Nincs választása az ASTRA ügyfeleinek!

Napokon belül élniük kell az ügyfeleknek az ASTRA Biztosító által felajánlott lehetőséggel és új biztosítót kell választaniuk, mert különben beleragadhatnak egy eredményében kétséges, román felszámolási eljárásba. A kárkifizetés ellehetetlenülését ma nyíltan elismerő biztosítót mától lehet elhagyni - áll a Biztosítás.HU közleményében.

2015.10.06

Napokon belül közel 200 ezer szerződést szüntethetnek meg az ASTRA Biztosító magyarországi fióktelepének ügyfelei, ha elfogadják a biztosító által - a szerződések konkrét évfordulójától függetlenül - minden egyes ügyfélnek egységesen 2015. szeptember 30-ával felajánlott közös megegyezéses szerződés-megszüntetési lehetőséget.

Bár a közös megegyezés mindkét félen múlik, a józanul gondolkodó ügyfeleknek nincs más választása, mint mielőbb elhagyni az ASTRÁ-t. Amennyiben ugyanis az ügyfelek nem fogadják el a felajánlott közös megegyezést, akkor maradnak az ASTRÁ-nál, nem szerződhetnek új biztosítóhoz és káraikat már csak a hamarosan induló - és eredményében kétséges - román felszámolási eljárás keretében fogják tudni intézni.

Nem éri meg kockáztatni

Az ASTRA Biztosító magyar fióktelep mától nem fogad és nem fizet kárigényeket. Bár a román kártalanítási alap (FGA) ígéretet tett arra, hogy a felszámolási eljárás során (a 100 ezer EURO-s, mintegy 31 milliós káronkénti határig) rendezi majd a hozzá forduló magyar ügyfelek kárait, ennek időpontjáról és módjáról, a kárügyintézés várható nyelvéről (román vagy magyar) még nincs információ. Vagyis rendkívül bizonytalan a lakás- és a CASCO biztosítási károk megtérülése, nagyobb értékű
ingatlan ok vagy járművek esetén pedig még a kártérítés (31 millió Ft/kár) is kevés lehet.

A kötelező gépjármű biztosítások esetén sajnos még ennél is rosszabb a helyzet, ott ugyanis az is előfordulhat, hogy a hosszú átfutási idő miatt türelmetlen hazai károsultak - a magyar jog adta lehetőségekkel élve - közvetlenül a károkozókon, vagyis az ASTRÁ-s ügyfeleken követelik majd - akár milliós - káraik megtérítését a csődben lévő ASTRA biztosító helyett.

Ezt elkerülendő mindenkinek ajánlott elfogadnia az ASTRA által ajánlott közös megegyezéses szerződés-megszüntetést még akkor is, ha az ügyfelek által előre befizetett díjak visszatérítésére nemigen lehet számítani. A vissza nem térülő díjakból fakadó, ügyfelenkénti néhány ezer forintos veszteség ugyanis elenyésző lesz ahhoz a kockázathoz képest, amit egy csődhelyzetben lévő biztosítónál hagyott, élő szerződés bizonytalansága jelent 2015 október 1-jét követően.

Egyszerű lesz a váltás

Az új szerződések megkötését mától lehet kezdeményezni az internetes oldalakon. Itt várható a legtöbb váltás, mivel nincs más olyan csatorna, amely ilyen nagyszámú lakás-, CASCO és kötelező biztosítási szerződés ilyen rövid idő alatt történő átkötésére alkalmas lenne. A Biztosítás.HU tájékoztatása szerint az alkuszok minden szükséges információval ellátják az ASTRÁ-tól távozó ügyfeleket, intézik az új biztosítások megkötését, a szerződések rögzítéséhez szükséges egyeztetéseket pedig már lefolytatták a hazai biztosítókkal. Aki tehát a váltás mellett dönt, 2015 október 1-jével új, tőkeerős hazai biztosítónál tudhatja majd biztonságban kockázatait.

Kiadta: Biztosítás.HU

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 05.