Személyi kölcsön: így védd magad a bajtól

Óriási népszerűségnek örvendenek az alacsony kamatok és az egyszerű igényelhetőség miatt a személyi kölcsönök. De vajon mit tehetünk, ha hirtelen nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet? Áprilisban is úgy vitték a személyi kölcsönöket, mint a cukrot, a jegybank statisztikái szerint. Közel 49 milliárd forint értékben vettünk fel ilyen típusú hiteleket, és a lendület nyáron sem fog megtorpanni a Bank360 szakértői szerint.

2019.08.14

Ma már akár 10 millió forintot is felvehetünk ingatlan fedezet nélkül, miközben a kamatok egyre csökkennek. Az átlagos hitelköltség mutató 13,5 százalék volt áprilisban, egy évvel korábban viszont 14,3 százalék. A bankok személyi kölcsönei ráadásul szabad felhasználásúak, azaz teljes mértékben mi határozzuk meg, hogy mire költjük a kapott hitelt” - mondja Veres Patrik, a hitelek összehasonlításával foglalkozó weboldal szakértője. Azaz továbbra is egyre olcsóbban finanszírozhatjuk hitelből a céljainkat, nem csoda, hogy a stabil gazdasági környezetben, növekvő bérek mentén egyre többen gondolkoznak a személyi kölcsön felvételén. De vajon tényleg megéri eladósodni bármilyen cél miatt?

Az extra védelem jól jöhet

A Bank360 szakértője szerint nem érdemes elcsábulni és igen fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk: vajon megéri-e felvenni az adott hitelt a kitűzött célhoz? Mekkora kockázatot jelent nekünk ez a kölcsön?

Nagyobb összegű, több millió forintos kölcsön például kockázatosabb lehet, ha nincs 5-6 havi megélhetést fedező megtakarításunk, amelyből tudjuk fizetni a törlesztőrészletet. Gondoljunk bele: a futamidő több millió forintnál 5-8 év is lehet. Ez az időtáv pedig nem mindig belátható: bármikor leteríthet minket tartósan egy betegség, vagy elveszíthetjük a munkánkat. Ekkor pedig csak tetézi a bajt, hogy valamiből továbbra is fizetnünk kell a törlesztőrészletet.

Szerencsére erre a helyzetre is van megoldás: köthetünk törlesztési biztosítást a hitel mellé. Ha velünk baj történik, a biztosító kifizeti a kölcsön törlesztőrészletét, vagy akár a teljes tartozást. Ebben az esetben ugyan magasabb havi törlesztőrészletet fizetünk, de nyugodtan alhatunk a futamidő alatt. Szinte minden pénzintézet kínál biztosítást a személyi kölcsön mellé, amelyet a hitel igénylésekor köthetünk meg.

Milyen esetekben fizet a biztosító?

Szinte nincs olyan helyzet, amit ne fedne le a törlesztési biztosítás, de jellemzően az alábbiakat biztosítja:

  • tartós, 60 napot meghaladó betegség, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén bizonyos időtávon helyettünk fizeti a törlesztőrészletet. Az időtartam bankonként eltérő, de legtöbbször legalább fél évig átvállalja a biztosító a fizetést.
  • súlyos, legalább 50 százalékos egészségkárosodás után, vagy a biztosított halála esetén pedig a fennálló tartozás egészét rendezi a biztosító.

A szolgáltatások változhatnak attól függően, hogy milyen csomagot igénylünk: van, amely kifejezetten nyugdíjasoknak szól, van, ami pedig nem fed le bizonyos szituációkat, például a munkanélküliséget.

Ennyibe kerülnek a nyugodt napok

A biztosítás nincs ingyen: a törlesztőrészlettel vagy a felvett hitellel arányosan kerül meghatározásra a költsége, amelyet a törlesztőrészlettel együtt kell megfizetnünk minden hónapban, azaz valamivel magasabb lesz a havi törlesztő, mintha csak a kölcsönt fizetnénk vissza. Mennyi az annyi? Csomagtól függ, természetesen minél több területen vagyunk biztosítva, annál drágább lesz. A Bank360 vizsgálata szerint a teljes hitelösszegre vetítve 0,1 - 0,9 százalék/hó, míg a törlesztőrészlet arányában 3 - 9 százalék lehet a díj.

Érdemes megfontoltan dönten

Ha hitelt veszünk fel, ne abból induljunk ki, hogy a biztosítás majd megvéd. Alaposan hasonlítsuk össze a kölcsönöket, hiszen ma már erre is lehetőségünk van a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával, így gyorsan kalkulálhatunk a számunkra legkedvezőbb kölcsönökkel, így csökkentve a kockázatunkon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 10.