Hova utazzunk? 10+1 bakancslistás látnivaló a közelben

Ha autóval utazunk, nagyon sok lehetőség tárul elénk, hiszen nem kell igazodnunk a menetrendekhez, és nem korlátoz bennünket, ha egy adott városban esetleg nincs vasútállomás. Ez a szabadság lehetővé teszi, hogy több látnivalóval is megismerkedjünk, vagy akár út közben megálljunk, és kevésbé ismert helyeket is felfedezzünk. Cikkünkben olyan úti célokat mutatunk meg, amelyek autóval pár óra alatt elérhetők, és biztosan maradandó élményt nyújtanak!

2021.05.24

A hegyvidékek szerelmeseinek

Zakopane – Lengyelország
A festői környezetben elhelyezkedő Zakopane városkája minden évszakban más arcát mutatja. Nyáron tavakkal és vízesésekkel övezett túraútvonalakon haladhatunk végig, télen havas hegycsúcsokkal és kiváló sípályáival várja az érdeklődőket. Autóval 5 óra alatt eljuthatunk Lengyelország legmagasabban fekvő városába, így Zakopane egyértelműen bakancslistás hely a hegyvidékek kedvelőinek.

Gosau és Rauris – Ausztria
Ausztria legismertebb hegyvidéki különlegessége Hallstatt – a világörökség részét képező mesebeli város rengeteg látnivalót kínál. Kevesen tudják azonban, hogy a környékén több lélegzetelállító úti cél is található, amelyeket autóval könnyen megközelíthetünk. Látogassuk meg Gosaut, ha szívesen túráznánk: a völgyben fekvő tóvidék körbejárása 4-5 órát vesz igénybe, a látvány pedig felejthetetlenné teszi a kirándulást. Raurishoz egy kicsit többet kell autóznunk, akár Hallstatt felől, akár Magyarországról érkezünk, ám mindenképp érdemes ellátogatni ide is, és felfedezni az Osztrák-Alpoknak ezt a részét.

Bohinj és Bled – Szlovénia
Ha Szlovéniában kirándulunk, érdemes lehet összekötni a két tó meglátogatását, hiszen egymástól mindössze 25 perces autóútra találhatók. A Bohinj-tó az ország legnagyobb tava, körbesétálása kihagyhatatlan program, ám a tó fővárosaként emlegetett Ribcev Laz is bőven tartogat látnivalókat. Ha autóval érkezünk, járjuk be Bled környékét is: látogassunk el a Vintgar-szurdokhoz! A Bledi-tó azért is különleges, mert itt található Szlovénia egyetlen szigete, amit csónakkal vagy gondolával közelíthetünk meg. Megszállni talán érdemesebb Bohinjban, mert kedvezőbb árkategóriájú szállásokat találhatunk, és kevésbé zsúfolt, mint Bled.

Csorbató – Szlovákia
Szebbnél szebb túraútvonalak széles skálájáról választhatnak azok, akik ide látogatnak: a bátrabbak megmászhatják a Magas-Tátra egyik csúcsát, de akadnak ennél egyszerűbben teljesíthető útvonalak is. Miután körbejártuk az üdülőfalu fő nevezetességét, a Csorba-tavat, érdemes a környéken található rejtett, kisebb tavakat és vízeséseket is felkutatni, és a libegőről megcsodálni a kilátást. A gyerekek is élvezni fogják az itt töltött időt, az ő szórakozásukat trambulin, gokart, és más játékok biztosítják.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Fő az egészség – sóbányák és gyógyvizek

Torda és Parajd – Románia
A természetes sóbányák gyógyító hatását terápiás célzattal világszerte használják. Erdélyben két sóbányát is meglátogathatunk, az egyik Tordán, a másik Parajdon található. Mindkettőben széles programkínálat vár minket – Tordán csónakázhatunk a bányatóban, vagy kipróbálhatjuk az óriáskereket, Parajdon kalandparkkal és játszótérrel gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. A só jótékony hatása nem csak a krónikus betegséggel élők számára nyújt enyhülést, ezért a sóbányalátogatás mindenkinek igazi „kellemeset a hasznossal” érzést nyújthat.

Wieliczka – Lengyelország
Az UNESCO világörökség részét képező wieliczkai sóbánya Krakkó mellett található, és 135 méter mélyen helyezkedik el. Itt a sóbányászat történetével ismerkedhetünk meg: látványos sószobrok mutatják be a legfontosabb jeleneteket. A látogatás nagyjából egy félnapos program, ezért, ha erre járunk, érdemes betervezni egy krakkói városnézést, hazafelé pedig akár Zakopanét is útba ejthetjük.

Karlovy Vary – Csehország
Ez a cseh kisváros az egyik leghíresebb gyógyhely Európában, forrásvizeiről és meleg vizes fürdőiről ismert. Tervezhetjük kirándulásunkat csak ide, hiszen önmagában is megér egy hosszú hétvégét, de összeköthetjük Karlovy Vary meglátogatását prágai utazásunkkal is. Csodaszép épületekkel körülvett romantikus utcákon sétálhatunk, és kifejezetten erre alkalmas porcelán ivópoharakból kóstolhatjuk meg a 15 különféle, gyógyító hatású – akár 73 fokos – forrásvizet.

+1 Ha tengerre és napfényre vágynánk

Kotor-öböl – Montenegró
Hegyvidéki táj, mégis mediterrán hangulat, gyönyörű óvárosok – ez jellemző a montenegrói Kotor-öbölre. Ebben a különleges kombinációban minden korosztály találhat számára érdekes programot: Budva tökéletes célpont, ha gyerekekkel strandolás a terv, a kotori hegyekben számos túraútvonal közül választhatunk, Sveti Stefan pedig a luxus nyaralások helyszíne. Egy kicsit hosszabb autóútra kell számítanunk, ha itt nyaralnánk, de nem fogjuk megbánni, ha Montenegró mellett tesszük le a voksunkat.

Utazzunk tudatosan!

Bármelyik várost választjuk kirándulásunk helyszínéül, elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás. A Biztosítás.hu-n akár aznapi indulásra is köthetünk, így akkor sem kell aggódnunk, ha az utolsó pillanatban jut eszünkbe – jobb később, mint soha! Készüljünk fel előre a váratlan helyzetekre, válasszunk az úti célnak megfelelő utasbiztosítást! Továbbá fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, ugyanis ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.