Az ideális pihenősarok – tippek a tökéletes ablakbeülőhöz

A tökéletes helyszínt keressük a reggeli kávé elfogyasztásához, olvasáshoz, vagy szeretnénk egy nyugodt zugot a lakásban relaxáláshoz? Egy ablakbeülő könnyedén betöltheti ezeket a funkciókat, sőt, kialakításával a teret is hasznosabban használhatjuk ki otthonunkban. Cikkünkben tippeket adunk, amelyek segítségével kényelmes kuckót alakíthatunk ki magunknak. Készítsük be a friss kávét, az olvasnivalót és töltődjünk fel a napfényben!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

A tájolás kulcsfontosságú

Bármilyen célra is használjuk, van valami elbűvölő az ablakbeülőkben – a beáradó természetes fény, a kényelmesen kipárnázott ülés és a pihentető kilátás csodákra képes, ha minőségi pihenésre vágyunk. Számos szempontot figyelembe kell vennünk azonban, mielőtt belevágunk egy ablakbeülő kialakításába: ezek közül az egyik elsődleges tényező az ideális tájolás. Ebben a tekintetben meg kell találnunk az arany középutat, ugyanis egy északi tájolású ablak túl sötét lehet, míg a déli oldalon nem feltétlenül tudunk kényelmesen elhelyezkedni nyáron, ha odakint túl meleg van. Ennek figyelembevételével a megfelelő ablakbeülő egy keleti, dél-keleti vagy nyugati tájolású nyílászáróból alakítható ki. A tájolás azonban nem minden: ha a kilátás nem kellemes és nem biztosít elegendő nyugalmat olvasáshoz vagy pihenéshez, akkor egy másik ablakot kell kiszemelnünk a házban.

Gondoljuk át a házon belüli elhelyezkedést!

A tervezés részeként alaposan fontoljuk meg, hogy milyen funkciót társítunk az ablakbeülőhöz: olvasásra fogjuk használni, netán szeretnénk munka közben is az ablakban ülni? Ezzel kapcsolatban rendkívül fontos a lakáson belüli elhelyezkedés, mivel nem feltétlenül illeszthető be egy ablakbeülő bármelyik helyiségbe. Nem praktikus például a hálószobában kialakítani a beülőt, mivel általában itt töltjük a legkevesebb időt. Ideálisabb lehet a konyhában, a nappaliban vagy az étkezőben kialakítani az ülőhelyet, mivel ezek amúgy is a lakás központi helyei, és fel is dobhatjuk ezeknek a szobáknak a belterét egy különleges ablakbeülővel. Ha szeretnénk kilépni a megszokott keretek közül, akár a fürdőszobában is kialakíthatjuk az ülőalkalmatosságot, így olyan élményben lehet részünk, mintha egy sparészleg lenne a saját otthonunkban. Továbbá, ha gyakran dolgozunk otthonról, a munkaállomást is kiegészíthetjük egy ablakbeülővel, hiszen így akár laptopunkkal is leülhetünk az ablak mellé. Továbbá akár az ötletelésben is segíthet a kellemesen kialakított környezet, vagy kinevezhetjük a zugot a munka közben tartott szünetek helyszínévé. Végül, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az említett helyiségekben is csak úgy érdemes kialakítani a beülőt, ha otthonunk alaprajza nem akadályoztat minket ebben.

A funkcionalitás kérdése

Egy ablakbeülő kivitelezése nem könnyű feladat, ezért tervezzük meg úgy a kialakítást, hogy abból mi is többszörösen profitálhassunk. Például felhajtható tárolónak is használhatjuk az ülőhelyet, ahová bepakolhatunk ritkán használt tárgyakat, ruhákat vagy akár a gyerekek játékait. De fiókosra is tervezhetjük a pad alsó részét, ha pedig nyitott teret alakítunk ki alatta, akkor akár a könyveinket is pakolhatjuk oda, ami extra kényelmet biztosíthat, hiszen olvasás előtt nincs más dolgunk, mint benézni a beülő alá, és kiválasztani az aktuális olvasmányt. Ezen túlmenően, ha sok felesleges térrel rendelkezünk – például egy egész terasznyival –, és egy nagyobb átalakításba is szívesen belevágnánk, akár be is építhetjük a teret. Így abban a luxusban lehet részünk, hogy egy egész szobánk lesz lazításra, továbbá akár a vendégeinket is fogadhatjuk itt – ebben az esetben érdemes lehet az ülőhelyet kiegészíteni egy asztallal, amelyen kávét vagy nassolnivalót kínálhatunk fel.

Kényelmes berendezés

Az ablakbeülő nem nyerheti el végső formáját párnák nélkül: bár a kényelem fontos, ne essünk túlzásba, csak annyi párnát helyezzünk el, amennyi mellett el is férünk az ülőhelyen. Jó, ha a párnák színben harmonizálnak a szoba többi árnyalatával, és mindenképp legyen közöttük néhány nagyobb darab, ami puha felületet biztosít számunkra a megfelelő relaxációs élményhez. Dobjuk fel egy páratlan életérzéssel az otthonlétet – foglaljunk helyet az ablakbeülőben, és induljon a lazítás!

Kalkuláljuk újra lakásbiztosításunkat!

Ahogy azt már a fentiekben említettük, egy ablakbeülő kivitelezése akár jelentősebb átalakítási folyamatokkal, a tér beépítésével is járhat. Ilyen jellegű, nagyobb munkálatok elvégzése után ne feledkezzünk meg lakásbiztosításunk újrakalkulálásáról sem. Előfordulhat ugyanis, hogy a meglévő biztosításunk már nem nyújt megfelelő védelmet egy esetleges káresemény bekövetkezésekor, és ingatlanunk alulbiztosítottá válik. Ha szükséges, kössünk új biztosítást magasabb biztosítási összeggel, hogy nyugodtan élvezhessük az átalakítás eredményét.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 23.