Hogyan legyünk tudatosabbak a biztosítások terén jövőre?

Az év vége közeledtével a karácsonyi készülődés mellett hagyjunk időt magunknak arra, hogy átgondoljuk az elmúlt évünket: milyen sikereket értünk el, mit fogunk másként csinálni jövőre és milyen új szokásokat vezetnénk be az életünkbe. Ilyenkor tegyük fel magunknak azt a kérdést is, hogy vajon hogyan tudtuk volna megoldani, ha egy váratlan esemény keresztülhúzza a terveinket. Ha a válasz nem egyértelmű, legyen az újévi fogadalmunk az, hogy jövőre tudatosabban kezeljük majd biztosításainkat. Cikkünkben segítünk, hogy ez egyszerűen menjen!

2021.12.10

Gondoljuk át, milyen védelemre van szükségünk!

Ha még nincs semmilyen biztosításunk, az első lépés, hogy átgondoljuk, pontosan milyen biztosításra lenne szükségünk annak érdekében, hogy autónknak vagy otthonunknak is megfelelő védelmet tudjunk teremteni. Fontoljuk meg, vajon van-e megoldásunk olyan helyzetekre, ha például ellopják az autónkat, vagy ha egy heves vihar következtében a ház tetőszerkezete megsérül, ami aztán beázást eredményez. Ezek a káresetek komoly anyagi terhet róhatnak ránk, ha nem rendelkezünk megfelelő biztosítással. Ma már személyre és élethelyzetre szabható biztosítási ajánlatokat találhatunk, így akkor sem kell aggódnunk, ha egyedi igényeink vannak. Lakásbiztosításunkhoz például választhatunk kiegészítőként kisállat- vagy növénybiztosítást, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást pedig különböző káresetekre vonatkozó kiegészítőkkel tehetjük személyre szabottá. Első lépésként tehát fogalmazzuk meg igényeinket, és ennek megfelelően kezdhetjük el a keresést.

Keressünk tudatosan!

Legyen szó bármilyen biztosításról, az egyes társaságok ajánlatai a biztosítási díj tekintetében eltérőek lehetnek, a kötelező biztosítás kivételével pedig a biztosítások fedezeti tartalma szempontjából is lehetnek különbségek. A tudatosság egyik kulcsa az összehasonlítás: nézzünk meg több ajánlatot, hasonlítsuk össze őket a számunkra fontos szempontok mentén, majd ezek közül válasszuk ki a nekünk legszimpatikusabbat. Ehhez nagy segítség, ha egy összehasonlító portálon böngészünk – a Biztosítás.hu-n KGFB, CASCO, lakás- és utasbiztosítási ajánlatok közül válogathatunk a kalkulátorokban megadott adataink és igényeink alapján. Amikor eljutunk az ajánlati oldalra, érdemes kiválasztani néhány szimpatikus ajánlatot, majd ezeknél a biztosításoknál az összehasonlítás melletti négyzetbe pipát tenni, és ezután rákattintani az „Összehasonlítás” gombra. Így egy új ablakban megjelennek a választott ajánlatok, ahol részletesen átnézhetjük, hogy melyik biztosítás milyen káresetekben nyújt segítséget. Fontos kiemelni, hogy csak akkor hozhatunk megfontolt döntést, ha a biztosítási feltételeket is megismerjük, ezért a tájékozódást mindenképp egészítsük ki ennek tanulmányozásával is.

Ha már van biztosításunk…

Ha már korábban is gondoltunk a védelemre a megfelelő biztosítás megkötésével, megtettük az első lépést a tudatosság felé, azonban ilyenkor sem dőlhetünk hátra teljesen. Talán ismertebb tény, hogy a kötelező biztosítás váltására minden évben lehetőségünk van, ám azt kevesebben tudják, hogy CASCO és lakásbiztosításunkat is érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni. Előfordulhat ugyanis, hogy egy újabb termék megfelelőbb védelmet nyújtana, a lakásbiztosítások esetén pedig fontos, hogy naprakészen tartsuk a biztosítási összeget, hiszen így elkerülhetjük az alulbiztosítást. Az építőipari alapanyagárak növekedésével, vagy egy esetleges felújítás következtében ugyanis könnyen lehet, hogy már nem olyan védelmet nyújt a biztosításunk, mint a szerződéskötés időpontjában. A legtöbb biztosítást általában évente egyszer van lehetőségünk felmondani és kedvezőbb szerződést kötni, ezért jó, ha tisztában vagyunk a biztosítási évfordulóinkkal, amiről a biztosítási kötvényből tájékozódhatunk. Feledékeny típusoknak nagy segítség lehet, hogy a Biztosítás.hu Online Ügyfélszolgálatán regisztrált felhasználóként feliratkozhatunk az évforduló emlékeztető szolgáltatásra, így értesítést kapunk biztosítási évfordulónk közeledtéről.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Utazás esetén is fontos a biztonság!

Az újévi fogadalmunk keretein belül ne csak a hétköznapokra gondoljunk, fogadjuk meg azt is, hogy külföldi utazás vagy belföldi kikapcsolódás alkalmával sem feledkezünk meg a biztosítási védelemről. Ilyenkor utasbiztosítással gondoskodhatunk arról, hogy baj esetén az anyagiak ne okozzanak fejfájást, ám nem mindegy, milyen ajánlatot választunk, ugyanis az egyes utasbiztosítások is eltérhetnek egymástól. Fontos, hogy az úti célunknak – például belföld vagy horvátországi nyaralás – és a tervezett programoknak – városnézés, tengerparti pihenés, síelés vagy egyéb sportok – megfelelően válasszuk meg a biztosítást, ugyanis így teremthetünk teljes körű védelmet magunknak az utazás idejére. Összességében tehát minden biztosításról elmondható, hogy úgy lehetünk tudatosabbak velük kapcsolatban, ha a biztosításkötést alapos tájékozódás előzi meg, és – az utasbiztosítás kivételével – a szerződés megkötését követően sem feledkezünk meg a rendszeres felülvizsgálatról.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.