Édes pillanatok: ellenállhatatlan desszertek a világ körül

Mindenkinek jár egy kis kényeztetés, és ez utazás közben sincs másként: örvendeztessük meg magunkat egy-két finomsággal, bármerre járunk. Az egyes országok jellegzetes desszertjei nemcsak édesszájúaknak kötelezőek, hanem mindenkinek, aki szeretné kulináris élvezetekkel felturbózni a nyaralást. Minden nemzet konyhája más, éppen ezért az édességek ízvilága is eltérő, de egy közös bennük: kár kihagyni a kóstolással járó élményt. Cikkünkben mutatunk 5+1 különleges desszertet – kezdődjenek az édes kalandok!

Kulfi, India

Egy meleg nyári napon a legjobb választás a kulfi, ez a desszert ugyanis leginkább a fagylalthoz hasonlítható, így amellett, hogy krémes, kellemesen hűsít is. Az indiai édesség esetében igaz a mondás, miszerint jó munkához idő kell: a kulfi elkészítése rendkívül hosszú folyamat, melynek során folyamatos kavargatás mellett addig forralják a magas zsírtartalmú tejet, amíg besűrűsödik és karamellás ízt kap. Az elkészítés módjának köszönhetően az általunk ismert fagylaltéhoz képest a kulfi állaga sokkal sűrűbb, krémesebb, illetve emiatt lassabban olvad el. Hagyományosan pisztáciával, kardamommal és sáfránnyal készítik, de ma már rengeteg különféle ízesítésben megkóstolhatjuk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Melomakarona, Görögország

A melomakarona Görögországban olyan, mint nálunk a mézeskalács: egyetlen karácsony sem telhet el nélküle. A görög sütemény ráadásul több szempontból is hasonlít a mézeskalácsra, ugyanis ennek is az egyik fő összetevője a méz, hosszú ideig eláll, illetve gyakran adják ajándékba is. Általában tojás alakúra formázzák, és miután megsült, egy cukros-mézes szirupba mártják. Bár a frissen sült, házi melomakarona a legfinomabb, ha Görögországban nyaralunk, érdemes nyitott szemmel járni, hátha lehetőségünk nyílik megkóstolni egy pékségben.

Crème brûlée, Franciaország

Jóllehet, a crème brûlée-re francia desszertként szoktuk hivatkozni, az eredetét számos vita övezi, ugyanis Spanyolországban és Angliában is készítettek hasonló édességeket. Bárki is alkotta meg először, egy biztos: örökké hálásak lehetünk neki, amiért feltalálta ezt a kiváló desszertet. Az édesség neve égetett krémet jelent, ami rendkívül találó, hiszen a szó szoros értelmében égetett krémről van szó, amit készítésének technikája tesz egyedivé. Miután a krémet vízfürdőben megsütöttük, hagyjuk kihűlni, majd pihentessük a hűtőben, végül fogyasztás előtt szórjunk a tetejére cukrot, és égessük rá karamellizáló pisztollyal – így a teteje roppanós lesz, miközben a belseje krémes marad.

Fahéjas tekercs, Svédország

Mi bizonyítaná jobban a fahéjas tekercs népszerűségét, mint az, hogy Svédországban egy külön napot szenteltek neki?! A Cinnamon Bun Day-t minden év október 4-én tartják meg, és eredeti célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a svéd süteménykészítés hagyományára. Svédországban az összejövetelek elengedhetetlen kelléke a Kanelbullar – vagyis fahéjas tekercs –, amit a tetejére szórt ropogós cukor és a tésztájába gyúrt leheletnyi kardamom tesz igazán különlegessé.

S’mores, USA

Ha tábortűz melletti beszélgetésről van szó, az amerikaiak azonnal a s’mores nevű finomságra asszociálnak. Biztosan láttunk már olyan amerikai filmet, amiben a tűz felett nyársra szúrt pillecukrokat sütögettek – ahhoz, hogy s’mores-t készítsünk, emellett még szükségünk lesz tejcsokoládéra és úgynevezett graham kekszre is. A recept végtelenül egyszerű: két keksz közé helyezzünk néhány pillecukrot, a csokit, és máris elkészült az autentikus amerikai ízélmény.

+1 Eszterházy torta, Magyarország

Az ellenállhatatlan édességek listájáról természetesen nem hiányozhat az Eszterházy torta sem, hazánk egyik különleges finomsága. Ha egyszer rabul ejtett minket az édes vajkrémmel töltött diós piskótalapok íze, lehetetlen elfelejteni az élményt, sokaknak ráadásul a gyerekkorát is megidézi ez a kellemes desszert. Eszterházy tortát a legtöbb hazai cukrászdában találhatunk, ám ha külföldi finomságokat is kóstolnánk, ne feledjük: utasbiztosítással lesz igazán édes a kikapcsolódás!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 02.