Itt a dobozolás ideje? 5 tipp a zökkenőmentes költözéshez

Holmik szanaszét, dobozok mindenhol, félig szétszerelt bútorok és általános káosz – ismerős a szituáció? Mindegy, hogy túlestünk-e már korábban egy költözésen, vagy ez az első alkalom, hogy áthelyezzük máshová az életterünket, a folyamat mindenkinek rendkívül stresszes lehet. Cikkünkben tippeket adunk a szervezéshez, hogy zökkenőmentes legyen a költözés.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Írjunk listát!

Ha már tudjuk a költözés pontos dátumát, akkor még pakolás előtt érdemes listába szedve összegyűjteni az összes teendőnket. Így még ha esetleg kevés idő áll is rendelkezésünkre, hogy mindent elintézzünk, kevésbé lesz megterhelő számunkra, hiszen mindig az aktuális feladatra fókuszálhatunk. Nézzünk rá a naptárra a telefonunkon vagy laptopunkon, és gondoljuk át, hogy mire lesz szükségünk a költözés során: költöztetőcéget vagy barátokat hívunk segítségképpen, vannak-e olyan nagyobb bútorok, amelyeket szét kell szerelni, honnan és milyen csomagolóanyagra van szükségünk és így tovább, majd minden napra tervezzünk be valami elintéznivalót!

Itt a tökéletes alkalom, hogy szelektáljunk!

Bár sokan nehezen válnak meg a rég nem használt tárgyaktól és ruháktól, a költözés tökéletes alkalom arra, hogy szortírozzunk, és kidobjuk a tönkrement, elhasználódott dolgokat. Régi dolgainkon továbbadhatunk akár egy garázsvásár keretén belül is, ami remek módja annak, hogy semmi se végezze a kukában, mégis közben helyet tudjunk felszabadítani. Emellett ruhatárunkat is érdemes átnézni, hiszen a nem használt darabokat eladományozhatjuk humanitárius szervezeteknek, így a ruháink is jó helyre kerülhetnek. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy mik azok az eszközök, berendezési tárgyak, amikkel nem rendelkezünk, de szükségünk lesz rájuk az új otthonunkban. Ezeket is célszerű időben beszerezni, hogy költözéskor minél hamarabb a helyére kerüljön minden.

Ne feledkezzünk meg a csomagolóanyagokról!

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a csomagolóanyagok beszerzését, bármilyen egyszerűnek is tűnik a feladat. Nem olyan könnyen kivitelezhető például a kartondobozok beszerzése, hacsak nem dolgozunk olyan helyen, ahol napi szinten szükség van rájuk. Továbbá fontos, hogy különböző méretű dobozokat is beszerezzünk a költözéshez, és pakolás közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindegyikre ráírjuk, mit tartalmaz. A törékeny holmik szállításához és csomagolásához gondoskodjunk helykitöltő anyagról, a dobozokat minden esetben vastag szigetelőszalaggal zárjuk le, a ruhákat és különböző textíliákat pedig nyugodtan szállíthatjuk akár zsákokban is. Végül arra is ügyeljünk, hogy azokat a dolgokat, amelyekre rögtön beköltözés után szükségünk lesz – például különböző értékek, tisztálkodószerek, étkészlet – könnyen elérhető helyre pakoljuk, hogy azonnal megtaláljuk őket a sok doboz között is.

Ügyeljünk a logisztikára!

Ha tudjuk, hogy profi segítségre van szükségünk a költözéshez, alaposan informálódjunk az interneten az egyes költöztető cégekről, és döntés előtt több helyről is kérjünk árajánlatot – ugyanez igaz abban az esetben is, ha autót bérlünk a költözéshez. Emellett érdemes azt is átgondolni, hogy mekkora autóra lesz szükségünk, és milyen távolságot kell megtennünk a két lakás között – ha lehet, tervezzük egyfordulósra a költözést. Amennyiben olyan korú gyerekekkel költözünk, akik túl kicsik ahhoz, hogy részt vegyenek a pakolásban, számukra szervezzünk bébiszittert a költözés napjára, hiszen extra kihívást jelenthet, ha rámolás közben a kicsik is ott vannak, sőt ez még balesetveszélyes is lehet számukra.

Házi kedvenceinkre is figyeljünk oda!

Lehetséges, hogy meg sem fordul a fejünkben, de háziállataink is stresszesnek élhetik meg a költözést, akárcsak mi magunk. Tehetünk azonban azért, hogy számukra is megkönnyítsük az átállást: ha kutyusunk van, ne hanyagoljuk el a sétálást és a közös játékot, és még költözés előtt látogassunk el vele néhányszor az új környékre, hogy ő is ismerkedhessen a környezettel. A cicáknak pedig a költözés napjára biztosítsuk a kényelmes szállítást, és egy félreeső zugot, ahol a kipakolás ideje alatt is biztonságban lehetnek. Továbbá az állatok játékait is olyan helyre pakoljuk, ahol aztán könnyen megtaláljuk őket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 01. 05.