Szükséges dokumentumok a lakáshitelhez? Itt a lista

Pénzügyi szakértők gyűjtötték össze azt a dokumentumlistát, amely mindenképp szükséges, ha lakáshitelt akarunk felvenni. Érdemes előre beszerezni, amit lehet: órákat spórolhatunk így.

2020.02.10

Nincs annál kellemetlenebb, amikor már órák óta a bankfiókban várakozunk, majd a lakáshitel ügyintézésébe is belefogunk, de menet közben kiderül, hogy nincs nálunk minden szükséges dokumentum, vagy valami lejárt és nem érvényes. Éppen ezért gyűjtötte most egy cikkbe a Bank360.hu az összes dokumentumot, amelyekre szükségünk lehet a hiteligénylés során:

Az alap azonosítókra mindenképpen szükség van

Nem nagy meglepetés, hogy ekkor is szükséges személyazonosságot, állampolgárságot, lakcímet igazolni az alábbiakkal:

1. Fényképes személyi igazolvány vagy útlevél, illetve kártyaformátumú fényképes jogosítvány

2. Lakcímkártya

3. Adókártya

Természetesen ezeknek érvényesnek kell lenniük.

Ilyenkor is van jövedelemvizsgálat

Mivel minden hitelfelvétel elengedhetetlen része a jövedelemvizsgálat, ezért az erre vonatkozó dokumentumokra is szükség van:

4. Munkáltatói jövedelemigazolás alkalmazottaknak, nyugdíjigazolás nyugdíjasoknak és legalább egy lezárt üzleti évről származó jövedelemigazolás a NAV-tól vállalkozóknak

5. A jövedelemigazolás mellé (főleg vállalkozók esetében) a bankok gyakran kérnek 3-6 hónapra visszamenőleges bankszámla kivonatot is,

6. továbbá nevünkre és lakcímünkre szóló közüzemi számla befizetési igazolását.

7. Ha van kiegészítő jövedelmünk, például valamilyen szociális juttatást kapunk, vagy bérbeadunk ingatlant, az arról szóló hivatalos igazolásra is szükség van.

Ezekből, és a további nyomtatványokból 30 napnál nem régebbire van szükség.

Az ingatlannal kapcsolatos dokumentumok

Jelzáloghitelről lévén szó, a dokumentumok jelentős része a fedezetként felajánlott ingatlannal kapcsolatosak. Ezek egy részét csak az igénylés megkezdése után tudjuk leadni, ám jellemzően az alábbiakra van szükség:

8. Adásvételi szerződés,

9. Lakásbiztosítás igazolása

10. Tulajdoni lap,

11. Építési hitel esetén: alaprajz és építési engedély, értékbecslési szakvélemény

12. Ingatlan-nyilvántartási kérelem

Egyéb kiegészítő dokumentumok

Ez még nem minden, hiszen a banknak is megannyi nyomtatványra lesz szüksége, igaz, ezeket a bankban fogjuk kitölteni. A fentieken túl viszont egyéb más dokumentumokat is bekérhetnek utólag, mint például kamarai tagságról szóló igazolást orvosok vagy ügyvédek esetében, őstermelői igazolványt stb.

Ha időt szeretnénk spórolni, vizsgáljuk meg a bank követelményeit, nézzük meg, mire lesz szükség és érkezzünk felkészülten, hogy minél egyszerűbben menjen az igénylés.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.