4 kihagyhatatlan hungarikum + 1 tipp a bekuckózós estékre

Gulyásleves, kalocsai paprika, gyulai kolbász… Számos olyan tradicionális magyar étel létezik, amelyeket mindannyian ismerünk, és gondolkodás nélkül ajánlanánk külföldi ismerőseinknek. Ha viszont a kultúrával szeretnénk jobban megismerkedni, érdemes ellátogatnunk hungarikumként jegyzett településekre, tájakra is. A változatos programok mellett gasztronómiai élményekben is részünk lehet, és kipipálhatunk újabb tételeket a bakancslistánkon. Ismerjük meg hazánkat, induljon a felfedező körút!

2021.07.09

Ismerkedjünk meg a palóc kultúrával Hollókőn!

Ha egy beszélgetés során szó esik Hollókőről, bizonyára mindenki rögtön maga elé képzeli a mesébe illő kis falut – akkor is, ha járt már ott, de akkor is, ha még nem volt lehetősége ellátogatni. Kihagyhatatlan élmény megismerni a hollókői kultúrát, a csodás palóc népviseletet és az ikonikus fatornyú templomot. A helyiek vendégszeretete és a természet közelsége teszi még vonzóbbá ezt a helyet – nem véletlen, hogy Hollókő volt a világon az első olyan falu, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára 1987-ben. A faluban gyakran szerveznek a néphagyományhoz kapcsolódó rendezvényeket, a környék pedig izgalmas kirándulóhelyekkel vár minket, és ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg az igazi palóclevest is!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Irány a Mohácsi busójárás!

Ha igazán különleges élményre vágyunk, írjuk fel a bakancslistánkra a mohácsi busójárás meglátogatását. A télűző-tavaszköszöntő hagyomány során a jellegzetes busójelmezbe öltözött alakok végigvonulnak a városon, miközben különféle hangkeltő eszközökkel űzik el a telet. A felvonulás garantáltan maradandó élménnyel ajándékoz meg minden korosztályt, ám azt javasoljuk, hogy a legkisebbeket ide ne vigyük magunkkal, ugyanis az erős hanghatások és a nagy tömeg megijeszthetik őket. A mohácsi Busóudvarban azonban az év bármely napján ízelítőt kaphatunk ebből a hagyományból, megcsodálhatjuk a jelmezeket, megismerhetjük ezt a népszokást, amely a maga különlegességével szintén az UNESCO világörökség része.

Hortobágy, az Alföld egyik gyöngyszeme

Versek kedvelt szereplője az ezerarcú Hortobágy – a jellegzetes táj gazdag növény- és állatvilágával rögtön belopja magát a szívünkbe. Megtalálja itt a kedvére való szórakozást az is, aki a vidék történelmével ismerkedne meg, aki kirándulni szeretne, és a kisvasutak vagy állatparkok kedvelői sem fognak unatkozni. Érdemes több napot eltölteni a környéken, hogy minden érdekességet felfedezzünk, de ne feledkezzünk meg a gasztronómiai élményekről sem: a híres hortobágyi húsos palacsintát ne hagyjuk ki, ha itt kirándulunk!

Ahol kétszer kel fel a nap: Torockó

Az épített örökségnek köszönhetően szintén a hungarikumok közé tartozik az Erdélyben található Torockó. A csak erre a térségre jellemző építészeti stílusú házak között található a Kárpát-medence legrégebbi, eredeti állapotában megmaradt parasztháza, amely 1668-ban épült. A hófehérre festett házak között sétálva igazán magunkba szívhatjuk a kultúrát, a kalandvágyók pedig megmászhatják a Székelykő nevű hegyet is. A faluban találhatunk kiadó szobákat, így nyugodtan tervezhetünk egy hétvégi kirándulást Torockóra. A hely érdekessége ezen kívül, hogy itt kétszer kel fel a nap: kora reggel feltűnik az égbolton, majd pár percre elbújik a Székelykő csúcsa mögé, és később ismét láthatóvá válik. Ahhoz, hogy meglátogassuk ezt a hungarikumot, át kell lépnünk a határt, ám nem csak akkor érdemes utasbiztosítást kötnünk, ha külföldre utazunk: belföldi kirándulás esetén is sokszor jól jöhet, ezért erről ne feledkezzünk meg, mielőtt útnak indulunk!

A bekuckózós estékre: magyar népmesék

Ha úgy döntünk, hogy kirándulás helyett inkább otthon pihennénk, akkor sem kell lemondanunk a kultúrával való ismerkedésről: a magyar népmesék is a hungarikumok közé tartoznak, a magyar néphagyomány fontos meghatározói. Sokaknak már bizonyára ismerősek ezek a történetek, de remek érzés a fiatalabb generációknak is megmutatni őket, illetve szuper családi program átbeszélni a mesék tanulságát is. Miközben a szülők visszarepülnek a gyerekkorukba, a kicsik is jól szórakozhatnak, és az egész család együtt szerezhet új élményeket a magyar népmesék által.

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.