Így alakítsunk ki praktikus és biztonságos gyerekszobát

Egy gyerekszoba egyszerre több funkciót is betölt, hiszen a kisebbek számára ez a játék, a tanulás és a pihenés színtere is egyben, így számos követelménynek meg kell felelnünk, ha a berendezésre kerül a sor: a praktikum mellett a biztonságra is ügyelnünk kell. Mutatunk néhány tippet, amelyek segítségével komfortos környezetet alakíthatunk ki a gyerekek számára, ugyanakkor megvédhetjük őket a balesetektől.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Az első lépések

Mindenekelőtt fontoljuk meg, hogy melyik berendezési tárgy hova kerüljön a szobában. Természetesen az ágy központi helyet foglal majd el, így érdemes nagy hangsúlyt fektetni a kiválasztására. Elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy minden irányban hagyjunk körülötte némi szabad teret, hogy biztonságosan megközelíthető legyen a fekhely. Tárolási szempontból célszerű, ha olyan ágyat választunk, ami rendelkezik ágyneműtartóval, vagy el tudunk helyezni alatta tárolókat, így minden apróságnak meglesz a helye, és a szoba nem fogja a túlzsúfoltság érzését kelteni. Amennyiben többen osztoznak egy szobán, érdemes megfontolni egy emeletes ágy beszerzését, hiszen ezzel is spórolhatunk némi helyet. Továbbá a bútorok megvásárlásánál figyeljünk arra, hogy azok minőségi alapanyagból készüljenek: mivel a legkisebbek hajlamosak mindent megfogni vagy akár a szájukba is venni, ezért olyan, természetes anyagból készült darabokat válasszunk, amelyeket nem kezeltek vegyszerekkel. A burkolat esetében pedig figyeljünk arra, hogy könnyen tisztítható és fertőtleníthető felület legyen – ilyen szempontból jó választás lehet például a laminált padló. Ha pedig szőnyeg is van a szobában, célszerű azt öntapadó csúszásgátló szalaggal rögzítenünk, így kisebb eséllyel botlanak meg és esnek el benne a gyerekek játék közben.

Figyeljünk oda a funkcionalitásra!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a gyerekszobának csemetéink számára minden életkorban más funkciója lesz. Ahogy a gyerekek felcseperednek, több alkalommal is át kell rendeznünk a szobájukat, hiszen növekedésükhöz és változó igényeikhez kell igazítanunk a berendezést. Ezért már születésük előtt érdemes úgy terveznünk, hogy a szoba berendezése könnyen variálható legyen – érdemes például átalakítható bútorokat választani, hogy ne legyen szükség egy-két év elteltével újak beszerzésére. Általában kisiskolás korban bekerül egy íróasztal és egy szék is a szobába: ekkor célszerű úgy átrendeznünk a szobát, hogy az asztal az ablak közelébe kerüljön, így kihasználhatjuk a természetes fény előnyeit. Kiváltképp tinédzserkorban igaz, hogy a szoba dekorálását érdemes a gyerekekre hagyni, hiszen ebben a korban már saját ízléssel rendelkeznek, és a tanulásnak is nagyobb kedvvel állhatnak neki számukra kellemes környezetben.

Ügyeljünk a fényforrásokra!

Örök érvényű szabály, hogy minél több természetes fény jut be a helyiségbe, annál jobb, hiszen a gyerekek sokat fognak tanulni, játszani, rajzolni és olvasni a szobában. Ha kicsi a gyerekszoba, akkor a falszín és a bútorok kiválasztásánál fokozottan ügyeljünk arra, hogy világos árnyalatot válasszunk, ezáltal nagyobbnak fog látszani a tér is. Amennyiben redőny helyett sötétítő függöny segíti az éjszakai pihenést, úgy abból már célszerűbb sötét árnyalatút választani, hogy biztosan ne szűrődjön be a fény éjszaka. Ezzel kapcsolatban fontos az is, hogy olyan darabot válasszunk, ami nem ér le a földig, ugyanis játék közben a kicsik belekapaszkodhatnak, ami balesetveszélyes lehet. Továbbá csecsemők esetében fontos átgondolnunk, hogy hova helyezzük el a mesterséges fényforrásokat, ugyanis hozzájuk gyakran fel kell kelnünk éjszaka is, így a kiságy, a pelenkázó és a fontosabb eszközök közelébe érdemes elhelyezni egy-egy éjjeli lámpát. Arra azonban ügyeljünk, hogy ezeket úgy helyezzük el, hogy a csöppség ne tudja magára rántani őket a zsinórjuknál fogva. Ez utóbbi fényforrás a nagyobb gyerekeknél is opció lehet, hiszen sokan szeretik, ha éjjel sincs teljesen sötét a szobában, erre a célra jó megoldás egy-egy fényfüzér elhelyezése a könyvespolcokon, szekrényeken.

Fő a biztonság!

Ha a gyerkőc abba a korba ér, amikor már képes egyedül mozogni, akkor nemcsak a gyerekszobába, de a többi helyiségbe is helyezzünk el sarokvédőt a bútorokra, és az ajtónyitást meggátoló gyerekzár is hasznos kiegészítő lehet. Emellett azoknak a bútoroknak a rögzítésére is szánjunk figyelmet, amelyek esetleg kevésbé stabilak, nehogy a kicsik véletlenül magukra rántsanak egy berendezési tárgyat. Ne feledjük továbbá, hogy a nagyobb szekrényeket, komódokat is erősen ajánlott a falhoz rögzíteni, hiszen ezek is potenciális veszélyforrást jelentenek. Ügyeljünk arra is, hogy olyan magasságba szereljük fel a polcokat, hogy a gyerekek ne tudjanak rá felkapaszkodni vagy felmászni. Ezenfelül helyezzünk el takarólemezeket vagy biztonsági dugókat a konnektorokba, ha azok éppen használaton kívül vannak – ez szintén elengedhetetlen a kicsik biztonsága szempontjából.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 03.