A repülőjegytől a szállásig: hogyan csökkenthetjük a nyaralás költségeit?

Egyes európai városokba ma már nagyon kedvező áron is utazhatunk repülővel, de nem árt, ha megjegyzünk egy-két praktikát, amelyek alkalmazásával alacsonyabb összegért vehetünk repülőjegyet. Vajon milyen hibákat érdemes elkerülni a repülőjegy vásárlásánál, és hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb szállást? Cikkünkben segítünk a nyaralás költségeinek csökkentésében, és az is kiderül, mivel gondoskodhatunk a felhőtlen pihenésről!

2021.07.29

Így találhatunk kedvezőbb árú repülőjegyet

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha rugalmasak vagyunk az utazás időpontjával kapcsolatban, ugyanis így kiválaszthatjuk azt az időszakot, amikor a legolcsóbban repülhetünk, ám akkor sem kell elkeserednünk, ha fix időpontban utaznánk. Érdemes az utazás előtti 3 hónapban rendszeresen böngészni az ajánlatokat különféle összehasonlító portálokon, ugyanis ilyenkor csaphatunk le a legjobb árkategóriában lévő jegyekre – tehát nem feltétlenül lesz olcsóbb a repülőjegy akkor sem, ha egy évvel előre megvesszük, és akkor sem, ha a legutolsó pillanatra hagyjuk a jegyvásárlást. Ha kiemelt időszakban, ünnepnapokon utaznánk, magasabb árakra kell számítanunk. Az sem mindegy, melyik nap utazunk haza: az üzleti utazók kiesése miatt szombati és vasárnapi napokon kedvezőbb ajánlatokat találhatunk. Úgy is belefuthatunk akciós repülőjegyekbe, ha követünk néhány utazási irodát vagy légitársaságot valamelyik közösségi oldalon. Ezeken kívül néhány esetben érdemes lehet megfontolni a bécsi indulást, mert előfordulhat, hogy még az odautazással együtt is spórolhatunk valamennyit.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Erre figyeljünk, ha repülővel utazunk

A fapados járatokra jellemzően kedvezőbb áron kaphatunk jegyet, ám itt fontos figyelni arra, hogy ezek az ajánlatok általában nem tartalmaznak olyan szolgáltatásokat, mint például a feladható csomag, az egymás melletti ülőhelyek vagy a fedélzeti étkezés. Ezekért az extrákért külön kell fizetnünk, de természetesen ezeken is spórolhatunk, ha például a gépre felvihető kézipoggyászba belefér minden csomagunk – a legtöbb esetben az alap repülőjeggyel felvihetünk a gépre egy akkora táskát, ami elfér az ülés alatt. A kellemetlen szituációk elkerülése érdekében a repülőjegy vásárlásakor legyünk nagyon körültekintőek, és figyeljünk arra, hogy minden adatot (pl. név, születési dátum, utazás időpontja) pontosan, az utazási okmányunkkal egyeztetve töltsünk ki, ugyanis ezeknek az utólagos módosítása néhány társaságnál egyáltalán nem lehetséges, máshol pedig csak egy rendkívül magas összeg megfizetésével. A csomagok súlykorlátozására is fordítsunk kiemelt figyelmet, és indulás előtt mérjük le a táskánkat, hogy a repülőtéren elkerüljük az esetleges plusz költségeket.

Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb szállást!

Ha aktív pihenést tervezünk sok városnézéssel, vagy egész nap a tengerparton napoznánk, nem feltétlenül kell medencés hotelben szobát foglalnunk, ezzel is csökkenthetjük a nyaralás költségeit. Sokszor egy otthonos apartman ugyanazt a komfortot nyújtja, mint a drágább szálláshelyek, a kalandvágyók pedig választhatják a kempingezést, ami az egyik legkedvezőbb alternatíva. Természetesen az áron kívül is több szempontot figyelembe kell venni a szállásfoglalásnál, a legfontosabb, hogy a saját igényeinknek megfelelőt válasszuk ki. Böngésszünk át többféle szállásfoglalási portált, ne foglaljuk le rögtön az első ajánlatot, amit meglátunk – érdemes a szálláskeresésre is több időt szánni, ha minél inkább költséghatékonyan szeretnénk megoldani a nyaralást.

Egy jól megválasztott utasbiztosítás a nyugodt pihenés kulcsa

A nyaralás szervezése közben nem szívesen gondolunk arra, hogy egy baleset, egy eltűnt poggyász vagy az út meghiúsulása belerondíthat a terveinkbe, pedig egy váratlan esemény bármikor bekövetkezhet. Egy esetleges kórházi kezelés jelentősen megdobhatja az utazás tervezett költségeit, ha pedig valamilyen ok miatt lemondjuk az utat, az előre befizetett összegeket elveszíthetjük. Ha mindezeket szeretnénk elkerülni, elengedhetetlen utasbiztosítást kötnünk: szánjunk időt a számunkra legmegfelelőbb biztosítás megtalálására, ugyanis az egyes ajánlatok között árban és fedezeti tartalmukban is jelentős különbségek lehetnek. A döntésnél vegyük figyelembe, hogy milyen kockázatoktól (pl. utazás meghiúsulása, poggyász elvesztése, járatkésések stb.) tartunk leginkább, így valóban arra köthetünk biztosítást, amire szeretnénk. Nagy segítség ebben a Biztosítás.hu utasbiztosítás kalkulátorának összehasonlító funkciója: az eredményoldalon válasszuk ki azokat az ajánlatokat, amelyeket szeretnénk összehasonlítani, pipáljuk be az „összehasonlít” gomb melletti négyzeteket, így a gomb aktívvá válik, ezt követően pedig nincs más dolgunk, mint összevetni a választott biztosításokat. Az utasbiztosítási díj elenyésző ahhoz képest, hogy mennyit spórolhatunk egy megfelelően megválasztott biztosítással, ezért feltétlenül készüljünk fel a váratlan helyzetekre is, ha nyaralni indulunk!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.