Alacsonyabb végzettséggel is köthetünk munkanélküliség biztosítást

Megindult a verseny a munkanélküliség biztosítások piacán és ez egyre jobb szerződési feltételeket teremthet a munkanélküliség veszélyével komolyan szembenézni kénytelen magyar munkavállalók részére – adta hírül a munkanélküliség biztosításokat ez idáig kizárólagosan forgalmazó internetes portál, a www.biztositas.hu sajtóközleménye.

2012.05.08

Megindult a verseny a
munkanélküliség biztosítások piacán és ez egyre jobb szerződési feltételeket teremthet a
munkanélküliség veszélyével komolyan szembenézni kénytelen magyar munkavállalók részére – adta hírül a
munkanélküliség biztosításokat ez idáig kizárólagosan forgalmazó internetes portál, a www.biztositas.hu sajtóközleménye.

A portál közleménye kiemeli, hogy a munkanélküliség kockázatát is bevállaló biztosítók számának növekedése az árak csökkenése mellett az ügyfeleknek kifizetett kártérítések növekedését is magával hozza. Míg korábban 40-120 ezer forintos biztosítási összegre köthettünk szerződést - nettó bérünk függvényében - (melyet maximum 9 hónapon keresztül kaphattuk, munkanélkülivé válásunk esetén korábbi bárunk 80%-át), ma már akár havi 250 ezer forintra is szerződhetünk(!).

További pozitívum, hogy ezzel párhuzamosan a munkanélküliség biztosítások ára csökkenő tendenciát mutat. Jó lehet korábban sem számított magasnak az ilyen típusú biztosítások díja (a munkavállalók által eddig megkötött több mint 10 ezer szerződés átlagos havi díja mintegy 2800 Ft körül alakult), azok, akik most kötik meg munkanélküliség biztosításukat további díjcsökkenésre számíthatnak.

Egyre többen köthetünk munkanélküliség biztosítást

A piaci versenynek köszönhetően valószínűleg csökkenni fog azoknak a száma, akiknek a biztosító várhatóan elutasítja ajánlatát. Míg korábban a munkaadó cég mellett a munkavállaló személye, lakhelye, végzettsége is a kockázat elbírálás tárgyát képezte (például negatívumnak számított az alacsony végzettség, a magas munkanélküliségi rátával bíró lakhely), addig a jövőben valószínűleg kisebb hangsúlyt kap maga a munkavállaló személye. Az őt foglalkoztató cég állapota (csődhelyzet, várható leépítések) továbbra is fontos szempont marad.

A biztosítási feltételekkel kapcsolatban a www.biztositas.hu közleménye kiemeli, hogy míg a vállalkozók, a heti 30 óránál kevesebbet dolgozók, a nyugdíjasok és a gyesen lévők minden társaságnál kizártak, addig a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését már eltérően kezelik az egyes biztosítótársaságok. További különbség lehet még, hogy az egyes társaságok eltérően kezelik azokat, akik még nem-, illetve azokat, akik korábban már voltak munkanélküliek.

Növekvő munkanélküliség mellett egyre fontosabb az öngondoskodás

Az OECD Magyarországra vonatkozó prognózisa szerint 2010-ben a munkanélküliségi ráta hazánkban megközelíti majd a 12%-ot. Ez azt jelenti, hogy jövőre minden 8. magyar munkavállaló munkanélküli lesz. Az állami segély (álláskereséséi járadék) alacsony mértéke (átlag havi 39 ezer Ft bruttó), szükségessé teszi az öngondoskodást, melynek sokak számára egyedül megfizethető formája a munkanélküliség biztosítási szerződések kötése. A www.biztositas.hu szerint pórul járhat az, aki a szerződés kötésével meg akarja várni azt a pillanatot, amikor munkáltatójánál elkezdenek a leépítésekről beszélni, mert a biztosítási feltételek ilyen esetben már nem teszik lehetővé a szerződések megkötését.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 05.