Megindultak az ASTRA ügyfelei!

Alig 12 óra leforgása alatt már több ezer ASTRA ügyfél kezdeményezte biztosítójának lecserélését azok után, hogy a csődhelyzetben lévő biztosító kihirdette: mégis elengedi mintegy 200 ezer ügyfelét. Az ügyfeleknek alig két hetük van a fizetésképtelen biztosító elhagyására, de kapnak hozzá segítséget - áll a Biztosítás.HU online alkusz közleményében.

2015.10.21

Az MNB tegnap közleményben adta hírül, hogy az ASTRA Biztosító magyarországi fióktelepének ügyfelei 2015. szeptember 30-i hatállyal eltávozhatnak a biztosítótól, amennyiben a szerződésük díjjal rendezett. Az ASTRA tegnap óta kárigényeket már nem fogad, kárt már nem fizet. Szakértők szerint mintegy 160 ezer kötelező biztosítási, 20 ezer
lakásbiztosítás i és 10 ezer CASCO biztosítási szerződés kerülhet emiatt lecserélésre.

A szakértők által készített elemzések azt is aláhúzták, hogy az ügyfeleknek muszáj élniük az ASTRA Biztosító által felajánlott lehetőséggel (szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetése) és napokon belül új biztosítót kell választaniuk, mert különben beleragadhatnak egy eredményében kétséges, román felszámolási eljárásba, ahol a károk rendezésének módja és időpontja sincs még tisztázva.

Az ügyfelek a korábbi évek kötelező kampányaihoz hasonló intenzitással kezdték meg szerződéseik lecserélését és új biztosítóik kiválasztását. Ebben az sem akadályozta meg őket, hogy a választott új biztosítások - lévén most nincs novemberi kedvezmény - akár 15-20, esetenként pedig akár 50%-kal is drágábbak lehetnek, mint a korábbi - igazán olcsónak számító - ASTRÁ-s előzmény biztosításaik.

A váltók első hulláma a KÖBE, a Wáberer, a Signal és az MKB biztosítókat választotta, de sokan mennek az Allianz-hoz és a K&H-hoz is. Az ASTRA távozó ügyfeleinek új biztosítóknál kialakult átlagdíja jelenleg 23 ezer forint.

Nincs sok idő a váltásra

Az új biztosítások megkötése tegnap óta már kezdeményezhető az alkuszi portálokon, az ASTRA Biztosító pedig minden ügyfelének levelet küld majd a héten, amit az ügyfeleknek aláírva kell visszaküldeniük az ASTRA számára. A válaszleveleknek azonban szeptember 30-ig be is kell érkezniük a biztosítóba ahhoz, hogy érvényesek legyenek és feladóik eltávozhassanak az ASTRÁ-tól. A Biztosítás.HU tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy a postai kézbesítés elhúzódása miatt ne ragadjanak be ügyfelek az ASTRÁ-ba, a váltásukat online intéző ASTRÁ-s ügyfeleknek az alkuszok is megküldik a szerződések megszüntetéséhez szükséges nyilatkozatot.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 05.