Presztízs bankkártyák: milyen kedvezményekre számíthatunk a járvány alatt?

Ha szánunk rá eleget, bankszámlánk mellé igényelhetünk magasabb szintű szolgáltatásokat kínáló betéti és hitelkártyát. Ezek a plasztikok eddig általában utazásokkal kapcsolatos előnyöket biztosítottak, azonban most, hogy a járvány miatt gyakorlatilag leálltak a nemzetközi utazások, megvizsgáltuk, változtak-e a kártyák mellé megszerezhető bónuszok.

2021.03.10

Díjmentes utasbiztosítás, kedvezményes autóbérlés és ingyenes repülőtéri váróhasználat − csak néhány példa azon előnyök közül, amiket egy drágább lakossági betéti vagy hitelkártyával kaphattak meg azok az ügyfelek, akik hajlandóak voltak egy kicsit többet fizetni a presztízs kártyáért. A Bank360 annak járt utána, hogy a nagyobb pénzintézetek kártyái most milyen kedvezményeket biztosítanak a borsosabb díjért cserébe.

Még mindig tarolnak az utas extrák

Az elmúlt évben nem történt nagy változás a bankkártyás extrák terén, továbbra is leginkább utazásokhoz kaphatunk kényelmi szolgáltatásokat és kedvezményeket. Legyen szó bármelyik bank presztízs kártyájáról, a kártyatársaságok extrái adottak. Így például a Mastercard felsőkategóriás kártyáihoz jár a budapesti és bécsi reptéri várók, valamint a reptéri és a Papp László Budapest Sportaréna gyorsítósávjának díjmentes használata. Az igazán kiemelkedő kártyáknál pedig a világszerte megtalálható várók limitáltan díjmentes használata, ingyenes wifi és magazin applikáció kerül a csomagba, illetve hozzáférés a kártyatársaság kedvezményprogramjához.

A társaságok szolgáltatásai mellé a bankok gyakran tesznek concierge szolgáltatást és az éves kártyadíjba foglalt utasbiztosítást is, ami kiterjedhet az egész családra, továbbá a bank partnereinek kedvezményei közül is válogathatunk.

A fentiek a jelenlegi helyzetben nem nyújtanak túl sokat, éppen ezért azt vizsgálta a Bank360, hogy érkezett-e a helyükre az elmúlt egy évben valamilyen pótló szolgáltatás.

Alig mozdultak a bankok

A legtöbb pénzintézetnél a Mastercard World Elite kártyája a csúcs, amelyhez a fent már részletezett utazási kedvezmények járnak. Ilyen kártyát kínál a Takarékbank, az MKB Bank, a Budapest Bank, utóbbi kettő pedig díjmentes utasbiztosítást kínál a kártya mellé.

Az ennél visszafogottabb Mastercard Platina vagy Gold kártyák nem tartalmazzák a nemzetközi várók használatát, a magazinelérést és a wifi hotspotok használatát.

A CIB Banknál a Mastercard Gold betéti kártyához jár utasbiztosítás és asszisztencia szolgáltatás. A bank kínál háztartási asszisztenciát is bármilyen otthoni baleset esetére, ami hasznos lehet a karantén ideje alatt.

Szintén Mastercard Goldot vagy Visa Goldot igényelhetnek az extra szolgáltatásokat váró ügyfelek az Unicredit Banknál utasbiztosítási csomaggal, amely mellé kiegészítő biztosítás köthető extrém sportokra. Mastercard Platina hitelkártyát is igényelhetnek az ügyfelek, szintén utasbiztosítással.

Betéti Platina Mastercardot nyújt a Gránit Bank is, ahol az utazási kedvezmények mellé magas szintű utasbiztosítás jár a kártyatulajdonosnak és útitársának, emellett pedig kedvezményes ellátást kaphatnak a magánegészségügyi ellátásban.

A fenti utazási szolgáltatásoktól nem sokban tér el az OTP Bank Mastercard Privát Banki Limited Edition betéti kártyája sem: concierge és váróhasználat mellett családi utazási biztosítási csomagot is kapunk, valamint az OTP-s kártyáknál elérhető Multipont pontgyűjtés is működik. A bank Visa Infinite hitelkártyáját választva pedig a Visa Luxury Hotel Collection és a Prémium Program kedvezményei közül választhatunk, ám ez utóbbi is eseményekhez, utazásokhoz nyújt leginkább segítséget.

A K&H Bank World Mastercardot nyújt a privátbanki ügyfelek számára. A szokásos utazási előnyök mellett érdekesség, hogy a bank az otthonléthez is használható kedvezményeket nyújt: otthon asszisztenciával például 30 ezer forintig díjmentes a csőtörés és a dugulás elhárítása, valamint a zárcsere.

Az Erste Bank kiemelt ügyfelei a kártyatársaság extrái mellett kapnak utas- és balesetbiztosítást is, illetve Erste World Club tagok lesznek. A tagság előnye, hogy külföldi célpontok helyett leginkább belföldi úti célokhoz kínál kedvezményeket egyes szállásokon és éttermekben, de kedvezménnyel vásárolhatunk egyes prémium ruhamárkáknál is.

Akit a külcsín is foglalkoztat egy presztízs kártyánál, az örömmel tapasztalhatja, hogy már a hazai kereskedelmi bankok között is akad, amelyik plasztik helyett elegáns fémlapot ad. Ilyen a Takarékbank, de az MKB Bank is hamarosan fémbe önti kártyáját.

A fentiek alapján az látszik, hogy a hazai kereskedelmi bankok vajmi kevés módosítást alkalmaztak a kártyakedvezményeknél, és a fókusz ezúttaé is a külföldi utazáson van. Természetesen most is szükség lehet utasbiztosításra, ha utaznunk kell, de az ügyfelek töredékének jelent most hozzáadott értéket ez a szolgáltatás. Egyedi utasbiztosításnak egyébként most is van haszna, kevesen gondolják például, hogy belföldi pihenéshez is hasznos lehet a védelem.

A partnerprogramok lehetnek a befutók?

Több bank kártyától függetlenül egyedi akciókat kínál az ügyfeleinek. Termékek és szolgáltatások vásárlásakor különböző kedvezményekhez juthatunk a partnereknél. Ilyen kuponokat kínál például az MKB Plaza vagy a Raiffeisen Hűségprogram, illetve a már említett Erste World Club, valamint jóváírásokat gyűjthetünk az OTP Vásárlási Kedvezményekkel is.

Gyorsabban mozogtak a fintechek

Volt olyan pénzintézet, amely gyorsabban reagált az új kihívásokra: a hazánkban is népszerű Revolut megújította a kedvezménycsomagját, és az utazási szolgáltatások mellett már vásárlási védelmet is kínál lopás esetére egy évig, 1 000 eurós limitig, de elérhető visszaküldési védelem, ha az eladó nem venné vissza a problémás terméket, illetve ott a jegyvédelem is, ha valamilyen okból nem tudunk elmenni egy koncertre.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.