10 könnyed túraútvonal, ha gyerekekkel kirándulnánk

Nincs annál jobb érzés, mint amikor egy élményt megoszthatunk a gyerekekkel is, és az egész család együtt fedezhet fel új helyeket. A túrázás világába már a legkisebbeket is bevezethetjük, csak figyelnünk kell arra, hogy először könnyen teljesíthető útvonalakat válasszunk, így a gyerekeknek is sikerélménye lehet, amikor teljesítik a túrát. Nem kell tovább keresni a tökéletes családi programot – mutatunk 10 szuper hazai kirándulóhelyet, ahová bátran ellátogathatunk gyerekekkel is!

2021.07.16

Guckler Károly-kilátó

Ha egy kellemes délutáni programot keresünk, látogassunk el a budapesti Guckler Károly-kilátóhoz: a Hármashatár-hegyen található kirándulóhely kellemes sétával megközelíthető, de akár autóval is felmehetünk egészen a hegytetőig, ahol piknikezésre is van lehetőségünk. A különleges alakú kilátó érdekessége, hogy az összes, Dunán átívelő hidat láthatjuk innen, tiszta időben pedig a Tátra vonulatát is megpillanthatjuk.

János-hegy

Kezdjük utunkat a Normafánál, és sétáljunk el egészen a János-hegyig! Itt megnézhetjük az Erzsébet-kilátót, majd a budapesti panorámában gyönyörködve leereszkedhetünk libegővel, ami az egész családnak szuper élmény. Gyerekek számára is könnyen teljesíthető ez a túra, bátran kipróbálhatjuk a kicsikkel is.

Gödöllői Arborétum

A Gödöllői Arborétumban mesés erdei környezetben kirándulhatunk – akár babakocsival vagy négylábú családtagjainkkal is felfedezhetjük. A fővároshoz nagyon közel van, mégis olyan, mintha egy másik világba csöppennénk: az ingyenesen látogatható parkban a természet békessége vesz körül, a gyerekek szórakozását pedig egy játszótér is biztosítja.

Dera-szurdok

A Pilisszentkereszt közelében található Dera-szurdok látképét a Dera-patak felett átvezető fahidak, erdei ösvények és meredek sziklák alakítják. Kényelmes, 30 perces túrával végigjárható az útvonal, viszont fontos, hogy a bokát jól tartó, kényelmes lábbelit viseljünk a sérülések elkerülése érdekében. Ha esetleg mégis baleset ér minket, belföldön is jól jön, ha van utasbiztosításunk – erről indulás előtt mindig gondoskodjunk. Ezt az kirándulóhelyet babakocsival nem tudjuk felfedezni, de a nagyobb gyerekek bizonyára élvezik majd az erdei túrát.

Árpád-kilátó

Ha a Budai-hegységben kirándulunk, másszuk meg a Látó-hegyet és ejtsük útba az Árpád-kilátót – nem fogunk csalódni a panorámában. Innen tehetünk egy körtúrát a Hármashatár-hegy megkerülésével, de figyeljünk arra, hogy ezen az útvonalon egy kihívást jelentő meredekebb szakasszal is meg kell birkóznunk, ezért, ha gyerekekkel kirándulunk, ezt a részt inkább kerüljük el.

Gyadai tanösvény

Budapestről nagyjából 40 perc alatt elérhetjük a Katalinpusztai Kirándulóközpontot, ahol egy kifejezetten gyerekbarát kirándulóhelyet, a Gyadai tanösvényt találjuk. Nemcsak egy nagy játszótér, de foglalkoztatófüzet is várja a legkisebb látogatókat, ennek köszönhetően a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a környék látnivalóit, így a kirándulás biztosan felejthetetlen emlék marad.

Pilisborosjenő

Az Egri csillagok című film forgatásához megépítették Pilisborosjenőn az Egri vár másolatát, amit egy könnyű sétával érhetünk el. Ha visszafelé az erdei utat választjuk, megkereshetjük a Teve-sziklát, és egy barlangot is felfedezhetünk. Fontos tudni, hogy az erdei út babakocsival nem járható, ezért csak ugyanazon az útvonalon tudunk visszamenni, amerre megközelítjük a várat.

Drégely vára

Csempésszünk egy kis történelmet a kirándulásba: látogassuk meg Drégely várának romjait. A Várhegyre feljuthatunk egy rövidebb, ám meredekebb útvonalon, de lehetőségünk van egy hosszabb, kényelmesebb utat választani. Fent gyönyörű panoráma tárul elénk a Börzsönyre, ami kárpótól a túra fáradalmaiért.

Írott-kő

Kicsit hosszabb körtúrát tehetünk a Kőszegi-hegységben – ide inkább nagyobb gyerekekkel látogassunk el, akiknek már nem ismeretlen a túrázás világa. A túra érdekessége, hogy akár Ausztriából is megcsodálhatjuk a kilátást, ugyanis az Írott-kő csúcsa pont az országhatáron fekszik. Velem településről indulva útba ejthetjük a Szent Vid-kápolnát és a Hörmann-forrást is.

Deseda-tó

Megannyi izgalmat tartogat az oda látogatóknak a Deseda-tó: a tókerülő túra egy szakaszán a kalandvágyók 6 méter magasságban sétálhatnak, a gyerekek óriáscsúszdán ereszkedhetnek le a lombkoronaszintről, valamint élménypark és arborétum is várja a kirándulókat. A tó körül festői környezetben sétálhatunk, igazi családbarát kirándulóhely a Kaposvár melletti Deseda.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.