Evezésre felkészülni! 5 tipp, hogy biztonságos legyen a kenutúra

A kenuzás nemcsak remek mozgásforma és hatékony edzés, hanem kiváló kikapcsolódási lehetőség, sőt, akár közös családi program is lehet. Különleges élmény a vízről, egy teljesen más perspektívából megfigyelni a természetet. Kenutúrára bátran vállalkozhatunk akár kezdőként is, hiszen számos szervezett lehetőség közül választhatunk, ahol nincs más dolgunk, mint együtt evezni a csapattal és átélni a kenuzás nyújtotta örömöket. Cikkünkben segítünk, hogy gondtalanul teljen az evezés – nézzük, hogyan készülhetünk fel egy kenus nyaralásra!

2021.07.13

Kezdőként válasszunk szervezett kenutúrát!

Ha még csak ismerkedünk a kenuzás rejtelmeivel, javasolt szervezett túrákat választani, ahol megtanulhatjuk a sport csínját-bínját, megismerhetjük a pihenőhelyeket, és tapasztaltabb kenuzókkal evezhetünk együtt. Csak akkor vágjunk neki egyedül a haboknak, ha már biztosak vagyunk a dolgunkban, és azt is tudjuk, mit kell tenni borulás esetén, hogyan tudunk visszakerülni a csónakba. A szervezett kenutúrák előnye a tanulás mellett, hogy nagy csapatokban űzhetjük ezt a vízi sportot, és akár új barátokat is szerezhetünk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal!

A kenuba – méretéből adódóan – nem tudunk túl sok mindent bepakolni, ezért alaposan át kell gondolnunk, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlenül szükségünk van a vízitúra során. Elsőként természetesen az ételről és a vízről gondoskodjunk, hiszen ezeknek mindenképp be kell férniük a hajóba. Ezeket zárható, vízálló tárolókban kell elhelyeznünk annak érdekében, hogy egy esetleges borulást épségben megússzanak. A kenutúra során nem lesz sok dologra szükségünk – a cél az, hogy zavartalanul élvezzük a kikapcsolódást, miközben a szabadban sportolunk egy jót.

Gondoskodjunk a víz-és tápanyagbevitelről!

Az evezés nagyon kimerítő lehet, rengeteg energiát igényel, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal biztosítsuk, hogy szervezetünk felkészüljön a megterhelésre. A túra előtt indítsunk egy kiadós reggelivel, és az útra vigyünk magunkkal szendvicseket, müzliszeletet vagy nápolyit. A nagy melegben kerüljük a romlandó ételeket, illetve csokoládét sem tanácsos ilyenkor magunkkal vinni, mert ez pillanatok alatt elolvad a kánikulában. A kenuzásnál is, mint minden sport esetén kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is, ezért a vizespalackot ne a lezárt tárolókba tegyük, hanem tartsuk a lábunknál, így bármikor tudunk inni belőle, ha megszomjaznánk.

Tartsunk pihenőket!

Ez kiváltképp fontos akkor, ha kezdők vagyunk, és még új nekünk ez a mozgásforma, de természetesen akkor is be kell iktatnunk kisebb-nagyobb pihenőket, ha már gyakorlott evezők vagyunk. Ilyenkor van lehetőségünk elfogyasztani az előre bekészített falatokat és pihentetni az izmainkat, hogy újult erővel folytassuk az utat. Ha szervezett kenutúrán veszünk részt, a túravezetők számolnak a pihenőkkel, és tudják, hol lehet biztonságosan megállni, ám ha saját magunknak szervezzük meg az evezést, indulás előtt mindig nézzünk utána, hogy hol tudunk majd pihenőt tartani.

Ne feledkezzünk meg a védelemről!

A kenuzás vagy bármely vízi sport igen veszélyessé is válhat, ha nem fordítunk kellő figyelmet a védelemre. A legfontosabb, hogy mindig viseljünk mentőmellényt, hiszen a profikkal is előfordulhat, hogy egy hirtelen mozdulat vagy egy áramlat miatt felborul a hajó. Különösen figyeljünk erre a gyerekek és a gyengébb úszók esetén – ők könnyebben bepánikolhatnak egy váratlan baleset bekövetkeztekor. Evezés közben folyamatosan ki vagyunk téve a káros UV-sugárzásnak, és akár egy pillanat alatt megéghetünk vagy napszúrást kaphatunk. Éppen ezért gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről is: indulás előtt használjunk naptejet, valamint ezt a kenuba is tegyük be, és a pihenők alkalmával mindig kenjük be magunkat újra. Viszonylag kevesen tudják, hogy belföldre is köthetünk utasbiztosítást – feltétlenül érdemes élni ezzel a lehetőséggel annak érdekében, hogy a nyaralás felhőtlenül és biztonságban teljen. Ha pedig külföldi kenutúrát tervezünk, a Biztosítás.hu-n köthetünk kifejezetten sportos utazásra vonatkozó biztosítást, ám mielőtt megkötjük a szerződést, mindig olvassuk át a szerződési feltételeket és a terméktájékoztatókat, és győződjünk meg róla, hogy a választott ajánlat valóban tartalmaz-e kenuzásra vonatkozó fedezetet!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.