani a hiteleket, mert a bankok ajánlatai között akár több százezer forintos eltérések is lehetnek, amely havonta több ezer forintos különbséget jelent a törlesztőrészletekben.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.