Gyönyörű könyvtárak Európában – nem csak könyvmolyoknak!

Ha csak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pompájára gondolunk, máris nyilvánvalóvá válik, hogy egy könyvtárlátogatás nemcsak az olvasás szerelmeseinek lehet nagyszerű élmény, hanem bárkinek, aki szereti a mesés épületeket. Európában is találhatunk jó néhány olyan könyvtárat, amelyektől bizonyára eláll a szavunk, így akárhova is utazunk, érdemes utánanézni, hogy van-e lehetőség könyvtárlátogatásra a közelben. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet egy-egy felejthetetlen könyvtári élményhez!

Apátsági Könyvtár, Admont

Az admonti Bencés apátság könyvtára a világ legnagyobb kolostori könyvtára, aminek a mérete mellett szépsége miatt is csodájára járnak az ide utazók. Barokk stílusú beltér jellemzi, amit aranyozott díszítések, szobrok és bámulatos mennyezeti freskók tesznek egyedivé. Annyira különleges hangulat uralkodik itt, hogy szinte el is felejtjük, hogy egy könyvtárban járunk, és sokkal inkább érezzük magunkat egy fényűző, egyházi épületben. Ha pedig kilépünk ebből a magával ragadó világból, hegyek ölelésében egy tóparton találjuk magunkat – a könyvtár már önmagában is megér egy látogatást, de a táj is hozzáad az élményhez.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Trinity College Könyvtár, Dublin

Ha az írországi Trinity College Könyvtár mind a nyolc épületét számoljuk, rendkívül figyelemre méltó gyűjteményt kapunk: összesen közel hárommillió kötetnek ad otthont az egyetemi könyvtár. Ezek közül a legkülönlegesebb épület az Old Library – vagyis Régi Könyvtár –, ugyanis itt találhatók a legrégebbi középkori könyvek és kéziratok, illetve a legértékesebb ír kódexek. Mindemellett természetesen a terem szépsége mellett sem tudunk szó nélkül elmenni: az uralkodó sötétbarna árnyalatok és a lekerekített formák együttesen teremtenek ellenállhatatlanul kellemes hangulatot.

Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs

A világ legrégebbi könyvtárai közé tartozik a Francia Nemzeti Könyvtár: V. Károly 1368-ban hozott létre egy királyi könyvtárat kódexek gyűjteményéből, amelyet utódai később tovább bővítettek, a bővülésnek köszönhetően pedig folyamatosan újabb és újabb épületekkel gazdagodott a könyvtár. Leglátványosabb olvasóterme, az Ovális Szoba a Richelieu Libraryben található, ami a maga 18 méteres belmagasságával és a hatalmas boltívekkel igazán grandiózus hatást kelt. Ha eddig még nem írtuk fel a párizsi látnivalók közé ezt a könyvtárat, akkor semmiképp se késlekedjünk, nehogy végül lemaradjunk erről az élményről!

Városi Könyvtár, Stuttgart

Az eddigiektől némileg eltérő stílusú a stuttgarti Városi Könyvtár (Stadtbibliothek), de ez cseppet sem vesz el az értékéből, sőt: a 2011-ben átadott épület egyedi, futurisztikus világa egy teljesen más dimenzióba repít minket. A könyvtár egészen elképesztő méretű a maga 9 emeletével, 300 fős konferenciatermével, tetőteraszával és gyerekrészlegével együtt. Legfőbb jellemzője a letisztultság, ugyanis mindenhol a fehér szín dominál, az élénk színeknek csak a gyerekkönyv-szekcióban adtak helyet. A könyvtár Stuttgart egyik legfőbb nevezetessége, látogatása ingyenes, tehát semmiképp nem érdemes kihagyni, ha a környéken járunk.

Egyetemi Könyvtár, Rózsahegy

A stuttgarti fehér beltereknek éppen az ellentéte a szlovákiai Ruzomberok – vagy magyarul Rózsahegy – városában található Egyetemi Könyvtár. Itt ugyanis igazán színpompás környezetben tanulhatnak az egyetem hallgatói: minden emeleten más színűre festették a padlót, a székek is különféle színekben pompáznak, illetve a dekorációs elemek sem nélkülözik a harsány színeket. Ide belépve azonnal mosolyra húzódik a száj, hiszen ki ne derülne jobb kedvre egy ilyen mesébe illő környezettől?

Saint Gall Apátsági Könyvtár, St. Gallen

A Saint Gall Apátság könyvtárában sétálva valamilyen középkori filmben, egy előkelő család tagjának érezhetjük magunkat. A padlótól egészen a plafonig sorakoznak itt a régebbnél régebbi kötetek, és a termet a galériás kialakítás teszi még különlegesebbé. Bármerre nézünk, rokokó stílusjegyeket láthatunk, ha pedig felpillantunk, gyönyörű, gazdagon díszített falfestmények látványa fogad. A katedrálisban hasonló építészeti, festészeti és szobrászati remekművek várnak minket – nem véletlen, hogy az egész apátság az UNESCO világörökség részét képezi.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 30.