Információk az Astra Biztosítóról!

Ezen az oldalon az ASTRA biztosító csődjéről, valamint az ASTRA Biztosítóról olvashat: Mit érdemes tudni az ASTRA biztosító csődjéről? Ki az az ASTRA S.A. és ki a magyar leányvállalata?

2015.09.28

Amit tudni kell az ASTRA biztosító csődjéről!

Az összevont román pénzügyi felügyelet (az ASF) 2015 augusztus 26-án fizetésképtelenné nyilvánította a román ASTRA (Societatea Comerciala de asigurare-Reasigurare Astra) S.A. Biztosítót. A biztosító tevékenységi engedélyét visszavonta és kilátásba helyezte felszámolási (csőd-) eljárás kezdeményezését a román bíróságon. A felszámolási eljárás megindítására 20 nap áll a román felügyelet rendelkezésére.

A csődeljárás tehát még nem indult meg(!), de az ügyfelek érdekében a román felügyelet szükségét érezte a beavatkozások megindításának. A fizetésképtelen biztosító ügyfelei (köztük az ASTRA magyar fióktelepének mintegy 200 ezer ügyfele) 2015 szeptember 30-ig bezárólag megszüntetheti jelenlegi szerződését és új biztosítást köthet.

ASTRA kárbejelentési elérhetőségei > >

Ki az az ASTRA S.A. és ki a magyar leányvállalata?

Az ASTRA Biztosító S.A. Románia legnagyobb biztosítója, tulajdonosai magánbefektetők. Elsősorban lakossági biztosításokkal foglalkozik (főként lakás, CASCO és kötelező gépjármű felelősség biztosítások) de ipari vagyon, felelősség és tengeri szállítmány biztosítások is profiljába tartoznak. 240 irodával, 4 millió szerződéssel, magyar-, német- és szlovák leányvállalttal rendelkezik, utóbbiakat fióktelep formájában működteti.

Az ASTRA magyarországi fióktelepe közismert nevén az ASTRA Biztosító. Ez azonban, és tulajdonképpen csak egy képviseleti iroda, mely normál működését tekintve épp olyan, mint egy hazai biztosító. Vagyis kockázatot vállal, lakás, CASCO, kötelező gépjármű és egyéb biztosítások esetére, kiadja a biztosítási kötvényeket, csekket küld, rendezi a bekövetkezett károkat, stb.

Fontos különbség azonban, hogy a fióktelep főszabályként az anyaországbeli, vagyis esetünkben a román pénzügyi felügyelet alá tartozik, működéséért pedig az anyavállalt vállalja a pénzügyi felelősséget és garanciát. Ennek megfelelően elsősorban a román felügyelet dolga biztosítani, hogy az adott fióktelep anyavállalatának ellenőrzésén keresztül folyamatosan pénzügyileg szilárd alapokon nyugodva szolgáltasson.

A román felügyelet azonban jelenleg úgy gondolja, hogy nem állnak fent ezek az elvárható pénzügyi körülmények (stabil háttér), sőt súlyos hiányosságok vannak a biztosító tőkehelyzetében. Az eljárás, mivel a magyar fióktelep nem önálló társaság, a magyar fióktelepre is közvetlen hatással van, vagyis működési engedélye osztja anyavállalatának helyzetét. A két ország jogszabályainak különbözősége okán sajnos nem tisztázott 100%-ban, hogy a fióktelep által kötött szerződések meddig élnek, és hogyan történik majd a károk rendezése a csődeljárás megindulását követően.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 05.