ASTRA Biztosításokról bővebben

Ezen az oldalon informálódhatunk az ASTRA biztosító biztosításaival kapcsolatban: Meddig érvényes, mikor szűnik meg az ASTRA-s kötelező biztosításom? Meddig érvényes még az ASTRA-s Lakás és CASCO biztosításom? Mi az a közös megegyezés? A szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetése? Többszörös biztosítás,: köthető-e az ASTRA-nál lévővel párhuzamosan új CASCO, lakás- és kötelező biztosítás?

2015.09.16

Meddig érvényes, mikor szűnik meg az ASTRA-s kötelező biztosításom?

A díjjal rendezett kötelező biztosítások egészen az ASTRA S.A. anyavállalatával szemben elrendelésre kerülő felszámolási eljárás megindításáig érvényesek maradnának és a román szabályok szerint szűnnének meg, de szerencsére lehetőség van a szerződések évfordulótól független mindenki számára elérhető közös megegyezéssel való megszüntetésére is 2015. szeptember 30-i hatállyal. Így már 2015. október 1-től új biztosítónál új biztosítással rendelkezhetnek a magyar ügyfelek elkerülve, hogy jövőbeni káraikat a román hatóságokkal - ma még ismeretlen módon és határidőben - kelljen majd rendezniük.

Hogy mikor rendeli el a román bíróság a felszámolás megindítását? Nem lehet tudni. Lehet, hogy két hét lehet, hogy három hónap, vagy még több.

Meddig érvényes még az ASTRA-s Lakás és CASCO biztosításom?

A fentiekből következik, hogy a díjjal rendezett lakás- és CASCO biztosítások is érvényesek lesznek egészen az ASTRA S.A. anyavállalatával szemben elrendelésre kerülő felszámolási eljárás megindításáig. Kivéve azon eseteket amikor a biztosító és az ügyfél a szerződések - adott dátummal történő - közös megegyezéses megszüntetésében állapodnak meg.

Hogy mikor rendeli el a román bíróság a felszámolás megindítását? Nem lehet tudni. Lehet, hogy két hét lehet, hogy három hónap, vagy még több. Ez az egyes lakás és CASCO biztosítások esetében is azt jelenti, hogy a biztosítások hatályban maradnak kivéve, ha az ügyfél elfogadja és/vagy kezdeményezi a szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Mi az a közös megegyezés? A szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetése?

A közös megegyezés, a biztosítások évfordulótól független, tulajdonképpen azonnali hatályú, vagy adott dátumú megszüntetése. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha nem csak az ügyfél, de a biztosító is beleegyezik és a díjak ki vannak egyenlítve a határnapig.

Új biztosítás megkötése előtt, feltétlenül kezdeményezni kell a biztosítás közös megegyezéssel való megszüntetését az ASTRA magyarországi fióktelepénél:

Többszörös biztosítás, avagy köthető-e az ASTRA-nál lévővel párhuzamosan új CASCO, lakás- és kötelező biztosítás?

Kötelező biztosítás esetében ezt a törvény tiltja :(

Azonban az ASTRA Biztosító kiadott egy nyilatkozatot, mely arról szól, hogy azok az ügyfelek akik 2015 szeptember 30-ig kezdeményezik, az ASTRA biztosító felé visszaküldik szerződések közös megegyezéses törléséről szóló nyilatkozatukat azokat az ügyfeleket mind elengedik és ezen ügyfelek október 1-től új biztosítást köthetnek más hazai biztosítónál.

Az ASTRA biztosító és az MNB erről kiadott közleményének pontos szövege (Kérjük ezt is feltétlenül olvassa el) »

Lakás és CASCO esetében azonban akár párhuzamos biztosítás is köthető. Vagyis függetlenül attól, hogy az ASTRA biztosítónál meddig rendelkezünk élő CASCO és/vagy lakásbiztosítás sal, nyugodtan köthetünk másik hazai biztosítóval lakásbiztosítás t, CASCO biztosítást.

Miért érdemes ezt megfontolni? - Ha 100%-os biztonsággal el akarjuk kerülni, hogy az ASTRA biztosító megromlott tőkehelyzete miatt kárunkat esetleg ne, vagy csak részben, vagy esetleg csak hosszú idő után fizessék ki, akkor választhatunk másik, biztos alapokon álló hazai biztosítótársaságot. Fontos további szempont, hogy a román kártalanítási alap csak 100 ezer EURO-ig (kb. 30 millió forintig) áll helyt. Vagyis ha lakása többet ér, mint ez az összeg, jó ha mielőbb új, teljes összegre szóló biztosítást köt.

Ilyen esetben a jövőbeni kárainkat már az új biztosítónál kell bejelentenünk, aki azt - függetlenül az ASTRÁ-nál élő másik szerződéstől - köteles lesz majd egy személyben rendezni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 05.