Egy felejthetetlen nyári élmény: lakóautóval külföldre

Egyszerre lakás és jármű – lakóautóval kirándulni nemcsak kényelmes és olcsóbb, de egyben felejthetetlen élményt is nyújt. A lakóautós nyaralást is ugyanolyan alaposan meg kell terveznünk, mint a hagyományos vakációt, csak éppen más szempontokat is figyelembe kell vennünk a szervezésnél. Vajon hogyan készülhetünk fel előre egy ilyen kirándulásra? Segítünk, hogy felhőtlenül és biztonságosan teljen a külföldi lakóautós kiruccanás!

2021.06.15

Lakókocsi vagy lakóautó: melyiket válasszuk?

Gyakran összetévesztik, vagy szinonimaként használják a két szót, ám fontos különbséget tenni köztük. Önmagában a lakókocsival nem tudunk közlekedni, szükség van hozzá egy vontató járműre is, amire rácsatlakoztatva vihetjük magunkkal a kis „lakást”. Ezzel szemben a lakóautó egyszerre funkcionál járműként és lakásként. A fenntartási költségek szempontjából a lakókocsi kedvezőbb választás: ennek alacsonyabb a kötelező biztosítási díja és a karbantartási költségei is. Fontos tudni, hogy a lakókocsival megengedett maximális sebesség jóval alacsonyabb, mint a lakóautó esetében – utóbbira ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy személygépjárműre, előbbivel viszont autópályán is csak 80 km/órás sebességgel haladhatunk. Tehát ha hosszabb kirándulást tervezünk, érdemes a lakóautót választani, hogy gyorsabban elérjünk a tervezett úti célhoz. Lakókocsit és lakóautót egyaránt tudunk bérelni, így az sem marad ki az élményből, aki esetleg nem szeretne vagy nincs lehetősége saját járművet venni. Bármelyiket is választjuk, biztosan felejthetetlen kaland lesz ilyen módon felfedezni a szebbnél szebb tájakat.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Mire figyeljünk a szervezésnél?

Ha bérelt járművel utazunk, elsőként ellenőrizzük annak felszereltségét, hogy a kirándulás során ne érjen minket meglepetés. A lakóautóban a mosogatással, fürdéssel keletkezett úgynevezett szürkevizet utunk során időnként le kell engednünk, majd a víztartályt újra kell töltenünk. Mivel külföldön elterjedtebb a lakóautós nyaralás, mint hazánkban, ezért az autópályák mellett gyakran találunk kifejezetten lakóautók karbantartására fenntartott szervizpontokat – ezek nagy része ingyenes, valamint egyes helyeken parkoló is rendelkezésünkre áll, akár több napra is. Mielőtt útnak indulnánk, nézzünk utána, hogy hol találunk ilyen szervizpontokat – lakóautós nyaralás esetén ez elengedhetetlen teendő.

Kempingezésre fel!

Dönthetünk úgy, hogy kiépített kempinghelyen parkolunk le, vagy választhatjuk a vadkemping lehetőségét is. A szolgáltatások szempontjából a kiépített kemping az előnyösebb, ugyanis ilyen helyeken minden a rendelkezésünkre áll, amire szükségünk lehet: például a vízelvezetés és a tartályok újratöltésének lehetősége. A kempinghelyért természetesen fizetnünk kell, de még így is kedvezőbb áron nyaralhatunk, mintha szállást foglalnánk. A vadkemping előnye ezzel szemben, hogy ingyenesen leparkolhatunk – akár erdőben vagy tengerparton – és szabadon élvezhetjük a természet csodáit. Azonban fontos tudni, hogy vannak olyan helyek, ahol tilos a vadkempingezés, ezért mielőtt leparkolnánk, mindenképp tájékozódjunk a szabályokról, és figyeljünk a tiltó táblákra! Ha nem kiépített kempingben szállunk meg, feltétlenül keresnünk kell lakóautós szervizpontot is, ahol a szükséges karbantartást elvégezhetjük.

Milyen biztosításokról gondoskodjunk, ha lakóautóval utazunk?

Feltétlenül rendelkeznünk kell a lakóautóra vonatkozó kötelező biztosítással, enélkül ugyanis egyáltalán nem közlekedhetünk közúti forgalomban a járművünkkel. A kötelező biztosítás akkor is megtéríti a vétlen sofőr kárait, ha az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer valamely tagországában okozunk balesetet. Ezen kívül – legyen szó belföldi vagy külföldi utazásról – nagyon fontos gondoskodnunk a megfelelő utasbiztosításról is. Lakóautós nyaralás esetén mindenképp olyan utasbiztosítást válasszunk, amely autós asszisztencia szolgáltatást is magában foglal, így akkor sem kell aggódnunk, ha útközben váratlanul lerobban az autó. Lakóautónkra köthetünk CASCO biztosítást is, így nemcsak az utazás idejére, hanem egész évre biztosíthatjuk a megfelelő védelmet. A Biztosítás.hu-n mindezeket egy helyen elintézhetjük – ezután nincs más hátra, mint élvezni a felhőtlen pihenést!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.