Autóvásárlás és KGFB kisokos

Autóvásárlásakor, legyen szó újról vagy használtról, az elsőről vagy mellé egy másodikról, vagy a korábbi eladása után egy másik autóról, üzembentartóként minden esetben kötelező gépjármű biztosítást (kgfb) kötnünk. Felvetődik a kérdés, hogy mikor esedékes a biztosítást megkötni, illetve ha már volt vagy van másik autóra kötött kötelező biztosításunk, akkor mi lesz a korábbi bonus-malus besorolásunkkal.

2020.08.18

Először is, ki kötelezett kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni? A válasz: az üzembentartó, aki alaphelyzetben maga a tulajdonos. Viszont a gépjármű tulajdonosa élhet azzal a lehetőséggel, hogy a gépjármű üzemeltetését egy általa kijelölt személynek hivatalosan átengedi, ekkortól már nem a tulajdonos lesz az üzembentartó. Ezt okiratban foglaltan, a gépjármű okmányaiban be kell jegyeztetni.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mikor kell kötelezőt kötnünk?

A kötelező biztosítás megkötése használt gépjármű esetében annak is előfeltétele, hogy az autót a megvásárlást követően a korábbi tulajdonostól vagy az autókereskedésből elhozhassuk. Vagyis az autóra kötött kötelező gépjármű biztosításunk kockázatviselésének kezdete a gépkocsi megvásárlásának napjával kell, hogy megegyezzen.

Külföldről vásárolt gépjárműveknél a magyarországi első forgalomba helyezés dátumától kell a KGFB-nek indulnia. Ajándékozásnál az ajándékozási szerződés dátumától. Öröklésnél a jogerős hagyatéki végzés dátumától. Üzembentartó váltásnál, amikor az új üzembentartó bejegyzésre kerül.

A kötelező online megkötése arra is megoldást nyújt, hogy a vásárlás és kgfb érvényessége egy napra essen. A Biztosítás.hu kalkulátorában a hét bármely napján 0-24 órában lehetőség van a biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait összehasonlítani, illetve akár a vásárlás napján a kiválasztott biztosítás online megkötésére is. Az online biztosítás kötést követően az e-mailben megkapott, a biztosítás megkötését igazoló dokumentummal a birtokunkban hozhatjuk el az új autónkat.

Új - azaz szalonból vásárolt - autónál a magyarországi forgalomba helyezés időpontjától kell kgfbvel rendelkezni. Vagyis, amikor az okmányirodában kiállításra kerül a forgalmi engedély az üzembentartó nevére.

Az első autó és a kötelező biztosítás

Ha első saját autónkra kötünk kötelező biztosítást, akkor az új tulajdonszerzéskor vagy az üzembentartói jog bejegyzésekor a biztosítás megkötéséhez erre dátumra és a gépjármű adataira lesz csak szükségünk. Ez esetben automatikusan a kiinduló A00 bonus-malus besorolást fogjuk kapni.

Kötelező kötése, ha van már autónk, és vásárolunk még egyet

Ha a vásárlást megelőző 2 évben is csak egy autónak voltunk üzembentartói, ami mellé vásárolunk egy másikat, akkor a második autóra kötött kötelező biztosítás tekintetében - párhuzamos üzemeltetőként - hasonlóan kell eljárnunk, mintha első autónkat vennénk meg. Így pedig a bonus-malus besorolásunkat nem fogja befolyásolni a korábban vásárolt másik autónk besorolása, azaz ennek a második gépkocsinak az esetében A00 lesz a bonus-malus besorolás.

Kötelező kötése gépjármű eladás és új vásárlása esetén

Eladott gépjárművünkre kötött kötelező felelősségbiztosításunkat az adásvétel napjával érdekmúlás címen kell felmondanunk a biztosítónknál. A biztosítás díját a felmondás napjáig fizetnünk kell, így két lehetőségünk választhatunk ilyenkor. Első esetben, ha negyed, félév vagy éves fizetési rendszerben teljesítjük a fizetést, akkor azt a részletet egészében kifizetjük, amibe beleesik az utolsó biztosítandó napunk, majd az így keletkező túlfizetést a biztosító utólagosan természetesen időarányosan visszatéríti nekünk. A második megoldás, ha időarányos fizetést kérünk a biztosítónktól az érdekmúlás bejelentésekor.

Amennyiben új gépkocsi vásárlása előtt eladtuk a korábbi autónkat vagy előtte üzembentartók voltunk, és a korábbi és az új gfb biztosítás kötés között kevesebb mint két év telt, akkor az új autóra kötött kötelező biztosításunkra a korábbi bonus-malus besorolásunk fog vonatkozni. A bonus-malus fokozat átvezetése csak azonos gépjármű kategóriák esetében lehetséges, tehát például személygépkocsiról motorkerékpárra nem. A biztosítás online megkötéséhez szükségünk lesz a korábbi járműnk rendszámára, a biztosításának a szerződésszámára és a biztosítójának a nevére, illetve az új gépjármű adataira.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.