Ausztria ékszerdoboza: kalandozás Hallstatt városában

Nem kell nagyon messzire mennünk, ha egy emlékezetes kirándulásra vágyunk: Hallstatt hegyekkel körülölelt városkája Budapestről autóval nagyjából 6 óra alatt elérhető, és rengeteg érdekességet tartogat. Tökéletes úti cél azok számára, akik egy változatos programokkal tarkított hosszú hétvégét szeretnének eltölteni külföldön. Nézzük, milyen élmények várnak Hallstattban!

2021.06.27

Mesés óváros

Az első dolog, amivel Hallstattban szembesülünk, az a lélegzetelállító óváros, ami a valóságban még szebb, mint a képeken. Méltán nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé, és az is sokat elárul különlegességéről, hogy Kínában felépítették a város tökéletes mását annak érdekében, hogy azok is átélhessék a hallstatti életérzést, akiknek nincs lehetőségük Európába látogatni. Az első programunk lehet a városnézés: sétáljunk végig a szűk utcácskákon, csodáljuk meg a házfalakra felfuttatott fákat, igyunk meg egy kávét az egyik hangulatos cukrászdában, majd készítsünk fényképeket a híres fotópontnál.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

A só városa

A Hallstatt jelentése a „só helye” – nem véletlen, hogy a város a nevét is a sóról kapta, itt található ugyanis a világ legrégebben kialakult sóbányája. A 7000 éves bánya felfedezését feltétlenül írjuk fel a tervezett hallstatti programok közé, hiszen a földalatti tóval, a sókristályteremmel, és a fa csúszdákkal az egyik legfőbb látványosság a Sóhegy belsejében található bánya. A látogatást még izgalmasabbá teszi, hogy a hegytetőre siklóval juthatunk fel, a bányába pedig bányavonat kalauzol minket.

Vallás és kultúra: templomok és a Csontház

Mivel a tóparti város egy szűk völgyben terül el, ezért terjeszkedésre nem igazán van lehetőség, a lakosság száma az évek során nem változott nagy mértékben. Emiatt a temetkezési lehetőségek is korlátozottak, ami Hallstatt legbizarrabb látványosságát eredményezi. A kézzel festett koponyákkal teli Csontház maradandó élményt nyújt, ezért semmiképp ne hagyjuk ki, ha itt járunk! A templomok kedvelői sem fognak unatkozni Hallstattban: a Csontházat rejtő Szent Mihály-kápolnán kívül a városka látképét meghatározó gótikus templomot is megnézhetjük belülről.

Fürdőzés és csónakázás a Hallstatti-tóban

A Hallstatti-tó minden évszakban más és más arcát mutatja. Télen a környező hegység a síelők paradicsoma, nyáron pedig hűsölhetünk a tó vizében. A fürdőzni vágyókat több ingyenes strand is várja a tó különböző településein – Hallstattban egy strandszigeten élvezhetjük a forró napokat. Itt a gyerekeket sekély víz és játszótér várja, azonban érdemes tudni, hogy a tó vize nyáron is elég hideg. Ha a hideg víz miatt a strandolást kihagynánk, válasszuk a csónakázás lehetőségét! Akár menetrend szerinti hajójárattal, akár bérelt csónakkal szeljük a habokat, a felénk magasodó hegyek között hajókázni felejthetetlen élmény lesz.

Járjuk be a környéket is!

Ha több napot töltünk Hallstattban, érdemes bejárni a környező városokat vagy a Hallstatthoz közeli hegyvidékeket is. A barlangok szerelmeseinek kihagyhatatlan Dachstein hegyi világa: Obertraunból felvonóval közelíthető meg a Jégbarlang és a Mammutbarlang. Ugyanezen az útvonalon található a 5 Fingers nevű kilátóhely, ami a tériszonyosoknak talán nem a legjobb választás, ám a látványért cserébe megéri legyőzni a félelmet. Gyerekekkel vagy akár babakocsival is kényelmes túraútvonalakat találunk Gosauban – itt szintén egy festői szépségű tó vár minket. Ötvözhetjük a hegyvidéki élményt városnézéssel is: látogassunk el Mozart szülővárosába, Salzburgba, ahol vár- és múzeumlátogatással is megfűszerezhetjük a kirándulást. Bárhogyan is döntünk az úti céllal és a programokkal kapcsolatban, gondoljunk a család biztonságára is, és indulás előtt kössünk az utazásnak megfelelő utasbiztosítást, illetve tájékozódjunk az aktuális beutazási szabályokról és korlátozásokról!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.