A legek országai: 5 világrekorder úti cél

Ha szeretnénk megfűszerezni az utazásainkat, készíthetünk egy bakancslistát világrekorder országokról vagy látnivalókról: felülhetünk a világ legmeredekebb vasútjára vagy átkelhetünk a világ leghosszabb hídján. Ehhez hoztunk egy kis segítséget, ugyanis cikkünkben bemutatunk 5 olyan országot, amelyek valamilyen szempontból kiemelkedőek és büszkén helyezkednek el egy-egy ranglista élén. Induljon a világ körüli túra!

2022.02.16

A legboldogabb nemzet

Ha egy kis pozitív életszemléletre vágyunk, nem kell elhagynunk Európát: a legfrissebb adatok szerint a világ legboldogabb országait felsorakoztató listán az első 10 helyezett közül nyolcat európai országok foglalnak el. Az éves felmérés eredményeit mindig az országok GDP-je, a várható élettartam, a méltányosság, a szociális háló, a szabadság, valamint a korrupció mértéke alapján számítják ki. A ranglista élén elhelyezkedő országok viszonylag stabilan tartják pozíciójukat, csak minimális mozgás fordult elő az évek során. A 2021-es vizsgálat szerint a top 5-be került Hollandia, Svájc, Dánia és Izland, a világ legboldogabb országa pedig Finnország lett. Tehát ha szeretnénk megtapasztalni, milyen a hangulat a világ legboldogabb országában, akkor készítsük elő a hótaposót meg a téli kabátot, és tegyünk egy látogatást Észak-Európában.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

A legmeredekebb vasút

Jó hír annak, aki bakancslistát vezet a legek országainak meglátogatásáról, hogy a világ legmeredekebb vasútvonalához sem kell túl messzire mennie: a svájci Pilátus-hegy csúcsára vezető fogaskerekű helyenként 48 fokos szögben közlekedik, ezzel elnyerve a világ legmeredekebb vasútja címet. Mondanunk sem kell, hogy a felfelé vezető, nagyjából félórás úton olyan hegyvidéki panorámában gyönyörködhetünk, amitől biztosan leesik az állunk, de ha ez az élmény nem lenne elég, a hegycsúcsot megközelíthetjük kabinos felvonóval vagy libegővel is. Svájc egyébként több tekintetben is rekorder: itt található – 3454 méter magasan – Európa legmagasabban fekvő vasútállomása és az autómentes Saas-Fee falucskája, az Alpok legtisztább levegőjű települése is.

A leghosszabb vasúti híd

A gefirofóbiások – vagyis azok, akik félnek vagy szoronganak a hidakon – bizonyára nem szívesen kelnének át a világ leghosszabb hídján, a 165 kilométer hosszú Tanjang-Kunsanon. A Sanghajt és Pekinget összekötő vasútvonal majdnem teljes szakaszán, 1060,6 kilométer hosszan halad át több különböző hídon, így nemcsak a világ leghosszabb vasúti hídja, de a második helyezett is ezen a vonalon található. Akkor érzékelhetjük igazán ezt az elképesztő távolságot, ha összehasonlítjuk Európa leghosszabb hídjával: a portugáliai Vasco da Gama híd 17,2 kilométeres hosszával meg sem közelíti a világrekorder ázsiai hidat.

A legegészségesebb nemzet

A Bloomberg Global Health Index több faktor alapján rangsorol 169 országot – mindegyik szempont valamilyen formában az egészségre, az egészséges életmódra vonatkozik, ami alapján meghatározható, hogy melyek tekinthetők a legegészségesebb országoknak. A vizsgálat többek között olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a környezetszennyezés mértéke, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a tiszta ivóvíz megléte, illetve az egészségügyi kockázatok – dohányzás, magas vérnyomás stb. –, és a várható élettartam. Ezek alapján minden ország kap egy 0-100-ig terjedő pontszámot, és így áll össze a világ legegészségesebb országainak listája. Ennek élén 2019-es adatok alapján Spanyolország áll, 92,75 ponttal, amelyet Olaszország követ a maga 91,59 pontjával, a top 3-at pedig Izland zárja 91,44 ponttal. Magyarország 64,43 ponttal a 48. helyet foglalja el.

A legnépszerűbb úti cél

Bizonyára nagyon látványosak lehetnek azok az országok, ahova évente több tízmillió turista látogat el – a világ leglátogatottabb országai pedig közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. A 2019-es adatok alapján az első tíz közül – Törökországot is számítva – hat pozíciót európai országok foglalnak el, a turisták által leginkább kedvelt országot pedig közel 90 millióan látogatták meg a 2019-es évben. Ha a legnépszerűbb országba szeretnénk elutazni, válasszuk Franciaországot: nemcsak a főváros nyújt lehengerlő élményt, de a vidéki kisvárosok és a tengerpart is bőven tartogat érdekességeket az oda látogatóknak. A második helyen álló Spanyolország 2019-ben 83,7 millió turistát fogadott, ezt követi az USA 79,3, Kína 65,7, majd Olaszország 64,5 millió látogatóval. Az európai országok közül még Németország, az Egyesült Királyság és Törökország került be a tízes listába. Bármely országot célozzuk meg, feltétlenül kössünk utasbiztosítást indulás előtt, hogy ne csak emlékezetes, de biztonságos is legyen az utazás!

Ne feledjük: külföldi utazás előtt minden esetben tájékozódjunk az úti célunk beutazási feltételeiről és járványügyi intézkedéseiről a Konzuli Szolgálat weboldalán.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.