5 tipp, hogy biztonságos legyen a fesztiválozás

Egy fesztivál mindig fantasztikus élmény – ez kiváltképp igaz akkor, ha egy külföldi eseményt látogatunk meg. A kedvenc előadóink testközelből, a nyitottság és a szabadság érzése, valamint a végeláthatatlan szórakozási lehetőségek mind-mind arra adnak okot, hogy egyszer részt vegyünk egy ilyen eseményen. Nem árt azonban, ha a gondtalan pillanatokért odafigyelünk a biztonságra is, ezért hoztunk néhány tippet annak érdekében, hogy a fesztiválozás felhőtlenül teljen – kezdődhet az életre szóló kaland?

1. Vegyük komolyan a vihart!

Egy szabadtéri fesztivál helyszíne különösen veszélyes lehet egy heves vihar esetén, ezért érdemes észben tartanunk néhány szabályt. Jóllehet, a színpad minden elemét alaposan rögzítik, az erős szél mégis elősegítheti egy-egy tartóelem kilazulását, ezért jobb, ha elkerüljük a színpad környékét vihar esetén. Amennyiben fák árnyékában helyeztük el a sátrunkat, semmiképp se húzódjunk be ide a vihar elől, ugyanis a leszakadó faágak komoly sérüléseket okozhatnak. Egyes fesztiválokra tilos esernyőt bevinni, nem is véletlenül: gondoljunk csak bele, mennyire balesetveszélyes a nagy tömegben kinyitni egy esernyőt, ezért óvakodjunk a használatától, inkább készüljünk az esetleges rossz időre esőkabáttal és gumicsizmával. Nemcsak vihar esetén, de bármilyen más szituációban is igaz, hogy soha ne próbáljunk meg a hömpölygő tömeggel szemben haladni, ugyanis így nagyon könnyen eleshetünk, ami aztán komoly balesetekhez vezethet.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

2. Figyeljünk a hidratálásra!

Amikor egész nap az első sorokban bulizunk a jobbnál jobb koncerteken, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről. Ez azonban kiváltképp a fesztiválszezon idején, a nagy nyári kánikulában elengedhetetlen, hiszen akár rosszulléthez is vezethet, ha nem iszunk elég folyadékot. Ha nem szeretnénk műanyag palackos üdítőket vagy vizeket vásárolni, a fenntarthatóság és a spórolás érdekében érdemes magunkkal vinni egy palackot, amit rendszeresen megtöltünk friss vízzel. Újratölthető palackot általában csak üresen vihetünk be a fesztivál területére, de mindenképp érdemes utánanéznünk a vonatkozó szabályoknak, mielőtt összepakoljuk a fesztiválkellékeket. Ugyanilyen fontos, hogy az ételről is gondoskodjunk – külföldi fesztiválozás esetén nézzünk utána, hogy milyen éttermek találhatóak a fesztivál közelében, ezek ugyanis jó alternatívák lehetnek, ha nem szeretnénk a fesztivál területén ételt vásárolni.

3. Vigyázzunk az értékeinkre!

Szerencsére a legtöbb fesztiválon már csak bankkártyával fizethetünk, ám ha mégis lenne készpénzes fizetési lehetőség, nagyon fontos, hogy csak kis mennyiségű készpénzt vigyünk magunkkal – ezzel megelőzhetjük, hogy nagyobb összegeket veszítsünk el a fesztivál ideje alatt. Érdemes egy-egy másolatot is magunkkal vinni a személyes iratainkról, amiket egy külön táskába, biztonságos helyre elteszünk. Ez a praktika egyébként nemcsak fesztiválozás idején, hanem bármilyen külföldi út esetén jól jöhet annak érdekében, hogy egyszerűbben menjen az iratok elvesztése miatti ügyintézés. Azt talán mondanunk sem kell, hogy nagyobb értéket semmiképp se hagyjunk a sátorban, de legalább ugyanennyire fontos, hogy fizetésnél, vagy bármilyen olyan szituációban, amikor kinyitjuk a táskánkat, nagyon figyeljünk, nehogy véletlenül kihúzzunk valamit belőle, ami aztán észrevétlenül a földön landolhat.

4. Egyeztessünk a barátainkkal!

Akárkivel is vágunk bele a fesztiválozás nyújtotta kalandokba, a legfontosabb, hogy beszéljünk meg egy tervet olyan esetre, ha valamilyen oknál fogva szétválnánk a fesztivál területén. Nem hagyatkozhatunk teljes mértékben a telefonunkra, hiszen az bármikor lemerülhet, egyáltalán nem biztos, hogy minden pillanatban megfelelő a térerő, de az is előfordulhat, hogy a hálózatok túlságosan telítettek a hívásindításhoz vagy üzenetküldéshez. Éppen ezért érdemes előre megbeszélni egy találkozási pontot a barátainkkal, ahová mindig vissza tudunk térni, ha esetleg a tömegben elveszítenénk egymást. Emellett természetesen hasznos, ha a telefonon megosztjuk egymással a helyzetünket, de tartalékterv gyanánt mindenképp legyen egy biztos találkozási pontunk is.

5. Kössünk utasbiztosítást!

Akármennyire is elővigyázatosak vagyunk, bárkivel történhetnek váratlan események, amelyek külföldön sokkal kellemetlenebbek lehetnek, és komoly anyagi terhet róhatnak ránk. Könnyen keresztülhúzhatja a terveinket, ha például eltörik a lábunk és kórházi kezelésre szorulunk, vagy ha ellopják az iratainkat, de szerencsére többek között ezekre is felkészülhetünk utasbiztosítással. Azt fontos megjegyeznünk azonban, hogy az alkoholos befolyásoltság a kártérítés tekintetében kizáró tényező lehet, ezért nem árt, ha a buli hevében is odafigyelünk az alkoholfogyasztásra. Ha a színes ruhákat és a csillogó kiegészítőket már bepakoltuk, ne feledjük: az utasbiztosítás szintén elengedhetetlen kelléke a külföldi fesztiválozásnak. A Biztosítás.hu-n több biztosító ajánlatának összehasonlítását követően választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt, ezzel megteremtve az igazán biztonságos utazás élményét.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 11.