Feltuningolt kötelező gépjármű-biztosítás

Gépjárművünk biztonsága érdekében többféle biztosítást is köthetünk. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy melyik biztosítás mire terjed ki, milyen káreseményekkor térít, és hogyan védi gépjárművünket. Ahogy azt is, hogy nem csak „kötelező” és CASCO létezik, hanem érdemes lehet kiegészítő biztosítási megoldásokban gondolkodni.

2020.07.10

A KGFB (GFB), vagy a leggyakrabban kötelezőként emlegetett gépjármű biztosítás, amit legtöbben kötünk, hiszen „K”- kötelező. Ezzel a nem vagyon-, hanem felelősségbiztosítással elsősorban az általunk, hibánkból más gépjárművekben okozott kárt téríti, vagyis a vétlen károsultnak fizet helyettünk. Másik oldalról nézve, ha más hibájából ér minket közúti baleset és mi vagyunk a vétlen fél, akkor a mi kárunkat téríti a baleset okozójának KGFB-je.

Nagyon ritka esetben fordul elő, hogy akár csak egy koccanás során kizárólag az egyik autó sérüljön meg, az pedig elég gyakran, hogy mi magunk okozunk kárt véletlenül autónkban. A javítások viszont ilyen esetekben több százezer forinttól egészen milliós összegig rúghatnak. A kötelező biztosítás, KGFB, kiegészítő fedezetek nélkül ilyen esetben a vétlen autóban okozott kárt téríti, a másikban nem. A mi kárunkat tehát nem téríti meg, ha saját hibánkból más autójában, vagy ha a sajátunkban tettünk kárt.

Hogyan védhetjük saját gépjárművünket?

Ahogy írtuk, alapesetben csupán a kötelező biztosítással a vétlen gépjármű káreseménye térítődik. Alapeseten azt kell érteni, hogyha nem kötünk KGFB-nk mellé vagyonvédelmi fedezetet nyújtó kiegészítő biztosítást. Kötelező biztosítás kalkulátorunkban például, ha megkötjük a KGFB biztosítást, kiegészítő fedezetekre is biztosíthatjuk gépjárművünket. Ez főleg azok számára nyújt megoldást, akik a CASCO biztosítást túl drágának ítélik, viszont a CASCO védelem egyes részeivel, fedezeteivel szeretnék biztosítani gépjárművüket.

Ezek a kiegészítő CASCO biztosítások – ahogy látható a kalkulátorunkban - más biztosítónál is megköthetőek, mint ahol a kötelező biztosítást kötjük. Viszont nálunk a biztosításkötési folyamat során egyszerre, egy lépésben megköthetőek a KGFB-vel. A szerződéseket pedig később külön is felmondhatjuk. Árban sokkal kedvezőbb megoldást nyújtanak, viszont egy teljes körű CASCO biztosításhoz képest azért a térítés összege is alacsonyabb.

Mik lehetnek ezek a fedezetek, amiket kötelezővel egyszerre köthetünk, és ami a saját autónkat védi?

Egyes biztosítóknál az alábbi, gyakori káreseményekre köthetünk a KGFB mellé biztosítást, amelyek a CASCO-hoz hasonlóan térítik kárunkat akkor, ha nem szándékosan vagy súlyos gondatlanságból, de mi okozzuk a kárt.

Gumiabroncs-, kátyúkár- és fényszórókár-biztosítás a biztosított gépjármű használata során abban defekt, kátyúkár és fényszórókár miatt keletkezett kárait téríti meg.

Az Autópálya CASCO biztosítás a Magyarország területén kizárólag autópályaként, gyorsforgalmi útként nyilvántartott úton a biztosított gépjármű haladása közben, illetőleg a gépjármű forgalmi, vagy műszaki okok miatti leállása alatt bekövetkezett elemi kár és töréskár miatt keletkezett károkat téríti meg.

Parkolás biztosítás olyan kárbiztosítás, mely legfeljebb a biztosítási összeg erejéig, a biztosított gépjárműben parkolással összefüggésben bekövetkezett károkra nyújt fedezetet. Parkolás során bekövetkező karosszériasérülés, feltörés, vandalizmus, vagy saját hibás károkozás esetén.

Lopás CASCO térít, ha megfelelően lezárt és megfelelően működtetett biztonságtechnikai berendezések mellett a gépjárművet ellopják, vagy jogtalan használat céljából önkényesen elveszik és a gépjármű nem kerül meg. És akkor is, ha a gépjárművet a gépjármű biztosítottjától vagy a gépjármű jogszerű használójától a velük szemben alkalmazott erőszakkal vagy közvetlen fenyegetéssel elrabolják, és az nem kerül meg.

Köthető ezeken felül akár több vagyon fedezetet tartalmazó All-in, illetve mini CASCO is, de külön vadkárra is lehet kiegészítő biztosítást kötni.

Kötelező gépjármű biztosítási kalkulátorunk a gépjármű korától, felszereltségétől és állapotától függően automatikusan összesíti, hogy melyik kiegészítő CASCO köthető és a kötelező biztosítás után fel is ajánlja ezeket a lehetőségeket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.