Gyerekekkel külföldre: hogyan tervezzük meg tudatosan a nyaralást?

Egy családi nyaralás megszervezése mindig rengeteg előzetes tervezéssel jár – ez a jelenlegi helyzetben különösen igaz, hiszen a beutazási korlátozásokra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A felnőttekre vonatkozó szabályozásról már sokat hallottunk, de mi a helyzet a gyerekekkel? Mire érdemes odafigyelnünk, ha gyerekkel utaznánk külföldre? Mutatjuk, mit tudunk most erről!

2021.06.07

Tájékozódjunk az úti célról!

Az úti cél kiválasztásakor most több szempontot is figyelembe kell vennünk, mint korábban, és tudatosabban kell tájékozódnunk a programlehetőségekről. Mielőtt szállást foglalnánk egy városban, mindenképp nézzünk utána, milyen feltételek mellett látogathatók és milyen nyitvatartással működnek a gyerekek szórakozását biztosító létesítmények, valamint a helyi nevezetességek. Ha ezeknek előre utánanézünk, nem érhet minket kellemetlen meglepetés a helyszínen, és a család összes tagja felhőtlenül élvezheti a nyaralást.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Milyen beutazási szabályok vonatkoznak most a gyerekekre?

Még nincs egységes szabályozás a gyerekek beutazását illetően – az egyes országok maguk dönthetik el, hogy kérnek-e negatív tesztet a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők gyermekeitől. A legtöbb ország a felnőttekre vonatkozó korlátozásoktól eltérő szabályokat határoz meg a gyerekek esetében, de akad olyan is, ahol nincs kimondottan őket érintő előírás. Ez utóbbi esetben, ha a szülőnek teszt- és karanténkötelezettsége van, úgy a gyermek is ilyen feltételekkel utazhat be az adott országba. Az európai országok nagy része csak meghatározott életkor felett kér negatív tesztet a gyerekektől – van olyan ország, ahol ezt 2 évben, máshol 16 évben határozták meg. Természetesen a jövőben ezek a beutazási feltételek változhatnak, a legtöbb európai ország használja a vörös-sárga-zöld megkülönböztetést, és a járványhelyzet enyhülésével az egyes országok besorolása is változhat. Éppen ezért utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk az aktuális szabályokról, és ennek megfelelően gondoskodjunk a gyerekek teszteléséről, amennyiben az szükséges!

Beutazási szabályok a legkedveltebb országokban

Horvátország: A 7 év alatti gyerekek védett szüleik kíséretében teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak, a 7-18 év közötti kiskorúaknak 48 óránál nem régebbi PCR vagy az EU által elfogadott antigén-alapú teszt felmutatására van szükség (amennyiben nincsenek beoltva).
Ausztria: Nyugati szomszédunkhoz a 10 évnél fiatalabb gyerekek tesztelés nélkül utazhatnak, az ennél idősebb, védettséget igazoló dokumentummal nem rendelkező kiskorúaknak kötelező a teszt felmutatása.
Olaszország: A 2 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatása alól, viszont az ennél idősebb gyerekeknek kötelező a teszt.
Görögország: Görögország 5 évben állapította meg azt a korhatárt, amely felett a védett szülőkkel utazó gyerekek is kötelesek felmutatni negatív tesztjüket.
Szlovénia: Karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Szlovéniába a szüleikkel vagy közeli hozzátartozójukkal utazó 15 éven aluli kiskorúak.

A biztonságos nyaralás kulcsa az utasbiztosítás

Ha már megvan az úti cél, kiválasztottuk a programokat, és a beutazási feltételeket is kívülről tudjuk, nincs más hátra, mint gondoskodni a biztonságos nyaralásról. Váratlan balesetek bárkivel megtörténhetnek, és ha éppen külföldön ér minket a baj, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Ne bízzuk a véletlenre a biztonságot, kössünk utasbiztosítást az egész családnak a Biztosítás.hu-n! Az online utasbiztosítás kalkulátorral könnyedén összehasonlíthatjuk több biztosító ajánlatát, és szerződésünket megköthetjük online, akár az indulás napján is. Lehetőségünk van autó asszisztencia szolgáltatást is választani utasbiztosításunk mellé, így autónk váratlan meghibásodása sem ronthatja el a nyaralást. Az utasbiztosítás díja jelentősen alacsonyabb egy esetleges külföldi kórházi kezelés vagy az autó szervizelésének költségénél, ezért nem érdemes spórolni vele.

Tervezzük meg tudatosan a nyaralás költségvetését!

A nyaralás eddig megszokott költségein felül most számolnunk kell adott esetben a tesztelés költségeivel is – ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a választott ország beutazási feltételeivel. Egy PCR teszt hatósági ára jelenleg 19.500 Ft, de természetesen van lehetőségünk elkerülni ezt a kiadást, ha olyan országot választunk nyaralásunk célpontjának, ahová a gyerekek tesztkötelezettség nélkül beutazhatnak védett szüleikkel. A költségvetés tervezésénél ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem! A Biztosítás.hu-n akár 10.000 Ft alatti összegtől* gondoskodhatunk egy 4 fős család biztonságos pihenéséről – már ennyiért is találunk utasbiztosítást gépjármű asszisztencia szolgáltatással egy 5 napos horvátországi nyaralásra. Tervezzük meg tudatosan a nyaralást és annak költségeit, és kössünk utasbiztosítást a Biztosítás.hu-n!

Figyelem! Az adatok a közzétételkor hatályos információkat tartalmazzák, azok helyességéért felelősséget nem vállalunk.

*A kalkuláció 2021.06.04-én készült az alábbi paraméterek szerint:
Úti cél: Horvátország, utazók: 2 felnőtt és 2 gyermek, közlekedési eszköz: autó (2012-es évjárat), utazás időpontja: 2021.06.14-18.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.