4 gyakori kérdés az elektromos autókról

Számos előnye miatt napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy benzines vagy dízeles autó helyett elektromosat vásárolnak, azonban még mindig sokan vannak, akik azért idegenkednek tőle, mert ismeretlen nekik. Vajon mennyi idő alatt tölt fel, és milyen kedvezményeket kapunk, ha e-autót vásárolunk? Cikkünkkel szeretnénk segíteni a tájékozódást – megválaszolunk 4 gyakori kérdést az elektromos autókkal kapcsolatban. Nézzük, mit kell tudni erről!

2022.01.10

Elektromos vagy hagyományos: melyek a legjelentősebb különbségek?

Az első szempont, amely miatt egyre többen döntenek az elektromos autók mellett, a környezetkímélő működés. A benzines vagy dízeles autókkal ellentétben ezek a járművek nem bocsátanak ki káros anyagokat, így azzal, hogy ilyet vásárolunk, tehetünk egy lépést a környezetkímélő életmód felé. Ha tisztán elektromos autót választunk, üzemanyagköltséggel egyáltalán nem kell számolnunk, de ha hibrid modell mellett döntünk, akkor is sokat spórolhatunk ezen. Ha gyakran kell hosszabb utakat megtennünk, érdemesebb lehet egy hagyományos, üzemanyaggal működő autót vennünk, de évi néhány alkalommal elektromos autóval is eljuthatunk távolabbi úti célokra –a villámtöltőállomásokon 20-30 perc alatt feltölthetjük a járművet és folytathatjuk vele az utazást. A töltéssel kapcsolatban még azt is tudnunk kell, hogy a hidegebb hónapokban több idő szükséges a jármű feltöltéséhez és csökkenhet az egy töltéssel megtehető kilométerek száma is. A benzines vagy dízeles autókhoz képest az e-autók közlekedés közben sokkal halkabbak és könnyebben vezethetők. Természetesen az ár tekintetében is vannak különbségek: egy elektromos autó drágább, mint a benzines vagy dízeles változatok, így ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk a döntésnél.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Milyen kedvezmények vonatkoznak e-autó vásárlására?

Jóllehet, az elektromos autók ára magasabb, mint a benzines vagy dízeles járműveké, ha úgy döntünk, hogy e-autót vásárolunk, számos adókedvezményben részesülhetünk. Az elektromos autók ugyanis illetékmentesek, de nemcsak a vagyonszerzési illeték megfizetése alól mentesülünk, hanem gépjárműadót, regisztrációs adót és cégautóadót sem kell fizetnünk – ezek jelentős extra költségek autó vásárlásakor, ám így ezen kiadások miatt nem kell aggódnunk. Ne feledjük: ezek a kedvezmények csak az 5-ös környezetvédelmi osztályba tartozó, új járművekre vonatkoznak. Ha használt autót, vagy olyan gépjárművet veszünk, amely nem a megfelelő besorolással rendelkezik, egyáltalán nem, vagy csak bizonyos adókedvezményekre vagyunk jogosultak. Ezen kívül az ingyenes parkolás lehetősége megkönnyítheti a városi közlekedést: elektromos autóval a legtöbb nagyvárosban díjmentesen parkolhatunk, ami nem elhanyagolható tényező azok számára, akik gyakran hagyják autójukat fizetős parkolási zónában.

Olcsóbb a kötelező biztosítás elektromos autóra?

A biztosítók számos kedvezményt nyújtanak, amelyek igénybevételével olcsóbb lehet a kötelező biztosításunk. Így díjkedvezményt kaphatunk például, ha igénybe vesszük a biztosító e-kommunikációs szolgáltatásait, évszaknak megfelelő gumiabroncsot használunk, az adott biztosítónál több szerződéssel is rendelkezünk, de a lakásunk mérete vagy gyermekeink száma is befolyásoló tényező lehet. Egyes biztosítóknál olcsóbb KGFB-t köthetünk, ha elektromos autót biztosítanánk, ám mivel ez – az adókedvezményekkel ellentétben – nem jogszabály alapján, kötelezően adandó kedvezmény, ezért nem tehetünk általános érvényű kijelentést arra vonatkozóan, hogy az e-autók kötelezője minden esetben kedvezőbb, mint a hagyományos modelleké. A Biztosítás.hu-n a piacon elérhető összes kötelező biztosítást megtaláljuk és ezeket akár több szempont alapján is összehasonlíthatjuk – ez nagy segítség, ha szeretnénk megtalálni a lehető legkedvezőbb ajánlatot.

Hogyan működik az e-autó baleseti javítása?

Váratlan balesetek természetesen elektromos autóval is történhetnek, ezért jó, ha tudjuk, mire kell számítanunk a javítást illetően. Az elektromos autók javítására vonatkozó előírások eltérnek a benzines vagy dízeles kivitelű járművekétől, így például előfordulhat, hogy egy e-autóban ki kell cserélni az akkumulátort, ha kinyílik a légzsák – emiatt a javítási költségek magasabbak lehetnek, mint a hagyományos járművek esetén. Ezen kívül ezeket a járműveket csak olyan szervizek javíthatják, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek az úgynevezett gyújtószikra-mentes nagyfeszültségű járművek javítására, ám egyes esetekben ez a gyújtószikra-mentesség nem garantálható. Ilyenkor a javítási idő jelentősen megnőhet, a tűzvédelmi óvintézkedések pedig a javítás költségeit is növelhetik. A költségek miatt nem kell aggódnunk, ha a balesetben mi voltunk a vétlen fél, ugyanis ilyenkor a károkozó biztosítója téríti meg költségeinket, viszont, amennyiben mi okoztuk a balesetet, saját zsebből kell fizetnünk a károk helyreállítását. Ezért érdemes megfontolni a CASCO biztosítás megkötését is – ezzel levehetjük az esetleges balesettel járó anyagi terhet saját vállunkról.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.