5 tipp az energiatakarékos otthonért

Egyre inkább népszerű téma az energiatakarékosság: sokan tesznek lépéseket afelé, hogy háztartásukban kevesebb nem megújuló forrásból származó energiát használjanak el. Az egészen apró dolgoktól kezdve a nagyobb léptékű, teljes házat érintő felújításig több lehetőségünk is van arra, hogy csökkentsük energiafogyasztásunkat, így bőven van miből válogatni, ha tudatosabban szeretnénk kezelni ezt a témát. Cikkünkben ezek közül mutatunk néhányat – nézzük, hogyan spórolhatunk energiával és pénzzel egyaránt!

2021.11.08

Válasszunk energiatakarékos háztartási eszközöket!

Ha új háztartási eszközt vásárolnánk, egyéb szempontok mellett mindenképp vegyük figyelembe a gép energiafogyasztását is. Az alacsony fogyasztású eszközöknek sok esetben magasabb az áruk, mint azoknak, amelyek többet fogyasztanak, ám megéri befektetni ebbe, ugyanis idővel ez a plusz összeg megtérül azáltal, hogy a gép kevesebb áramot használ el működés közben. Az eszközöket a háztartásunk igényeinek megfelelően is kiválaszthatjuk: másféle mosogató- vagy mosógépre lesz szüksége egy párnak, mint egy öttagú családnak, így több szempontot is érdemes mérlegelni, mielőtt meghozzuk a döntést.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ügyeljünk a vízfogyasztásra!

Nagy lépést tehetünk az energiatakarékosság felé, ha elkezdünk odafigyelni a vízfogyasztásunkra, ugyanis a mindennapi tevékenységek során – például mosogatás, fogmosás, fürdés – rengeteg vizet elhasználhatunk, ha nem fordítunk erre különösebb figyelmet. Sokat spórolhatunk, ha például nem folyó víznél mosogatunk, vagy elzárjuk a csapot fogmosás közben, de az is segíthet, ha csökkentjük a zuhanyzás idejét. Ezen kívül érdemes rögtön megjavítani vagy megjavíttatni a csöpögő csapokat, hiszen így is több liter víz folyhat el naponta. Léteznek már olyan megoldások is, mint a víztakarékos csap és zuhanyfej, amelyek csökkentik a feleslegesen elfolyt víz mennyiségét azáltal, hogy leszűkítik a víz útját, és ezzel egy időben a vízsugarat dúsítják, tehát nem lesz olyan érzésünk, hogy lassabban folyik a víz. Víztakarékos szelepet akár régi csapra is fel lehet szerelni, tehát nem feltétlenül kell egy új csaptelepet beszereznünk, ha így spórolnánk a vízzel. Ha kertes házban élünk, és van rá lehetőségünk, összegyűjthetjük az esővizet, majd később felhasználhatjuk öntözésre – ezzel is rengeteg vizet megspórolhatunk. Háztartási eszközök vásárlása esetén az energiatakarékosság mellett a vízfogyasztást is fontos figyelembe venni, és olyan gépet választani, aminek a lehető legkevesebb vízre van szüksége a működéshez. Egyes mosó- és mosogatógépek úgynevezett ECO programmal is rendelkeznek, aminek segítségével szintén sokat spórolhatunk, ugyanis ezek lényegesen kevesebb vizet használnak el ugyanolyan hatékonyság mellett.

Energiatakarékos világítás

Mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy csak azokban a helyiségekben hagyjuk felkapcsolva a villanyt, ahol tényleg tartózkodunk, illetve a hagyományos villanykörtéket cseréljük energiatakarékosabb LED izzókra. Amikor csak tudjuk, használjuk ki a természetes fény lehetőségeit, és ha kint világos van, lehetőség szerint ne kapcsoljuk fel a villanyt a lakásban. Ha új ház építésén gondolkozunk, a tervezésnél érdemes figyelembe venni a szobák fekvését is: jó, ha a hálószoba keleti, míg a nappali (vagy dolgozószoba) nyugati fekvésű, ugyanis így több fény jut oda, ahol a nap nagy részében tartózkodunk.

Használjunk megújuló energiákat!

Ha energiatakarékos otthont szeretnénk kialakítani, és van rá lehetőségünk, mindenképp érdemes megfontolni a megújuló energiák használatát. Ilyen például a minőségi tűzifa, a biomassza, vagy a nap-, szél-, és vízenergia is. Azon épületek energiafogyasztását, amelyek 2022. június 30. után épülnek, 25%-ban megújuló energiaforrásból kell biztosítani, tehát annak, aki a jövő év második felében építtet házat, már ennek megfelelően kell kalkulálnia. Akkor is érdemes lehet átgondolni a lehetőségeinket, ha régebbi házban élünk: erre is telepíthetünk például napelemeket, hogy az elektromos áram egy részét a nap energiája biztosítsa otthonunknak.

Fontos a megfelelő szigetelés

Ami az energiatakarékosságot illeti, sok minden múlik a szigetelésen, a megfelelő tetőszerkezeten és a nyílászárókon is: egy megfelelően szigetelt ház ugyanis megtartja a hőt, így nem kell aggódnunk a hőveszteség miatt. Ez nemcsak akkor fontos szempont, amikor új építésű házat vásárolunk, akkor is érdemes erre figyelni, ha egy régi ház korszerűsítésére kerül sor. Ilyenkor azonban figyeljünk arra, hogy egy tető- vagy nyílászárócsere igen sokba kerülhet, ezzel jelentősen megnövelve a ház értékét, ami lakásbiztosításunk szempontjából sem elhanyagolható tényező. Alulbiztosítás olyankor következhet be, amikor a ház – például felújítás miatt – többet ér, mint a szerződéskötés pillanatában, ezért kár esetén alacsonyabb kártérítést kaphatunk, mint amennyi a ház aktuális újjáépítési értéke alapján indokolt lenne. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor egy nagyobb korszerűsítés után mindig vizsgáljuk felül lakásbiztosításunkat. Jó hír, hogy a Biztosítás.hu-n több biztosító különböző lakásbiztosítási ajánlatát hasonlíthatjuk össze – ez segít abban, hogy a saját igényeinkhez leginkább passzoló biztosítást köthessük meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.